úterý 9. ledna 2018

Co uplynulý týden dal

Islám

Íránem

v prvním týdnu nového roku otřásaly demonstrace, na nichž se objevila i hesla o svržení režimu. Nicméně většinou šlo o hladové bouře, protože ekonomika Íránu, vystavená sankcím a financující přednostně před občany náročný jaderný a raketový program, prodělala drastický pokles a lidé nemají skoro co jíst. Ve Venezuele je to ovšem ještě daleko horší.
Okamžitě se ozvaly různé organizace "pachatelů dobra", které by tam dodaly zadarmo zboží. Problém vidím v tom, že ekonomické potíže teokratické totality jasně ukazují, že sankce proti ní jsou účinné, a tak říkám "jen houšť a větší kapky", aby ten naprosto zrůdný režim šel do kopru.
Íránský režim následně začal organizovat provládní demonstrace.
V souvislosti s demonstracemi jsou (odhadem) desítky mrtvých, prameny se liší.
V USA odsoudili tureckého bankéře za to, že pomáhal obcházet sankce proti Íránu.
Nakonec v Íránu v souvislosti s protesty zadrželi bývalého presidenta.

V Izraeli

obžalovali 16 letou palestinskou aktivistku, která provokovala a nakonec uhodila izraelského vojáka, stojícího na stráži, a jeji sestra to natáčela na mobil. Měla evidentně za cíl vyprovokovat vojáka k nějaké odvetě, která by byla Palestinci propagandisticky využitelná.

K posledním

útokům radikálů v Nigérii se přihlásil šéf islámské skupiny Boko Haram.

CSU

vyhlásila přitvrzování proti imigrantům, je to příspěvek k jejímu rozporu se "sesterskou" CDU.

Kurdové

zadrželi chalifátnickou džihádistku Emilii Königovou, občanku Francie, i s třemi dětmi, za šíření chalifátnické propagandy. Podle její matky byla "vyslýchána a mučena", ať tomu věří, kdo chce.

Imigrace


V Německu

se pořád uvažuje o exaktním určování věku imigrantů podle antropologických znaků. Je jasné, že naprostá většina mladších imigrantů o svém věku lže a vydává se za děti, nicméně "lidskoprávníci" pořád brání tomu, aby se s tím něco dělalo.

Merkelová

se nechala slyšet, že Německo vyhostí antisemitské migranty. Problémy jsou zde dva:
  1. Není nic závazně ustanoveno, takových prohlášení může udělat kdokoli kolik je libo
  2. Proč antisemitské a ne ty, co útočí na jiné skupiny občanů?

Obecné

Začal "osmičkový rok" a objevilo se kolem toho množství úvah, zda i letošní "osmička" přinese nějakou zásadní změnu nebo nové jevy (či katastrofy).
Opět docházelo k napadání evropanů (a hlavně evropanek) muslimy a vzniku velkých materiálních škod řáděním muslimských "mladíků" v ulicích. V Německu začal platit "držhubový" zákon, který ho posouvá někam k Hitlerovi.
Připomenuli jsme si (v souvislosti s nastávajícím výročím) sto let od vzniku Československa a 25 let (k 1. 1.) od jeho zániku.
Bylo připomenuto i stoleté výročí začátku epidemie "španělské chřipky". V souvislosti s tím bylo připomenuto, že je očekávána chřipková epidemie.

Babiš

se svezl na populistické vlně ohledně "Klausovy amnestie", která ovšem amnestovala jasně definované skupiny osob s nezávažnou trestnou činností a dále osoby, které byly šikanózně vystavovány stále dalším a dalším nesmyslným obviněním, aniž se jim kdykoli cokoli dokázalo.

Kim

Vyhrožoval USA tím, že má na stole své "červené tlačítko". Trump kontroval tím, že ho má taky (to tlačítko) a větší(ho). Později to odborníci upřesnili, že Trump nemá tlačítko, ale "jaderný kufřík" a kódy, kterými se zprovozňuje. Mám pocit, že ani Kim nemá tlačítko.

Soudruzi

kvičí, že v Česku bují obchod s "nelegálními léky". Problém vidím ve velice silné restrikci prodeje (v řadě zemí je daleko více léků ve volném prodeji než u nás) a nesmyslných restrikcích na některé léky.
U nás jsou daleko větší tlaky na předepisování léků (a pak lékaři nestíhají) a současně se nepodařilo, co je v jiných státech obvyklé, aby se často kupované a málo rizikové léky z volného prodeje prodávaly i jinde než v lékárnách (které potom praskají ve švech). Pokud se nezbavíme lobby, která stojí za těmito nesmysly, budou si lidé pomáhat tak, jak to jde. Tedy i nákupy po internetu.

