čtvrtek 1. listopadu 2018

Co uplynulý týden dal

Islám

Saúdové

konečně přiznali zavraždění novináře Chášakdžího. Zavraždění vedlo k částečnému bojkotu investiční konference, pořádané v jejich státě. Tělo zavražděného novináře našli Turci na zahradě saúdského konzulátu (takže ho po zabití nesežrali, ale babrácky ho (ne) rozpustili v kyselině). USA patrně zareagují odebráním víz některým z představitelů tohoto státu. Česko stáhne z Rijádu jednoho diplomata. IMHO by byla účinnější koordinovaná výzva civilizovaných zemí svým občanům, co tam gastarbeiterují, aby se co nejrychleji vrátili domů.
Soudruzi z Norska ovšem zvýší v SA investice na dvojnásobek, patrně nic necharakterizuje oba tyto státy lépe.

Šestatřicetiletý

německý občan, který bojoval za džihádisty z chalifátu, by se rád vrátil ze Sýrie do Německa.

Sinéad O'Conorová

konvertovala k islámu a prohlásila tento akt za "přirozené vyústění cesty každého inteligentního teologa".

Džihádisté z chalifátu

odrazili nastupující syrskokurdské jednotky.

Obecné

Během týdne postupně kulminovaly dohady a kontraverze kolem zvaných a dekorovaných presidentem Zemanem u příležitosti oslav 100 výročí založení ČSR. Zeman přiložil do kamínek konstatováním, že ty, co už jednou pozvání odmítli, nezve.
Z vyznamenání mě asi nejvíce potěšila medaile za zásluhy pro PhDr. Ivanku Kohoutovou, Ph.D. za boj s netolerantní ideologií.
Došlo také na problematické zavírání obchodů (ale i třeba omezení lékařských služeb).
Před oslavou jsme se také vrátili k normálnímu času.
Rozbíhá se také kontraverze kolem extrémistického návrhu zakázat drezúru zvířat.

V Praze 6

se ustanovila koalice ODS, STAN a koalice TOP 09 s KDU-ČSL. Tedy opět problematický slepenec typu "hlavně vyšachovat ANO".

Komunální volby v Plzni

bude nakonec řešit policie. Podle SPD někteří členové komise při sčítání hlasů "úmyslně chybovali". Podle oznamovatelů mohly SPD a ANO přijít až o stovky hlasů, což by asi stačilo u SPD (s napočítanými 4,95 %) na postup do zastupitelstva.
Ukázalo se, že výzva T. Okamury voličům SPD, aby nezaškrtávali, byla oprávněnou prevencí takovýchto podvodů. V Plzni totiž stačilo, aby se voliči SPD začali vyptávat na rozptyl hlasů, když odevzdali jen volební lístek pro SPD, bez zaškrtávání poslanců.
Opravdu musíme stále více dělat vše proto, abychom "liberálním demokratům" (= fašistoidním antidemokratům) takovéto akce co nejvíce ztížili.

V Praze

se patrně stane primátorem pirát Hřib.

V Jihlavě

se rýsuje koalice Fórum, ODS, Žijeme Jihlavou a KDU-ČSL. Opět jde hlavně o vyšachování nejsilnější strany, koalice je pravolevý kočkopes.

V Brně

vypukla dopravní kalamita zavřením mostu přes Svitavu vedle vojenské nemocnice (z Husovic do Zábrdovic), které přeťalo komunikaci k sídlištím Líšeň a Vinohrady (+ staré zástavbě). Jsou vytyčeny objížďky, které ovšem "přetékají".
V Praze narychlo zavřeli most u stanice Vltavská.

Pokračovala

kauza medvěda na Vsetínsku, který zjevně není plachý a škody (včetně zabíjení dobytka) dělá "jako hru", protože maso obětí skoro nekonzumuje. Dokonce se vypravil až do města. Docela mi jeho chování připomíná vzteklinu. Medvěda chce prý jedna belgická ZOO.

Slovensko

hodlá zrušit jedno a dvoucentové mince. Je to jednoznačný signál inflace eura.

Senát

napadl u Ústavního soudu zákon o urychklení výstavby liniových staveb. Tyto stavby by zlepšily naši ekonomiku a proto nejsou v zájmu řady konkurenčních subjektů v EU i mimo ni.

Nizozemci

vydali pas pro "třetí pohlaví".

Soudruzi

demokraté (vč. "lidumila" Sorose) v USA nalezli ve své poště trubkové bomby. Trochu mi to připomíná "krabičkovou aféru", která pomáhala přípravovat komunistický puč v únoru 1948.

Brusel

vrátil Itálii rozpočet na příští rok k přepracování. V této souvislosti se provalilo, že takovou pravomoc nemá vůči jednotlivým státům ani federální vláda USA.
Itálie zareagovala odmítnutím.

President Zeman

se při debatě o rozpočtu opět negativně vyjádřil k "obnovitelným zdrojům". Pak žertem pozval novináře k recepci na saúdskou ambasádu, což mnozí nemohli rozdejchat.

Česko

získalo nejlepší rating z postkomunistických zemí, tedy Slovensku nepomohlo ani euro.

Bruselští

stále tlačí na zákaz jednorázových pomůcek z plastů.

Středoevropská "univerzita"

pravděpodobně do tří let v Budapešti skončí a zmizí i z celého Maďarska.

Soudruzi

ve Štrasburgu rozhodli, že Itálie při věznění mafiánského bosse Bernarda Provenzana porušila jeho lidská práva. Lidská práva obětí tohoto zločince EUrosoudce, pochopitelně, nijak nezajímají.
Tito soudruzi také rozhodli, že ve vaječném likéru nesmí být mléko (navzdory naprosto běžné praxi v řadě zemí, i u nás).
Pochopitelně, taková rozhodnutí jen demonstrují zbytečnost a škodlivost této instituce.

Soudruh Macron

přijel do Česka a na Slovensko postavit tamní politiky a občany do latě, pochopitelně "EUronormové". Přijela i Merkelová a nechala se slyšet s Babišem, že "mají na migraci stejný názor". Jaký, to zatajili.
Macron se pak prošel po Karlově mostě, titul "mladej Procházka" ale nezískal; FJI ho získal procházkou po již nestojícím řetězovém mostě.

Merkelová

se postavil za auta s dieselovými motory, pravděpodobně jako manévr "poslední záchrany".
Ve volbách v Hesensku jí to ale nepomohlo. I v této spolkové zemi se dostala do zastupitelstva AfD a strany groko šly dolů.

Polsko

opět připomenulo problém Německem nezaplacených reparací.

Žádné komentáře:

Okomentovat