neděle 2. dubna 2017

Pan Drahoš není můj šálek kávy

V úterý vyhlásil svou kandidaturu do presidentských voleb Jiří Drahoš, který dlouhá léta vedl Českou akademii věd.

Úřad zastávaný odborníkem

Pan Drahoš má zcela jistě úctyhodnou vědeckou i manažerskou anamnézu, která jednoznačně ukazuje, že není žádný blbec a je také organizačně schopný (ne všichni uvažovaní kandidáti na presidenta toto splňují). Akademie by měla být apolitickým orgánem, tudíž by měl její dlouholetý manažer do jisté míry "stát nad politikou".
Apolitický president s dobrou obdbornou pověstí a kvalitními manažerskými schopnostmi by mohl být perfektní postavičkou v obleku na různých kladeních věnců, recepcích a politických setkáních. Zcela jistě by věděl, do které ruky se bere vidlička a neudělal by nám ve společenských záležitostech ostudu.
Je ovšem otázka, zda do následujícího presidentského období potřebujeme coby prioritu loutkoidního kladeče věnců s nekonfliktními (a tudíž v podstatě nevyhraněnými či žádnými) politickými názory.
EU se bude otřásat brexitem a na obzoru je mnoho dalších potenciálních problémů a průšvihů, přestože se její představitelé snaží nereflektovat žádný z nich (viz schůzka v Římě). Může se snadno stát, že už na konci tohoto roku bude na obzoru nejen brexit (a vzhledem k idiocii bruselské byrokracie násilný a "tvrdý"), ale že se bude chystat k odchodu Itálie (první tři strany v průzkumech jsou euroskeptické a při současných preferencích by mohly sestavit "itexitovou" vládu), může se konečně ekonomicky i politicky zhroutit Řecko, bude třeba řešit islamofašistický puč v Turecku (respektive jeho důsledky, včetně snah použít turecké menšiny v EU jako trojského koně a vyrobit s jejich pomocí nějakou analogii Mnichova), bude pokračovat imigrační krize a islámský terorismus bude narůstat pravděpodobně exponenciálním tempem. Zcela jistě jsem na některé další budoucí průšvihy zapomenul, nebo je opomenul (nehodlám se stavět do role Děda Vševěda).
Tohle vše se bude promítat i do politiky ČR. Může velice snadno nastat situace, kdy bude potřeba přehodnotit naši politiku vůči Německu. Může nastat situace, kdy Česko bude mít příležitost k opuštění EUrožumpy spolu s dalšími státy (např. celé V4), nebo přispět k jejímu rozbití. Bude třeba i nějak řešit zrůdné odzbrojování občanů bruselí, zcela jednoznačně motivované jako podpora islámskému terorismu. Je docela možné, že nastane nutnost nějak redefinovat náš vztah k Rusku nebo NATO (zejména v situaci, pokud by v USA došlo k fašistickému puči proti Trumpovi a hrozilo, že se nás fašistická sběř bude snažit zatáhnout do konfliktu s Ruskem).
Tohle a mnohé další věci (které nejsem s to komplexně predikovat) bude vyžadovat demokraticky vyhraněného a schopného politika, jednajícího pohotově a, řekněme si to upřímně, někdy i bezskrupulózně, ve prospěch našeho státu. A schopného jednat i v situacích, kdy se např. nepřátelští agenti z politických neziskovek budou snažit o nějaký fašistoidní puč i na našem území a bude třeba během hodin (což je zcela mimo horizont možností jednání zastupitelů všech stupňů) vynutit pořádek a vydat naprosto jednoznačné příkazy ke střelbě do živého a přijmout za ně plnou politickou, odobní i morální zodpovědnost.

