pondělí 30. března 2015

Co uplanulý týden dal

Islám

V Německu

otevřeli Turci "islámskou banku". Problém islámského bankovnictví spočívá především v omezení prvků, které ve standardním bankovnictví znesnadňují podezřelé transakce a praní špinavých peněz. Islámské bankovnictví může být velice dobře použito k financování terorismu a dalších ilegálních aktivit a snadněji se v něm uplatní peníze získané kriminálními aktivitami.

V Afghánistánu

přepadli ozbrojenci autobus a cestující vystříleli. Starší si možná vzpomenou na scénu s vystřílením autobusu ve filmu "Okupace ve 26 obrazech" (Jugoslávie, 1978), kde podobná scéna byla uvedena jako příklad násilí extrémního i na poměry nacistické okupace Jugoslávie, v islámu se jedná o více-méně standard.
Jsou obavy, že takto se v Afghánistanu "etabluje" chalifát.

Velké množství dětí

naverboval do svých řad chalifát. Zájem má i o děti zdravotně postižené, které může snadno předělat na živé bomby a současně je snadno motivovat pohádkami o tom, že v ráji budou mít tělo zdravé.

Kanada

připravuje letecké údery proti chalifátu.

Boko Haram,

vytlačená ze severu země za spolupráce armády Nigérie a Čadu, se sem vrátila a z města Damasak unesla více než 400 žen a dětí (unesla jich více než 500, ale 50 následně zavraždila a nechala na místě). Perfektní ukázka toho, co by se dělo i u nás, pokud bychom muslimy nechali.

Americký Senát

zatlačil na Írán, že buď přistoupí na dohody o jádru nebo budou další sankce. Senát tak jedná v rozporu se zahraniční politikou B. Obamy, který se snaží sankce proti islamistickému režimu v Íránu zmírnit bez toho, že by režim musel přistoupit na nějaká omezení.

Zmenšila se

území bezprostředně ovládaná chalifátem. Hrají v tom roli patrně útoky letectva na zásobovací a vojenské kolony. Chalifát přechází na posílení infiltračních taktik.

Ze zajetí v Libyi

se dostali dva muži z těch, co byli uneseni spolu s naším občanem.

Tunisané

ohlásili, že dopadli vůdce skupiny, která zorganizovala a provedla atentát v muzeu minulý týden.
Skupina byla údajně napojena na síť Al Kajda.

Syrští protivládní povstalci

(ne chalifát, ale bojují proti Asadovi), dobyli město Busrá s památkami z dob antiky.

USA

začaly s nálety na pozice povstalců v okolí Tikrítu.

Saúdská Arábie

vtrhla do Jemenu, aby podpořila tamní sunity. V důsledku toho šla nahoru cena ropy o cca 5 procent. Jemenský president je v Rijádu a povstalci bojují se saúdskoarabskou armádou, která je na jeho straně. Šíité ohlásili sestřel jednoho ze saúdských letadel. Saúdové oplátkou hlásí zničení komplexů raket Scud, ovládaných povstalci.

Palestinci

se v pásmu Gazy dopouštěli válečných zločinů tím, že ostřelovali vojáky z civilních objektů a skrývali v těchto objektech zbraně, munici a bojovníky. Po značné době konstatovala AI.

Barely s chlorem

shazovaly podle pozorovatelů vládní vrtulníky na povstalce. IMHO asi nepřesná informace, protože chlor potřebuje plynovou bombu a ne barel. Mohli shazovat nějaké sloučeniny, z nichž se reakcí po rozbití barelu chlor (a případně další látky) uvolní.

Nigérie

ohlásila dobytí města Gwoza, které mělo být baštou Boko Haram. Problém je, že tato zločinecká tlupa předvedla schopnost se zregenerovat a vrátit na území z nichž byla vytlačena.

Aš Šabab

(Simálsko) zase zaútočil na hotel v Mogadišu a na nějakou dobu ho částečně ovládl, ale tato zločinecká organizace neměla na vraždění tolik času.

V Afghánistánu

se střídají čeští vojáci, ti střídaní se dostali do střetu s nepřáteli.

Zavraždění dalších zajatců

zveřejnil chalifát formou videa.