U nás

máme atypicky teplou zimu, v USA mají zase atypicky hrozné mrazy, včetně toho, že zamrzly i Niagarské vodopády, což se hned tak nevidí. Globálně se to vyruší.

Pražská MHD

nemá lidi, a tak začla jezdit v prázdninovém režimu. Příčinou jsou extrémně nízké mzdy, takže zacvičení řidiči MHD jezdí s tramvajemi, autobusy a trolejbusy po celé Evropě za dvoj a vícenásobky pražských platů.

Poslankyně

Bundestagu Beatrix von Storchová byla postižena podle držhubového zákona za tweet s podivem, že policie vydala novoroční blahopřání v arabštině, bez ohledu na kriminální aktivity arabsky hovořících imigrantů.

Byla obnovena

"horká linka" mezi Severní a Jižní Koreou.

Provokatérka

Zuzana Candigliota nakonec neuspěla se svou akcí proti policii, kdy se odmítla ve vlaku legitimovat (jednalo se o linku, na níž často v dané době jezdili ilegální migranti) a následně se s policií soudila.
U Ústavního soudu nakonec prohrála: Policie má právo legitimovat podezřelé osoby, přičemž v kontextu situace (třeba onoho výrazného využívání dané linky ilegály) může být podezřelý prakticky kdokoli.

Novináři

zveřejnili, že za otravu rodiny před Vánoci mohla marihuana. Mnoho komentářů se shoduje se mnou, že je to nesmysl vzhledem k tomu, jak se dávkuje koření, a jaké množství je v marihuaně účinných látek.

Bezdomovec,

z něhož udělaly sdělovací prostředky v souvislosti s islámistickým atentátem v Manchestru hrdinu, nakonec přiznal, že oběti atentátu kromě poskytování jakési pomoci okrádal.

Topolánek

se nechal slyšet, že mu vadí, že proti Zemanovi neprobíhá občanská neposlušnost.

Byla nalezena

bezpečnostní chyba v procesorech Intel, která umožňuje dostat virus do paměti procesoru, kam se nedostanou antiviry. Existuje záplata firmware procesorů, která ale zpomalí systém až o 70 procent. Ještě větší průšvih vyvolalo to, že šéf Intelu o problému věděl a když bylo jasné, že se vyklube na veřejnost, rychle rozpprodal svoje akcie.

EU

podala na ČR žalobu kvůli odmítání kvót na "uprchlíky".

Zemanovi konkurenti

se všichni vyjádřili v tom smyslu, že omezí bezpečnostní opatření na Hradě. IMMHO je to rozhodnutí obústní, protže pokud se něco stane, bude se jim to klást za vinu.

V Německu

větrné parky produkují tolik energie, kterou nikdo nechce a není dopravitelná k potřebným odběratelům, že se tam začalo platit za odběr této "úžasně výhodné" energie. Musí to být dobrý džob, stačí "hodiny" a dvě elektrody, zapíchnuté pár metrů od sebe do země, a může se rejžovat.

Vyslanci

zemí bývalého SSSR nesouhlasí s tím, že by se k pomníku maršála Koněva přidala tabulka, kde by se zmínily jeho další aktivity, jako bylo potlačení povstání v Maďarsku v roce 1956, zajišťování výstavby Berlínské zdi v roce 1961 a podíl na přípravě agrese vojsk Varšavské smlouvy proti Československu v roce 1968.

Mediaservis

nezvládl doručit v řadě oblastí ČR tiskoviny. Nejsou lidi.

V jablkách z Polska

byly opět nalezeny insekticidy v nadlimitním množství.

Žena,

která pistolí zahnala útočníka v tramvaji, dostala medaili.

Merkelová

zahájila diskusi o vládě se sociálními demokraty. Problém může mít v situaci, pokud se od CDU trhne sesterská CSU, pak by vzniklé koalici nestačily hlasy v Bundestagu.

Šikovná seniorka!

Obrátil se na ni kdosi, že je její vnuk a aby mu babička půjčila peníze. Babička si pamatovala, že žádného vnuka nemá, a tak s sebou na schůzku o půjčce vzala policisty. Ti měli dodatečnou nadílku (chyceného a usvědčeného pachatele).

Na silnicích

v loňském roce zemřelo nejméně lidí od roku 1961.

FBI

začala vyšetřovat nadaci Clintonových kvůli korupci.

Žádné komentáře:

Okomentovat