sobota 11. července 2015

Ať proběhne grexit!

aneb jen za peníze z vašich kapes, soudružky a soudruzi!


Řečtí voliči se jasně vyslovili pro ukončení agónie setrvávání jejich státu v EUrozóně. Dluhy, jejichž úroky narůstají geometrickou řadou, nejsou s to splatit, a tak je naprosto nutné a logické vyhlásit státní bankrot a odejít z EUrozóny. Přechod na nějakou neo_drachmu bude sice bolet, ale s oddělením se od mechanismů EUra. které jsou v podstatě jen penězovodem z řecké ekonomiky do kapes vybraných finančních skupin, především v Německu (které navíc pikantně Řecku ještě dluží částku podstatně vyšší než jeho dluh za řádění svých občanů v tomto státu v letech 1940 - 1945) je naděje na ekonomický růst, který by mohl vyústit do splacení alespoň části dluhů (věřitelé nebudou škodní, protože Řecko v astronomických úrocích stejně podstatnou část půjčeného splatí, případně už splatilo, jen to nebude takový vejvar, jak profesionální věřitelé čekali).
EUro představuje v podstatě soukromé hobby několika politiků. Pro jeho zavedení a udržování neexistuje jiný důvod, než politická prestiž těchto dam a pánů.
Katastrofální situace v Řecku nevznikla nenadále. Rozumní ekonomové před EUrem a zejména nabíráním nevýkonných ekonomik do EUrozóny varovali. Obecně také bylo známo, že Řecko plní podmínky přijetí jen v důsledku "kreativního účetnictví". Přesto bylo, v rozporu se zdravým rozumem, do EUrozóny přijato. Dále nebyly řešeny signály nedostatečnosti ekonomiky po přijetí EUra a jen se hasily požáry stále dalšími půjčkami.
Jejich nesplácení se řešilo formou přelévání peněz z jiných států EUrozóny do Řecka. To paradoxně rozhasilo řeckou ekonomiku tím víc, protože tento proces zvyšuje počty ekonomicky neproduktivních občanů, závislých na dotacích a dalších formách přerozdělováni, preferuje nepracující proti poctivě pracujícím atd.
I v případě, že by se dalo najít a nalít do řecké ekońomiky dostatek peněz, aby to vystačilo nad úroveň dočasného a omezeného spuštění bankomatů, bez drastických změn, v podstatě nerealizovatelných v jednotném EUroprostoru, nedojde k ničemu pozitivnímu. Naopak, ukazuje se, že řeckou ekonomiku stále více opouštějí domácí podnikatelé (kteří v důsledku EUra snadno přesunou své aktivity jinam) a ještě snadnější mají podobný proces podnikatelé z jiných zemí. Udržet je zde by mohl leda nějaký systém "povinných umístěnek", v podstatě nahrazujících nevolnictví nebo otrokářství. Je to ošklivá představa, ale pokud bude EU vývojově pokračovat v tomto směru, může dojít k navození (cesty mohou býti rozličné a zůvodnění tím spíš) situace, jaká byla v SSSR, kdy cestovat volně po sajůzu mohli privilegovaní držitelé pasu, zatímco naprostá většina populace musela mít bumážku i na cestu do sousedního okresu.
Jakékoli další pumpování peněz do Řecka je pumpováním vody do děravého sudu, nebo transfúzí do mrtvoly. Řecku musí být dovoleno krachnout, odpojit se od EUra, znehodnotit nereálné úspory a coby laciná země se odrazit ode dna.
Je jasné, se toto by vyvolalo dominový efekt u zemí, směřujících k řeckému vyústění. Nejdůležitější problém ovšem je, se by to velice výrazně nabouralo prestiž EUra a politiků, kteří ji spojili se svou kariérou. Ti se proto snaží udržet Řecko v EUrozóně, ať to stojí cokoliv.
Právě proto jsou, především německá kancléřka Merkelová (protože Německo EUrem vysává ostatní státy EU) a předseda EUrokomise Juncker ochotni dále do Řecka rvát nesplatitelné miliony, které se ocitnou v černé díře EUrem rozvrácené ekonomiky a v podstatě při svém zmizení ani nesasyčí). Je velice pravděpodobné, že dnes pro zítřek navrhované peníze by Řecku včera pomohly, ale jeho ekonomika se už dostala do natolik špatného stavu, že jakékoli další reálně vyhrabatelné peníze jí budou platné "jak mrtvému zimník", abych užil výstižné lidové rčení.
Pokud by to zmínění politici dělali ze svých úspor a dalších částí svého majetku, tak by se nic nedělo. Problém je, že toto své hobby financují z peněz daňových poplatníků, více přímější cestou ze států, které přijaly EUro, nicméně přes různá propojení ekonomik to nakonec postihne i kapsy občanů těch států, které z dostatku zdravého rozumu či jiných důvodů EUro nepřijaly.
Katastrofální je, že aktuální zpravodajství ukazuje vítězství zastánců dalšího nalévání peněz do Řecka.

Bude nutné jim co nejrychleji tvrdě říct: "Do krachující řecké ekonomiky nalévejte svoje, a ne naše peníze, soudružky a soudruzi!"

1 komentář:

  1. > do kapes vybraných finančních skupin, především v Německu

    Jako kazdy socansky projekt, slouzi Euro k obohacovani tech nejbohatsich. Jen bych dodal ze Nemecko jako celek na tom taky ztraci. Sice je Euro slabe oproti tomu jaka by ted byla Marka, coz je dobre pro export, ale jinak na prd (viz lonska akce CNB).

    Navic Nemecko je nejvetsim platcem do Evropske Utopie. Navic se prachy vali nekde v TARGET 2, coz podle toho mala co o nem vim vypada asi jako stredne vzrostla cerna dira.

    Z prvniho pohledu na obrazek je jasny ze tohle nikam nevede:

    http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/wp-content/uploads/2015/07/grafiii-e1436317643409.jpg

    Prachy jsou davno fuc, je na case je oplakat.

    OdpovědětVymazat