pondělí 23. června 2014

Co uplynulý týden dal

Na Ukrajině
je obecně nepřehledná situace. Vláda v Kyjevě vyhlásila příměří, ale současně podle zpráv ze separatistických území útočí pomocí těžké vojenské techniky. Na Protiproudu vytáhli dokument, podle kterého jsou východoukrajinská území prodaná firmě Shell za účelem těžby břidlicového plynu. Tohle by nakonec mohlo vést i k zásahu Ruska, protože by taková těžba oslabila jeho možnosti ovlivňovat ceny energetických surovin.

Irák
přitahuje největší pozornost z částí světa pod vládou islámu. Občanská válka je zde vedena s brutalitou srovnatelnou s Mohamedovými výboji. O to více kvičí humanisté při představě, že by proti islamistům mohly být nasazeny drony.
Džihádisté rovněž unesli kolem 50 kurdských dětí, které budou použity buď jako rukojmí, nebo jim budou vymyty mozky a stanou se z nich "džihádisté".
V dobytých městech pořádají orgie vraždění všech, koho podezírají ze sympatií k vládě.

V Keni
zase zaútočili islamisté ze Somálska u příležitosti začátku mistrovství islámem zakazovaného (jako všechny hry a sporty) fotbalu. Zabili přes 40 lidí. Útok zopakovali a zabili ještě 15 lidí.

Další
podobný a stejně motivovaný atentát s 15 mrtvými má na svědomí islámská "sekta" Boko Háram v Nigerii.

Tři spolupachatele sebevražedného útoku
odsoudili v Číně k smrti. Tamní (muslimští) Ujgurové si neustále stěžují, jak jsou utlačovaní. V reálu ovšem nají daleko více práv než nemuslimové v kterémkoli islámském státě. Nemohou ovšem utlačovat ostatní, jak jim velí jejich víra, a tak jsou z toho těžce frustrovaní.

Buňku teroristických verbířů

pozatýkala španělská policie. Případ je charakteristický i tím, že vůdce těchto sprostých podezřelých byl několik let "nevinně" vězněn v Guantanamu.

Zaorálek kvílel
před velvyslanci islámských zemí, že "že Česká republika bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem". Problém je, že tato mince má dvě stránky a nelze být "tolerantní" k někomu, kdo toleranci programově odmítá. Jednostranná tolerance není tolerance, ale idiotismus.

Afghánská policie
zabila dva z Talíbanců, kteří uřezávali prsty za účast ve volbách. Asi se nic rozumnějšího s lidmi tohoto druhu dělat nedá.

Na doživotí
byli v Turecku odsouzeni dva dosud žijící představitelé vojenské junty, která zabránila v 80. letech islamistickému převzetí moci (které se, bohužel, zdařilo premiéru Erdoganovi).

Multikulturním aktivistům
se podařilo dosáhnout smazání FB skupiny "Islám v ČR nechceme". Faktem je, že multikulturalisté se do této skupiny opakovaně přihlašovali pod falešnými identitami a plnili její diskusi "rasistickými" příspěvky, které v zápětí udávali správci FB. Faktem je i skutečnost, že FB nijak nezasáhl proti skupinám typu šaríja for (příslušný evropský stát), přestože uvedené skupiny naprosto jednoznačně svým zaměřením porušují mezinárodně platné dokumenty, jako je Listina lidských práv a svobod.

13 muslimských útočníků
zabila policie v Číně během jejich útoku na policejní stanici.

197 rozsudků smrti
pro Muslimské bratry potvrdil Egxptský soud.
Tohle a předchozí jsou zase pozitivní příklady, jak je třeba zacházet s radikálními muslimy.

Šetrný potrat
pomocí pilulek byl legalizován i v tuzemsku. K místní specialitě patří jeho vazba na lůžkové zařízení (zapracovala lobby nemocnic nebo lobby církevní?). Bude stát srovnatelně s miniinterrupcí, která ovšem ohrožuje zdraví daleko více.

Vozíčkářka
na Brněnské přehradě názorně předvedla, že nějaká omezení pro takto postižené lidi platí: Sjela i s vozíkem z paluby lodi do vody. Ji vytáhli, vozík se hledá. Prostě ano, může to přiblížit postižené normálnímu životu, ale opravdu jen přiblížit a musí se na to brát ohled. Nebrala ho a taky se mohla utopit.

Tříletou dívku
vykázali z KFC, protože "děsila zákazníky". Jako ještě menší byla napadena psy a v souvislosti s tím nemá jedno oko a má zjizvený obličej. Jakmile se to patřičně rozmazalo ve sdělovacích prostředcích, vedení firmy obrátilo a jalo se hledat obětního beránka. Tohle jsou rovněž negativní konsekvence (a to ještě zdaleka ne ty nejhorší) kultu zdraví a krásy, který vnucuje lidem "americký způsob života".
Holčičce firma poskytne dar, který jí umožní absolvovat sérii plastických operací, po nichž by neměli lidé při jejím spatření omdlévat.

"Rasistický"
zákon připravuje Norsko, neboť chce zakázat pouliční žebrotu, kterou provozují rumunští Romové.