Ukrajina

Konflikty

se poznenáhla stupňují, včetně prvků "psychologické války" na straně povstalců, spočívajících v předstíraných útocích na ukrajinské pozice, které se stočí nebo zastaví na demarkační linii. Naprosto stejně si ovšem počínalo NATO na hranicích SRN a DDR, vím od očitých svědků.

Ukrajinský voják

popsal reportérům boj až do předem daného konce a následné "hrůzy zajetí", spočívající hlavně ve výsleších.

Přímo na zasedání vlády

a před objektivy kamer byli zatčeni šéf Státního úřadu pro mimořádné situace a jeden z jeho zástupců. Motivem policjní akce byla údajně korupce.

Raketové ostřelování

pozic vládních jednotek provdli povstalci na konci týdne.

Obecné

Ashya King

podle zatím nepotvrzených zpráv nemá příznaky dalšího nádorového bujení na mozku. Protonová léčba vedla přinejmenším k velmi důkladné remisi s dlouhodobější prognózou stavu bez potíží.

Komunální volby

ve Francii vyhrál Sarkozy a spol, druhá je LePenová, vládní socialisté jsou třetí. Ve většinovém volebním systému znamenají poměrně malé rozdíly v procentech odevzdaných hlasů velké v počtu mandátů.

V důsledku smogu

jezdí v Paříži auta střídavě se sudým a lichým číslem na konci SPZ.

Klesl počet

dárců kostní dřeně. Původní dárci se dostali za věkovou mez a nových je méně. Podmínkou dárcovství je perfektní zdravotní stav, podmínky jsou daleko přísnější než pro dárce krve a vyšetření podrobnější. Odradit může i odběr kostní dřeně ze sterna, který je základem pro určení skupiny v HLA systému, podle něhož se určuje kompatibilita dárce - příjemce.

Stát Utah

umožnil popravy zastřelením popravčí četou. Je to důsledek aktivit dobroserů, denuncujících firmy, vyrábějící komponenty do "uspávacích" směsí, používaných na popravy injekcí.

Německo pohrozilo,

že natočí novou sérii filmů s Vinnetouem a Old Shatterhandem. K tomu snad jen klasický citát: "Nelze dvakrát vstoupit do jedné řeky."

Válečné reparace

znovy při jednáních s německou premiérkou vytáhl řecký premiér.

Jednou z dominantních událostí

byl pád letounu společnosti Germanwings ve francouzských Alpách. Vše nasvědčuje tomu, že nakonec je viníkem kopilot, který snad chtěl spáchat "sebevraždu s doprovodem". Nicméně pořád nebyla objwevena druhá černá skříňka (monitorující chod systémů letadla), takže tento závěr pořád není definitivní.

Angelina Jolie

si po mléčných žlázách nechala vyžíznout i vaječníky a vejcovody. Je nositelkou velmi nepříznivé alely genu, ovlivňující vznik nádorů v těchto tkáních a mající vazbu na vysoký výskyt těchto nádorů u takto geneticky "obdařených" jedinců. Herečce navíc na nádory v těchto orgánech zemřelo několik příbuzných, naposledy sestra.

Byla představena

nová kůra k léčbě hepatitidy C. Zdá se, že má účinnost přes 95 procent, což je dobrá zpráva, protože tato hepatitida nebyla léčitelná, neexistovalo ani očkování. Nemoc má vztah jednak k narkomanii, prováděné pomocí injkecí, jednak se vyskytuje častěji u těhotných.

Vlka

zachytila fotopast na Šumavě.

Nejvyší soud

konstatoval, že Opavský soud nepochybil převedním žďárské vražedkyně do ambulantní péče pouze na základě posudku z léčebny. Řízení vzniklo na základě stížnosti bývalé minystrině Válkové. Problém ovšem spočívá v tom, že pokud soud ani léčebna neudělali chybu, je špatný "z gruntu" celý systém péče o tyto pacienty a jejich zajištění, a že by se měl, rovněž gruntovně, předělat.

Čestný doktorát

za zásluhy o rozvoj češtiny dostal Zdeněk Svěrák. Budiž mu to přáno, jeho celoživotní dílo skutečně pozitivně k rozvoji češtiny přispělo.

