úterý 16. září 2014

IVČRN - a co dál?

Odpověď panu Konvičkovi

Vůči DSSS mám mnoho podobných nesouhlasných názorů, jako máte vy. Faktem ovšem je, že na naší politické scéně máme pouze dvě politické strany s antiislamizační agendou, což je Úsvit přímé demokracie a DSSS. Na rozdíl od Okamurovců DSSS není one man show a systematicky pracuje na vytváření místních organizací, od nichž se rozvíjí aktivity na krajské a celostátní úrovni. To znamená, že si buduje jakousi do společnosti zakotvenou pyramidu, s níž mají vcelku šanci se propracovat do parlamentu postupným sílením voličské podpory, zatímco Okamurovi tohle chybí - pobral spoustu protestních hlasů a ty se kdykoli mohou přesunout jinam (a nejspíš se tak stane i o následujících volbách). Vzepětí IVČRN k "Protiturbanové petici" je sice pěkné, ale opět to není systematická politická práce, zajišťující trvalou a celostátně rozprostřenou voličskou základnu.
A čistě pragmaticky: bude-li se situace u nás s islámem vyvíjet tak, jak se vyvíjí na západ od bývalé železné opony, tak nějaké alfasamce s železnými tyčemi (přinejmenším) bude jakákoli protiislamizační aktivita potřebovat jako sůl, jinak její vedoucí představitelé skončí jako Theo van Gogh a podobní. A bude rovněž potřeba v řadě konkrétních případů dostat do ulic dostatečný počet demonstrantů proti islamizátorům, aby se politici nepodělali z toho, že jsou tam jen ti muslimové (což už se párkrát ve starých zemích EU stalo). Budou na podobné akce mít "gule" ti vaši "pohodoví sluníčkáři s pudem sebezáchovy"?
Pokud chce IVČRN něco prosadit (mimo petice, které nemusejí být vyslyšeny) tak nezbude nic jiného, než buď podpořit některou ze stávajících politických stran s touto agendou (a na výběr jsou jen zmíněné dvě), nebo se pokusit založit stranu vlastní. Zavedeným stranám (včetně parlamentních) bych v tomto ohledu nevěřil ani ten příslovečný "nos mezi očima". Vytvoření nové politické strany ovšem znamená mj. dobudovat další konzistentní politický program kromě antiislamizační agendy a smířit se s tím, že ne každý z dosavadní facebookové skupiny, případně z petentů "Protiturbanové petice" bude tuto konkretizaci akceptovat a ve finále pro takovouto stranu i hlasovat. Tohle se v podstatě nepodařilo Pirátům, protože mimo "stahovací" agendu nejsou s to dát dohromady konzistentní politický program.
Ta zmíněná petice signalizuje vyšší míru podpory než jsou hlasy ve státem organizovaných volbách (protože někdo, kdo je nucen vynaložit určité úsilí, aby se dostal k petičnímu archu, mě se to podařilo až na potřetí, a navíc hlasovat neanonymně, je v populaci vzácnější než pouhý vhazovatel volebního lístku do urny). V reálu by ta podpora mohla znamenat něco mezi 50 - 100 tisíci hlasy, což je ovšem pro překročení 5% kvóty nepostačující (při posledních parlamentních volbách bylo zapotřebí k jejímu překonání něco přes 300 000 hlasů).
Podporou jiné strany ovšem myslím obchod něco za něco, ve stylu "my vám přivedeme tolik a tolik hlasů a za to chceme to a to", jak se tom běžně děje třeba před volbami v USA nebo jiných západních státech. Např. v Brně do blížících se komunálních voleb ta DSSS kandiduje společně s platformou za zachování nádraží v centru a s podporou dvou dalších politických stran.