Analogie

Ať se na mě pan akademik nezlobí, ale jeho takto na počátku kampaně presentovaná osobnost mi poněkud připomíná dosti nešťastnou postavu druhorepubličního a protektorátního presidenta Háchy, který byl rovněž vynikajícím odborníkem a osobně nezpochybnitelně velice slušným člověkem, jenže se naprosto nehodil do čela státu a národa, bojujícího o holý život (ale i tak na této pozici, než ho odrovnalo totální tělesné a psychické vyčerpání, udělal mnoho pozitivního).
K téhle analogii mě vedla i reakce AV, kdy v roce 2015 zrušila výstavu fotografií, vytvořenou technikou mokrého kolodiového procesu (pravěk fotografie), v níž jako ukázka technického zvládnutí této techniky byly ženské akty. Ty jsou totiž z hlediska technických požadavků na fotografii nejnáročnějším námětem, protože potřebují bohatou škálu polostínů (proto se běžně za dob analogové fotografie používaly vysoce citlivé emulze a proto je dnes ženský akt pořád problém, protože digitální fotografie má užší spektrum tónů než kvalitní fotografický film a papír). Stačila návštěva dvou aktivistek z nějaké pochybné politické nevládní organizace a celá ČAV se pod vedením pana Drahoše podělala, až by jí teklo hnědé z nohavic, kdyby nějaké měla. Stejně tak se na konci své kariéry (a života) podělával před nacisty právě výše zmíněný Hácha.
Opravdu bych nechtěl mít na presidentském postu někoho, na koho stačí zadupat a on zareaguje jako králík. A zejména ne v očekávaném silně disturbantním období, plném rizik a hrozeb pro existenci státu i jeho obyvatel.

Neanalogie

Ani jsem nestihl dopsat tento post, a už vylezly na pana akademika další ošklivé věci:
  •  Má mít nadstandardní vazby na problematickou politickou stranu KDU - ČSL a rovněž i ke zločinecké organizaci jménem Římskokatolická církev. Přitom se (je-li tohle pravda, tak lživě) presentuje jako "nepolitická osobnost".
  •  Za komunistů se dostal na půlroční stáž do Hannoveru. Musel být tedy od komunistů prověřený, pokud ne přímo zverbovaný (STB i rozvědka velice často verbovaly "uvědomělé" nekomunisty a odrazovaly je od vstupu do KSČ, protože tím by pro tyto organizace ztratili významnou část své ceny).
  •  Jeho podpis je na proislámistickém pamfletu "Výzva vědců", podporujícím islámistickou imigraci a islamizaci Evropy.
Jinými slovy, pan akademik se začíná už na začátku své kampaně rýsovat jako opravdový "Antizeman", zajímavý pro "pražskou kavárnu", sluníčkářské fašistoidy a jiné antidemokraty, coby člověk stojící v politickém spektru na straně pseudoelit proti občanům. Pro normální občany by tedy měl být prakticky méně volitelný než nějaký exvekslák či exSTBák.
Pokud se tohle všechno potvrdí (ale v podstatě by stačila jen část), pak se pan akademik přesune v žebříčku pořadí u slušných lidí na jedno z posledních míst. A opravdu bych neměl problém proti někomu takovému v druhém kole (pokud by se podařilo nějak zlikvidovat Zemana) podpořit i presidentského kandidáta KSČM nebo DSSS.

Pan Drahoš by ovšem mohl teoreticky sehrát pozitivní roli tím, že by na sebe stáhl hlasy pro ostatní "sluníčkokavárenské" kandidáty a umožnil Zemanovi získat nadpoloviční většinu hlasů už v prvním kole.

2 komentáře:

  1. Me bohate staci uz to ze je to vedecky vitac. Socan Zeman tedy zustava radove lepsim kandidatem nez jakykoliv jiny o kterem jsem se docetl (boze, jak ja nesnasim socany).

    OdpovědětVymazat
  2. Na první pohled by pan Drahoš jako kandidát mohl vypadat dobře. Jenže moc ho neznáme a nic moc o něm nevíme. Jenomže ono už na ten druhý pohled, když už vidím, jakým způsobem a hlavně kým je mu projevována přízeň a poskytována mediální palebná a propagandistická podpora, tak už jsem si skoro jist, že „můj“ kandidát to nebude. Víc s tím pánem asi nebudu ztrácet čas.

    Nevíme zatím, jak a kdy a jak moc akutně propuknou ty zmiňované události a problémy s exity, Turky a jinými hajzly deroucími se do Evropy, nebo jí nějak neblaze ovlivňujícími a škodícími jí, ale je pravděpodobné, že ta nadcházející doba bude turbulentní a to, že jsme tady relativně za bukem, v klídku a závětří opravdu nemusí trvat věčně a pak by se někdo Zemanova ražení opravdu mohl víc než hodit.

    OdpovědětVymazat