úterý 20. října 2015

Co uplynulý týden dal

Islám

Turecko

nadále atakuje Kurdy, jedinou sílu, kromě syrských vládních vojsk, která bojuje důsledně proti chalifátu. Činí tak přesto, že je z velkého atentátu v Ankaře (97 mrtvých, 250 zraněných z toho 60 stále bojuje o život) podezírán právě chalifát. Stále více se navíc objevují indicie, že přinejmenším část vládní garnitury o atentátu v Ankaře věděla předem (nápadná je např. nepřítomnost policie v oblasti, kde k atentátu došlo).
Narůstá také napětí mezi tureckou a kurdskou menšinou v Německu.

Syrská vládní vojska

začala postupovat proti chalifátu za podpory ruského letectva.

Moskva

oznámila zmaření připravovaného atentátu v hromadné dopravě. Bylo zatčeno patnáct lidí a nalezeny po domácku vyrobené výbušniny (aby bylo jasno, mohou "zapracovat" stejně dobře jako profesionální, ale je daleko těžší odhalit jejich původ). Z organizováníé této akce obviňuje Moskva chalifát.
Další teroristický útok se podařilo zmařit na Sibiři. Byl namířen proti mešitě, v níž nebyl vykládán "ten jediný správný" islám.

Šéf

Fronty An-Nusra vyzval muslimy z Kavkazu k atentátům v Rusku jako odvetu za úspěšné útoky vůči syrským islamistům.

Sedmdesátiletému Britovi

hrozí v Saúdské Arábii bičování 350 ranami za přechovávání alkoholu. Práci pro tento stát věnoval 25 let.
Britský premiér Cameron slíbil rodině vězněného, že bude žádat Rijád o jeho propuštění.

V Damašku

kdosi zaútočil na velvyslanectví Ruské federace granáty. Je to jen další důkaz toho, že aktivity Ruska citelně ohrožují protivládní ismlamisty.

Podle Amnesty International

se Kurdové dopouštění "válečných zločinů" tím, že vyhánějí z dobytých území ty, kdo spolupracovali v době jejich okupace s chalifátem. Ještě štěstí, že tato pochybná organizace neexistovala v době, kdy se Evropa vypořádávala s nacismem a těmi, kdo s nacistickými okupanty kolaborovali!

Talíban

se stahuje z města Kunduz, ale atakuje město Ghazní. V podstatě vládne v Afghánistanu patová situace.
Po osvobozenmí města Kunduz se ukázalo, že Talíbanci ihned po jeho dobytí začali shánět lidi spolupracující s bezpečnostními silami, zastánce práv žen, novináře a další odpůrce striktního islámu, a následně je likvidovat.

Šíita,

který si říká Abú Azrael, vyhlásil jako program likvidaci Saúdské Arábie. Bojuje (údajně) proti chalifátu, který Saúdská Arábie podporuje.

Američanům

se v srpnu patrně podařilo pomocí dronu zlikvidovat chalifátskou "dvojku", Abú Mutaz Kurašího. Zcela jistě je odsoudí sluníčkáři za "útoky na nevinné civilisty".

Jeden z útočníků

na redakci Charlie Hebdo byl údajně instruován syrskými emigranty, žijícími v USA (alespoň víme, co jsou ti "uprchlíci" zač).

Kurdové

chystají útok ne město Rakka, které je tč. hlavním městem chalifátu.

Iráčané

a chalifát se přetahují o město Bajdží, které obě strany dobývají a zase náporem té druhé ztrácejí. Město je v blízkosti ropných rafinérii a má tutíž strategický (i z hlediska ekonomie) význam.

USA

vyšlou do Kamerunu 300 vojáků k boji proti islamistům z Boko Haram. Nebudou bojovat, jen provádět výzvědné aktivity pro státy, které tato islámská skupina ohrožuje. Mají být nasazeny mj. průzkumné drony.

Podle Moskvy

islamisté z chalifátu ustupují a snaží se změnit způsob svého logistického zajištění.

Nálet

na nemocnici v Kunduzu byl údajně omyl. Američanům se dostaly do tlapek nějaké mapy, v nichž byl tento objekt označen jako velitelství islamistů a skladiště zbraní. Být islámským džihádistou, tak bych takové mapy taky kreslil. Je škoda, že si tento fakt nedokázali uvědomit Američané a opakovaně nemocnici atakovali i poté, co byli o podstatě tohoto objektu informováni.

Palestinci

zapálili údajný hrob biblického Josefa (ze Starého Zákona, co byl poradcem faraona a mj. mu vykládal sny), přestože tuto osobu uctívají i muslimové (súra o Josefovi patří údajně mezi nejhezčí súry celého Koránu).

Turecko

sestřelilo nad svým územím bezpilotní stroj, k němuž se nikdo z bojujících stran nehlásí. Později se ukázalo, že je asi ruský.