Takže pokud se má dostat soustavná antiislamizační aktivita do reálné politiky, musí se IVČRN buď přerodit v regulérní politickou stranu, nebo se nějakou formou spojit s některou ze stávajících (výběr je chudý) s tím, že DSSS i Úsvit mají různé výhody a nevýhody a bylo by třeba je prodiskutovat.
V nastávajících komunálních volbách má daleko větší šance zabodovat DSSS než Úsvit, IVČRN nemá šanci stihnout se do nich zapojit jako samostatný politický subjekt. Pokud se DSSS dostane do zastupitelstev s podporou IVČRN (cestou výzvy příznivcům, přinejmenším by se ukázala reálnost síly takové podpory), pak vznikne prostor na kultivaci těch bodů jejich programu, které lze považovat za sporné. Což je opět "nechutná" a "nesluníčková" reálná politika, nikoli snění o ideálním světě.
Mimochodem, obrazu v médiích bych se nebál. Proislamizační quslingové na IVČRN nenechají, zejména potom, co ukázala "Protiturbanovou peticí" svou funkčnost, nit suchou. Zcela jistě vykonstruují lži o podstatně horších věcech než je podpora takové či makové strany v komunálních volbách. Doporučuji připravit se na to, že tato fašistoidní sběř opět zaplaví vedení FB stížnostmi a žádostmi o vaši likvidaci.

5 komentářů:

  1. Zdeněk Žíkovecký17. září 2014 v 9:07

    Re: "dobudovat další politický program kromě antiislamizační agendy a smířit se s tím, že ne každý z petentů bude tuto konkretizaci akceptovat a pro takovouto stranu i hlasovat"

    Proto jsem chtěl začít zavedením poměrné demokracie. Aby mohla exitovat Konzervativně antiislámské strana, Liberálně antislámská strana, Křesťansky antislámská strana a Sociálně antiislámská strana, které by o antiislámských zákonech hlasovaly společně a v ostatním by se zase spojily s odpovídajícími islamofilskými stranami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém vidím v tom, že žádná z nich by neměla šanci přelézt přes 5% limit. Jediné řešení bych viděl v tom, že by poslanci o určitých věcech hlasovali dle svého svědomí, nicméně nesmělo by jich být moc, protože jinak by ta strana byla totálně nečitelná (tohle je problém třeba pirátů).

      Vymazat
    2. Zdeněk Žíkovecký19. září 2014 v 3:04

      No vždyť o to jde, zavést poměrnou demokraci, čili zrušit jak 5% klausuli, tak i de fakto ještě vyšší zemanuli, vyplývající z rozdělení na malé volební obvody. Ve 200-členném parlamentu je přirozená hranice půl procenta.
      Poslanci musí ve _všech_ věcech hlasovat podle svého svědomí už teď, a ta čitelnost chybí i u těch co hlasují podle rozhodnutí stranckých šedých eminencí, protože strany nemají konkrétní volební programy. Čitelnosti by se mnedle mělo dosáhnout tak, že každý kandidát by zveřejnil svůj individuální volební program a voliči by to zohlednili preferenčními hlasy. Tím by se setřel pseudoproblém zda je lépe volit strany nebo osobnosti.

      Vymazat
    3. To Z.Ž.:
      Už tak je čtení programů jednotlivých stran nudné k uzoufání. Spousty žvástů - slibů a prázdných floskulí. Nevěřím na to, že by vůbec někdo přečetl cca 20 nebo i víc programů jednotlivců. Natož aby je porovnával.
      Stejně vyhraje ten, kdo rozdá nejvíce koblih nebo jiných politických argumentů.
      [;>/

      Vymazat
  2. Zdeněk Žíkovecký22. září 2014 v 1:41

    Jde o to aby to nebyly žvásty a prázdné floskule. Když to budou konrétní návrhy zákonů (výklad smyslu i paragrafové znění), tak už si to někdo přečte. Těch co to číst stejně nebudou bude sice víc, ale to nemusí být zásadní problém, protože ti co volí náhodně se vzájemně vyruší.

    OdpovědětVymazat