Rozběhl se kvikot

kolem průjezdu US kolony z Polska přes ČR do SRN. Vypadá to, že nakonec převážili příznivci průjezdu kolony a US vojáci byli zaliti českým pivem, což na nich může nechat následky (krom kocoviny i následný absťák).

Při endoskopické operaci

využili čeští chirurgové miniaturní šicí strojek, kterým je možné zašívat rány, k nimž se lékaři dostanou endoskopem, tedy trubicí a optikou a dalším vybavením, zasunutou buď do některého z tělesných orvorů, nebo skrze drobnou operační ránou. Faktem je, že šití rukou v endoskopu poněkud připomínalo stavbu lodi ve flašce od rumu, zatímco strojek bude moci pracovat podstatně rychleji, a tím zkrátit celou dobu operace.

EUroposlanec Mach

se zastal makléřky, která byla cílem provokace a následně obviněna z "diskriminace".

Richard III.

byl identifikován na základě mitochondriální DNA ze zubů a DNA mitochondrií potomků jedné z jeho sester v nepřerušené ženské linii. Je docela zajímavé, že tato linie tč. skončila (v současné generaci jsou jen mužští potomci), takže po smrti nyní žijících králových příbuzných by tato identifikace již nebyla možná. Byl pohřben v leicesterské katedrále.

Drama v metru

ukázalo platnost toho, co jsem před nedávnem uváděl o první pomoci (v souvislosti s kausou Brod). Cestujícímu se přímo v metru zastavilo srdce a byl zachráněn díky včasné laické pomoci od lidí okolo. Naprosto stejně by to mělo fungovat i v případě útoku šílence nebo teroristy.

Varšavská prokuratura

obvinila v souvislosti s katastrofou polského letadla s tehdejším presidentem na palubě u Smolenska také dva ruské techniky.

Nová posádka

ISS bude zkoumat vliv mikrogravitace na zdraví kosmonautů. Jeden z nich má na Zemi dvojče, takže bude možnost ho exploatovat zvlášť podrobně.

V deltě Dunaje

bylo nalezeno přes 60 uhynulých pelikánů, podle všeho na ptačí chřipku.

Dvě Češky

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu, jsou v republice. Na jejich osvobození měla podíl islámská humanitární organizace, působící v Turecku. Byly hospitalizovány v Praze, patrně Na Bulovce. Rád jsem se v případě odhadu jejich osudu mýlil. Monistr Chovanec komentoval jejich návrat prohlášením, že Česko za ně nic nezaplatilo. K tomu se dá říct:
  1. není jasné, jestli by to vždy a za všech okolností věděl
  2. není jasné, zda by to byl řekl
  3. existují i jiné formy platby než peníze
Kolemn kausy je navíc mnoho nejasností, protože údajně byly v rukou obyčejných kriminálníků, kteří jen chteli výkupné. To je ovšem v rozporu s prvotní žádostí únosců o jejich výměnu za islámskou teroristku, vězněnou v USA (IMHO názorný důkaz toho, že pro teroristy by měl existovat jen jediný tresat, a to smrt po důkladném zpravodajském vytěžení).
IMHO by měly být dotyčné dámy velice důkladně vytěženy, protože někdo jimasi dával tipy na cestu a ujišťoval je o její bezpečnopsti a vůbec "sluníčkových" poměrech v tom Pákistánu. A ten někdo by měl být velice podrobně vyslechnut (doporučoval bych postup podle návodů, uveřejněných v nezpráceném vydání Svátkových "Pamětí katovské rodiny Mydlářů").
President Zeman jim dal kartáč za hazardérství, kterým republice přidělaly starosti a práci a odmítl se s nimi setkat. Také velmi tvrdě citoval svůj rozhovor s velvyslancem Pákistánu.

Kyjevský čas

začal platit na našem území v noci ze soboty na neděli.

Kyborgizace

pokročila ve Švédsku: Zamstnanci komplexu Epicenter byli vybaveni voperovanými čipy místo zaměsntaneckými kartami.

Zemřel

poslední známý pacient s ebolou v Libérii.

Žádné komentáře:

Okomentovat