V Sýrii

se podařilo zlikvidovat jednoho z velitelů An-Nusry Sanafí Nasra.

Imigrace

Ministr Pelikán

organizuje uvolnění části vězeňské služby na pomoc při hlídání migrantů - to bude zase jekot po sluníčkářských luzích a hájích!

Ministr Stropnický

si naběhl s konstatováním, že imigraci řídí Rusko. Na druhé straně je možné, že taková informace v bruselských kuloárech, jak on tvrdí, skutečně zazněla.

Německo

oznámilo, že bude provozovat kontroly na svých hranicích až do 1. listopadu.

Na demonstraci Pegidy

byly neseny dvě šibenice s cedulemi: "Rezervováno pro Angelu 'mamku' Merkelovou" a "Rezervováno pro Siegmara 'smečku' Gabriela". Můžeme to odsuzovat, ale podpora invaze muslimů do Evropy je IMHO zločinem na úrovni těch, kterých se dopustili němečtí papaláši, souzení v Norimberku, z nichž někteři na šibenici opravdu skončili.

Sčítání "uprchlíků"

ke konci září ukázalo po zaokrouhlení číslo 710 000.
Oproti tomu do samotného Německa už jich přišlo 800 000.
Soudruzi se prostě nedokáží domluvit na konzistentních "pravdách", které předkládají občanům.

Ve Vyšních Lhotách

se porvali uprchlíci kvůli tomu, který TV program budou sledovat. Přinejmenším tím projevili dost špatný vkus.

Bude nutno snížit dávky

migrantům, alepoň podle německého ministra financí Schäubleho. Obávám se, že je toto racionální konstatování hlasem volajícího na poušti.
Merkelová mezi tím volala proti "zdánlivým řešením", jako jsou ploty na hranicích.

Ženisté

v počtu 21 vojáků odjeli od nás do Maďarska na pomoc zajišťovaní zevní schengenské hranice. Chorvatům se tato naše aktivita při ochraně schengenských hranic nelíbí.

Na Německých

ubytovnách pro uprchlíky se objevily hákové kříže. IMHO jako charakteristika lidí tam ubytovaných to vcelku sedí.

Merkelová

se dožaduje "trvalého mechanismu přerozdělování" "uprchlíků". Což je přesně ten důvod (nikoli nynější, realtivně malé, nám vnucené počty "uprchlíků") proč by bylo nejlépe odejít z EU.

Turecko

požaduje od EU až 81 miliard euro za to, že bude vůči "uprchlíkům" postupovat podle mezinárodních smluv.

EU kritizovala Rusko,

ohledně "uprchlíků", snad proto, že případné vítězství Asada s ruskou pomocí by "uprchlíkům" otevřelo cestu zpět.

President Zeman

konstatoval konkrétní negativa islámu, který se nám budou snažit "uprchlíci" vnutit. Sklidil hlasitý jekot "sluníčkářů", přestože pouze explicitně citoval program islámistických skupin, působících na našem území.

Maďarský premiér

Orbán konstatoval, že "islám je z jiného světa a v naší zemi ho nechceme". Podle něj není možné, aby islámská kultura a náboženství splynuly s evropským prostředím.

Maďarsko

uzavřelo hranice s Chorvatskem a "uprchlíci" se nasměrovali přes Slovinsko.

Německou političku Rekerovou

pobodal násilník údajně kvůli nenávisti k cizincům (dotyčná dáma je taková "menší Merkelová").
Ta pak následně vyhrála v Kolíně nad Rýnem místní volby. Bylo by dobré sledovat další dění kolem útočníka, zda ten útok nebyl jen fingovaný.

Podle ministra Chovance

se tok migrantů do Česka zastavil. Může za to jistě mj. i to, jak hororózně je Česko líčeno sluníčkovými aktivisty. To samé se stalo i Maďarsku po uzavření hranic s Chorvatskem.

Ukrajina

Separatistické boje

pozvolna utichají, dle zlých jazyků pro "nezájem publika".

Nizozemí

zveřejnilo výsledky vyšetřování, konstatující, že letadlo sestřelil komplet Buk. Rusko vydalo upřesnění, že se týká o verzi, kterou samo už nemá a přežívá pouze v Ukrajině. Podle místa výbuchu střely se dá usuzovat na odpal z oblasti, která v té době byla pod kontrolou kyjevských vojsk.

Obecné

Lesy ČR

se hodlají soudit o některé pozemky, které byly přiřčeny církvím v restitucích.

Předseda labouristů

Jeremy Corbyn šel místo na přísahu královně na tůru. Patrně tím labouristům mnoho voličské přízně nepřinese, už proto, že královna je apolitická osobnost a její zatahování do politiky může být negativně vnímáno i těmi, co monarchii "nemusejí".

Nikým nevolená

"Rada Evropy" opět blábolila o "segragaci Romů" v Česku. Jediný pozitivní závěr bylo doporučení povinného předškolního roku v MŠ, a to už je i bez těchto mudrců v chodu.

