pondělí 10. dubna 2017

Co uplynulý týden dal

Islám

Chalifát

používá v Mosulu zadržované obavatele jako živé štíty.

Somálci

unesli indickou loď. Podrobnosti a účel jsou spekulovány.

V metru

v Petrohradě vybuchla ve vagónu bomba. Další byla zneškodněna na jednom z nástupišť, patrně selhalo její odpálení. Pachatelem byl rusko - kyrgyzský míšenec, zradikalizovaný islamista. Spekuluje se o tom, že jeho bomba byla odpálena na dálku. Hrdinou je strojvůdce, který neztratil hlavu a s i po výbuchu pojízdnou soupravou dojel do nejbližší stanice. Patrně tím zachránil život mnoha cestujícím.
Objevily se indicie, že útočník prošel v Sýrii výcvikovým kurzem pro teroristy.

Na jihu Ruska

byli zavražděni dva policisté, patrně islamisty. Gang byl na konci týdne vystřilen policisty ze speciálních sil, podle jiných zdrojů je jeden z jeho členů dosud na útěku.

Došlo k chemickému útoku

v Ildizu, ovládaném islámským státem. Mezinárodní sluníčkářstvo začalo ječet o útoku sarinem ze strany Asada až vyvolalo odpověď ze strany USA (následovanou rozhořčenou reakcí Ruska). Problémů je zde více:
  1. Asad by musel být totální magor, aby takový útok provedl v situaci, kdy jednak na bojišti vyhrává, jednak na mezinárodním poli sklízí rovněž úspěchy.
  2. Videa z místa zasažení naznačují, že útok sarinem (podle stínů) nastal brzy ráno, zatímco syrské letouny útočily až kolem desáté. Zdravotní personál manipuloval se zasaženými bez jakékoli ochrany, což by bylo při zásahu sarinem pro něj naprosto fatální.
Spekuluje se jak o nahrání útoku, tak i o tom, že útok byl proveden ze strany Turecka a jeho spojenců (např. dělostřeleckým granátem s chemickou náplní).
USA ještě před vyšetřením případu odvetně bombartovaly syrskou základnu. Tento útok vedl ke zdražení ropy.
Švédská organizace Lékaři pro lidská práva explicitně vyslovila podezření, že děti na "dokumentárním videu" byly něčím omámené (?opiát) a usmrtila je až injekce "antidota", v níž mohl být sarin nebo něco podobně působícího.
Německo se od útoku na Asada distancovalo.
Erdoganovi je tento útok málo (o něčem to svědčí).
Medvěděv konstatoval, že Rusko a USA se ocitly na hraně války.
Severní Korea americký útok komentovala tím, že je důkazem správnosti jejího jaderného programu.

V Petrohradu

zadrželi verbíře islamistů.

Chalifátníci

provedli nájezd na Tikrít, při kterém se jim podařilo zabít více než třicet lidí, včetně šéfa protiteroristických sil.

Hamás

stupňuje konflikt s Izraelem poté, co byl zlikvidován (je obviňován Mossad) terorista Mázin Fukahá, který organizoval řadu útoků proti občanům Izraele.

Bagdádí

údajně uprchl z Mosulu.

Marocký král

jmenoval do vlády umírněné islamisty. Pravděpodobně tím razí cestu k reislamizaci země, která nasadila po "arabském jaru" sekulárnější kurz.

Útok automobilem

provedli palestinští muslimové, tentokrát na izraelské vojáky. Jednoho zabili.

Katarský princ

měl tu drzost žádat čtvrt milionu odškodnění za vazbu, do níž byl uvržen pro zneužívání nezletilých dívek.

Nákladní automobil

najel do lidí u nákupního centra ve Stockholmu. Zahynuli dva Švédi (z toho jedenáctiletá dívka na cestě ze školy) a dva cizinci. Řidič byl zadržen a k úmyslnemu najetí se přiznal. Byl to třicetidevítiletý Uzbek, otec čtyř dětí, muslim. V autě měl ještě připravenou bombu, kterou naštěstí nezvládl odpálit.