Pouliční prostituci
zase zakázali v Brně a chystají se na to i další obce a města, včetně Prahy.

Paraořechy s aflatoxiny
byly zadrženy pražskými celníky v množství 16 tun. Aflatoxiny jsou produkty plísní Aspergillus flavus (po tom se jmenují), A. parasiticus a A. nomius. Jsou to nejsilnější známé přírodní karcinogeny. U ořechů jsou dva problémy: představují substrát, na němž tyto plísně vyprodukují relativně hodně toxinů a současně jsou silně nehomogenní. Jeden zplesnivělý ořech může poslat přes limit i pět kilo jinak bezvadných oříšků.

Sporný pomník letcům
na Klárově byl odhalen. Památkáři zuřivě bojují dál. Tak nějak nechápou, že sbírají v této kauze (ale i mnoha podobných) negativní body, které se mohou projevit třeba tím, že jim legislativci přistřihnou křidýlka pravomocí.

Dvě popravy injekcí
provedli v USA. Kvil ochránců lidských (či spíš zločineckých) práv vyslyšen nebyl a vězni byli popraveni i přesto, že nebylo zveřejněno složení použité směsi (čímž se justice chrání před tlakem na výrobce a dodavatele těchto látek).

Izrael
zareagoval na únos svých tří studentů zatčením asi padesáti Palestinců, včetně zločinců, vyměněných za vojína Šalita.

Těhotná žena
vypila místo roztoku glukózy roztok Chlumského a zemřela. Záměna je dost divná, protože sol. phenoli camphorata má výrazný pach i chuť po kafru a fenolu. Patrně platíme i za to, že je snaha i takové jednoduché věci, jako je roztok glukózy nějak ochucovat a parfémovat (důvod - jen komerce a ještě blbá), proto mohla dotyčná považovat chuť a pach za "normální". Tento roztok se užívá zevně na některé typy ran a kožních afekcí, možná ho měli někteří čtenáři v ústech též v souvislosti se stomatologickým výkonem - užívá se na výplachy infikovaných zubů, případně i parodontických chobotů (od toho vím, jak chutná). Není však úplně jasné, jak vlastně k záměně došlo, což bude nyní předmětem vyšetřování. Sestra, která roztok podala, byla na výpomoci (?neznala systém uložení léků?).

Epidemii Eboly
na západě Afriky podlehlo již 350 lidí. Na to, jak moc je tato choroba nakažlivá a na vysoké procento úmrtnosti je to poměrně malé číslo.

Nejvíc lidí zemřelo
loni za poslední tři roky na infekci pneumokokem, ohlásil SZÚ. Narostl počet invazní formy onemocnění.

Únosce vraha
svojí dcery (kterého předal soudu k potrestání) nakonec dostal podmínku (o případu jsem se zmiňoval).

Kauza
Miroslava Mitlöhnera otřásla republikou. Faktem je, že dotyčnému pánovi se dá vytknout především to, že "recykloval" svůj text z 80. let a vydával ho za výstup současného grantového projektu. Samotný předmět kauzy je problematický v tom, že etika zcela jistě není exaktní a pravděpodobně ani věda, takže se v ní rozhoduje stalem "kteří aktivisté víc řvou, ti mají pravdu".

Maturity
dopadly špatně. IMHO důvodem je souhra více faktorů, jako je pokles kvality výuky i pokles kvality studentů.

Řev po celé sněmovně
se ozval poté, co poslenac Igor Jakubčík (v souvislosti s diskusí o církevních "restitucích") konstatoval známý a prokázaný fakt, že ŘKC jako instituce kolaborovala s nacismem. Účast jednotlivých věřících i kněží v odboji na tomto faktu nemůže nic změnit. Soudruzi klerikálové holt budou chtít přepisovat dějiny jako v Orwellovi.

Imunitu pro svá auta
si odhlasovali poslanci - nebudou smět být odtažena.

Koupel v žíravinědoporučuje nakladatelství Grada v knize, kterou nyní stahuje z prodeje. Problém je, že němčina používá pro louh sodný a sodu stejné slovo a překladatel, zdatný po jazykové, ale nikoli věcné stránce, použil jeho nesprávný význam. Obecně je to, pochopitelně, problém méněcenných jazyků, v nichž se takové jevy vyskytují (a angličtina je po této stránce ještě horší než němčina).

Drastická "reklama"
šokovala divány v Severním Irsku. Je to kampaň obdobná i u nás probíhající akci "nemyslíš, zaplatiš", ale s velmi explicitním zobrazením onoho nemyšlení. Krasoduchové vřískají, nicméně předchozí vlna snížila počet úmrtí na silnicích o cca 20 %, což je opravdu hodně a je to podstatně víc, než se kdy dokázalo různými nesmyslnými represemi. Proto je třeba tyto kampaně podpořit, a kdo se na to nemůže dívat, ať je mu sebrán řidičský průkaz, protože tím dokazuje, že by případnou nehodu psychicky nezvládl.

Oběšená
byla nalezena dvacetiletá Pákistánka, po níž pátrala rodina několik dnů. Před zavražděním byla hromadně znásilněna. Inu, islámská země.

Žádné komentáře:

Okomentovat