Olomoučtí Vyšinští

rozjeli další kauzu. "Boj proti korupci" je sice hezká věc, ale faktem je, že "proti korupci" bojoval kdejaký Hitler nebo Stalin. A po jejich vítězství korupce zcela jistě běžela dál, ale jako oficiální státní doktrína.
Ve vazbě zatím uvízli tři údajní korupčníci.

Norsko

se rozhodlo, navzdory slibům jeho zástupců ještě z období před prázdninami a během nich, ukrást oba syny paní Michalákové.

V Utice (USA, stát New York)

předvedli tamní křesťané, že se jejich víra od toho islámu zase až tak moc neliší: Rodiče tam s pomocí souvěrců v kostele náboženské skupiny Word of Life Church napadli vlastní syny (19 a 17); staršího zabili, mladší přežil.

Zdravotnice,

která překonala ebolu a následně onemocněla, se dostává do horšího stavu a vypadá to (přesto, že se ošetřující personál tváří jako Tajemný hrad v Karpatech), že se jí infekce v nějaké formě vrátila. Faktem je, že se jedná o zcela neprobádaný stav, protože bez velmi intenzívní péče by nebyla přežila (a přeživších takto těžkou formu této choroby je příliš málo na nějaké obecné závěry). Ještě během epidemie se provalilo, že uzdravení jsou infekční ještě cca dva týdny po vyléčení klinického stavu, což se také nevědělo (a zjistilo se to jen v důsledku systematického sledování epidemie).
V souvislosti s uvedeným se objevila informace, podle níž virus eboly zůstává ve spermatu až devět měsíců po vyléčení (a zcela jistě to není konečné číslo, dodávám já, vzhledem k tomu, jak málo mužů bylo takto vyšetřeno).

Rozpočtový výbor

hodlá odsunout pro řemeslníky počátek evidence tržeb o dva roky. Patrně hodlají použít k zavedení této prasečiny oblíbenou "salámovou metodu".

Německá rozvědka

údajně sledovala spojence v rámci NATO. IMHO není důvod se rozčilovat (maximálně kvůli tomu, že se nechali nachytat na hruškách), protože tohle dělají prakticky všechny rozvědky, kdyby kvůli ničemu jinému, tak alespoň ze cvičných důvodů. Navíc dnešní spojenec může být klidně zítra hlavním nepřítelem.

Vyvěšení trenýrek

odskákal další z hradních funkcionářů, šéf bezpečnostního odboru.

Sněmovní výbor pro obranu

navrhl, aby odvody byly, na rozdíl od vládního návrhu zákona, jen dobrovolné.

Trvá kontraverze

ohledně přehrady Nové Heřminovy, kde má asi 4 procenta dotčených pozemků obec a několik majitelů, zbytek již stát vykoupil.

Proběhl konflikt

v letadle společnosti Travel Service, který měl dopravit izraelské cestující z Tel Avivu do Paříže. Část Izraelců protestovala, že letadlo nepilotují Židé, ale Češi.

V Temelíně

měli poplach, protože jeden z pracovníků dodavatelské firmy měl jídlo z divočáka, popásajícího se na místech, kde ještě leží černobylský spad. Radioaktivita je, pochopitelně, hluboko pod bezpečnostními limity, ale citlivé přístroje v elektrárně ji zaznamenaly.

Rusko

počítá s rozšířením své základny v Sýrii také pro vzdušné a pozemní jednotky (tč. je hlavně námořní).

President Zeman

nepozval na oslavu 28. října kromě norské velvyslankyně také rektory MU a JČU. Prvního za to, že nedovolil presidentovi setkání se studenty, druhého za podporu "katolické buzny" Putny.

V Izraeli

konstatovali, že bránit se útokům palestinských teroristů musí celá společnost.

Ozonová díra

nad Antarktidou se letos zvětšila na hodnoty z roku 2006, ale nepředstavuje vážné ohrožení.

Kolem hvězdy KIC 8462852,

promítající se do hranice souhvězdí Labutě a Lyry, byl v datech z Keplera nalezen objekt, který neodpovídá ničemu, co známe a pozorujeme. Přirozeným vysvětlením by mohl být velký a velce kompaktní oblak komet (jaký nikdy nikde nebyl spatřen). Pro oblak, vytvořený kolizí velkého počtu asteroidů či planetismál, zase nehovoří pozorování v infračerveném spektru. Může to být i cosi naprosto neznámého, nebo umělý objekt. Mohla by to být i nedostavěná (rozestavěná) Dysonova sféra.
Objekt byl "vyhrabán" z dat naměřených družicí Kepler, která je už nemůže (pro vyčerpání pohonných hmot a poruchy setrvačníků) zopakovat, takže nová pozorování čekají na jeho následovníky.

Žádné komentáře:

Okomentovat