Další atentát

byl zmařen v Oslo, norská policie bombu řízeně zničila.

V Egyptě

proběhly bombové atentáty na kostely křesťanských Koptů, kteří je v předvelikonočním období zvýšeně navštěvují.

Evropští rabíni

se nechali slyšet, že by rádi viděli v Evropě toleranci pro "všechny víry", tedy i islamisty. Problém je v tom, že v žádné islámské zemi nemají nemuslimové rovná práva s majoritní populací, takže opravdu neexistuje důvod, proč by měli mít muslimové rovná práva s majoritou v neislámských zemích.

Imigrace


Německo

začalo uvažovat o zneplatnění sňatků nezletilých, provozovaných islamisty. Pochopitelně, nebýt hnutí PEGIDA a strany AfD, tak by nedošlo ani k těm úvahám.

Německý soud

udělil pětiletý trest Tarikovi S., typickému Němci, který se připojil k chalifátníkům v Sýrii.

Němci

začínají "spojovat rodiny", mohou tak k nim přijít miliony dalších imigrantů.

Okamura

kritizoval přijímání imigrantů, které ohrožuje bezpečnost občanů.

Trump


Severní Korea

může být cílem sankcí a útoku USA i bez spolupráce s Čínou, nechal se slyšet nový president USA.
V Soulu zvažují čelení Severní Koreji vlastními jadernými zbraněmi.
Objevují se spekulace o způsobu a termínu útoku USA na Severní Koreu.

Islámský stát

označil Trumpa za idiota.

Trump

nabídl jordánskému králi zničení chalifátu a pomoc s uprchlíky.

Obamacare

se zatím nepodařilo zrušit pro rozpory uvnitř republikánské strany.

Republikáni

se rozhodli Trumpem navrhovaného soudce prosadit prostou většinou. Tím by se v americkém Nejvyšším soudu srovnal počet "obamovských" a "neobamovských" soudců.

Obecné

NKÚ

kritizuje GAČR za to, že nepodporovala výzkumné projekty, které mají větší potenciál praktického využití. Problém vidím v tom, že pokud bychom u každého projektu (či problému, na který jsou peníze žádány) věděli o jeho praktickém využití, tak by se ten projekt zpravidla ani nemusel řešit.
Vrací se nám prostě doba soudruha Husáka, kdy se o každém projektu státního výzkumu předem vypisovalo pojednání o tom, co se bude bádat, jaké budou výsledky tohoto bádání a jaké bude jejich využití v praxi.

Sobotka

tlačí na elektronické recepty a očipované občanky. Problém ER vidím v tom, že půjde o další z hlediska lékaře naprosto nesmyslné úkony, zdržující ho od toho, co by měl dělat: Řešit nemocné lidi a jejich problémy. Někteří lékaři vyhrožují, že s nástupem elektronické buzerace jednoduše skončí a problém je, že za ně není žádná náhrada, zejména ve venkovských oblastech.

Polsko

obvinilo dispečery ve Smolensku z toho, že "přispěli ke katastrofě" letadla, které se zřítilo s polskými státními činiteli.

Britský soud

zprostil viny muže, který ubil českého občana, pracujícího ve Velké Británii, řetězem od bicyklu. Podle všeho se jednalo o nevyprovokovaný útok.
Byla kvůli tomu povolána britská velvyslankyně k ministrovi zahraničních věcí ČR.
Objevila se i petice proti tomuto rozsudku.

Vláda

se bude snažit zjistit poměry, za jakých žijí ukradení synové paní Michalákové u "pěstounů".

Soud v USA

odmítl ukončit kausu znásilnění nezletilé režisérem Polanskim.

Německý president

"podporuje sjednocenou Evropu". Tu chtěl i Hitler. Taky, podobně jako ten Hitler, útočil na Velkou Británii, zatím jen verbálně.

Pět let

dostala mladá žena za vědomé šíření HIV.
Další podobná dostala podmínku za to, že přiznala svému partnerovi HIV pozitivitu až poté, co s ním otěhotněla.

Hradecká policie

rozhodla, že Češi, kteří u obce Rudník na Vrchlabsku postříleli v červnu 1945 Němce, tajně držící zbraně, ačkoli za jejich držení Němci byl vyhlášen trest smrti, se nedopustili trestného činu. Náckům všeho druhu se to jistě líbit nebude.

Favorit

eurocentralistů Macron v některých průzkumech předběhl Le Penovou. Koncem týdne ho ovšem začali dotahovat jak Fillon, tak i ultralevicoví kandidáti.

Maďarský parlament

přijal zákon, velmi podobný tomu, který přijal v 90. letech parlament ČR, který znemožňuje působení cízích vysokých škol, nemajících ve svém zahraničním centru žádnou "výrobu studentů".
Maďarští sluníčkáři spolu s budapešťskými kavárníky ječí a protestují, nicméně masívní demonstrace se jim zorganizovat nepodařilo a na těch zorganizovaných byla zjevně významná část demonstrantů placená.

Poslanci

přehlasovali veto presidenta vůči zákonu o národních parcích, současná poslanecká sněmovna má tedy na účtu další legislativní paskvil.

Další lékaři

protestovali proti uznání čínské medicíny. Je to pro ně "nekalá konkurence" s mnohdy lepšími výsledky.

Ztohovníci

dostali při odvolání podmínku a nutnost zaplatit škodu.

Chaoticky

a jen v některých lokalitách stávkovali řidiči autobusů.

Začal soud

se šmejdy, kteří prodávali důchodcům předražené hrnce.

Slovenský parlament

pozměnil ústavu a nakonec zrušil kontraverzní amnestie V. Mečiara.

Vláda

podpořila snížení sociálních odvodů u rodin s více dětmi.

V Havířově

zakázali výstavu aktů. protože by prý mohly "strašit děti".

Filipíny

vyhlásily, že obsadí některé ze sporných ostrovů v Jihočínském moři.

Evropská komise

uvalila další cla na čínskou ocel, pochopitelně, občany poškodí zdražení některého dováženého zboží a zboží, které se vyrábí z dovážených surovin.

Bylo objeveno

další dítě, které žilo v Indii se zvířaty, tentokrát s opicemi. "Tarzanka" chodí po čtyřech a nerozumí lidské řeči. Snad bude mít lepší osud než dřívější "zvířecí děti", které zpravidla rychle zemřely.

Na 1. LF v Praze

se podařil husarský kousek: Pacienta, který byl operován kvůli plicní hypertenzi a dalším poruchám srdečně cévního systému, se jim podařilo zchladit na 18 stupňů a mozek dokonce na 16. Pacient to přežil.
Na druhé straně: smrt při teplotě pod 20 stupňů je dána rozhozením srdečního rytmu a koordinace stahů jednotlivých částí srdce. Zde bylo srdce pod kontrolou, takže mohlo být "nahozeno".

Velká Británie

v souvislosti s Brexitem obnoví kontakty s Ruskem, zmražené sankcemi EU.

Levičáci ječí:

podařilo se zpřísnit cizinecký zákon, který omezuje "slučování rodin" a omezuje i zásahy soudů do deportací cizinců, kteří jsou na našem území buď ilegálně, nebo páchali trestnou činnost.

Poslanci

schválili kariérní řád pro učitele.

ODS

předložila v rámci svých volebních slibů návrh zrušení daně z nabytí nemovitosti a silniční daně. Problém je, že toho naslibovala v minulosti víc a nesplnila z toho mnohdy ani to, co technicky splnit mohla.

Ve Velké Británii

se pokusili léčit pigmentózní retinopatii, která vede k oslepnutí ve věku 10 - 30 let, řízenou infekcí virem, který přenese do buněk sítnice potřebnou genetickou informaci k úpravě jejich chování.

Žádné komentáře:

Okomentovat