pondělí 18. května 2015

Příklad "zemanovského studia"

Soudruzi studenti ze Spolku studentů historie FF UK napsali rozhořčený protestní dopis pražskému radnímu Janu Wolfovi proti tomu, aby hymnu ke slavnostem, pořádaným k 700 letému výročí narození Karla IV. napsal Daniel Landa. Mimo jejich subjektivních blábolů o údajném Landově nacionalismu (IMHO Landa je dosti výstřední, nebo se alespoň takto velice rafinovaně stylizuje, ale nacionalista v negativním smyslu tohoto pojmu není), odmítají i císařovo češství. Doslova píší:
"Nastalá situace by byla o to absurdnější, že Karel IV. nebyl žádný 'Čech'. Jednak žil dávno před zrozením moderních národů, jednak byl i Francouzem, Němcem nebo Italem."
Je to, pochopitelně, naprostý nesmysl: Sám Karel IV. se za Čecha jednoznačně považoval a jako takový se i deklaroval. Jeho vlastní životopis, sepsaný podle diktátu, o tom mluví zcela jasně:

Vita Caroli, kpt. VIII.:

"A tak, když jsem byli přišli do Čech, nenalezli jsme ani otce, ani matky, ani bratra, ani sester, aniž koho známého. Také řeč českou jsme úplně zapomněli, ale později jsme se jí opět naučili, takže jsme mluvili a rozuměli jako každý jiný Čech. Z boží milosti pak jsme dovedli tak mluviti, psáti a čísti nejen česky, ale francouzsky, italsky, německy a latinsky, že jsme byli mocni oněch jazyků stejně jednoho jako druhého."

Je tedy naprosto jasné, že se cítil být Čechem a že češství vázal na užívání českého jazyka. Nemohl být, pochopitelně, Němcem, protože německý národ tehdy vůbec neexistoval, existoval pouze konglomerát německými dialekty hovořících národů (Bavoři, Sasové, Braniboři ...). A těžko mohl být i Francouzem, když Lucembursko bylo (a je) separátní stát, byť se na jeho dvoře hovořilo mj. francouzsky (resp. dialektem francouzštiny, odlišným od francouzštiny v centru Francie), ale francouzsky se hovořilo např. i na anglickém královském dvoře až po vládu Alžběty I (řada jejích předchůdců na trůně nezvládla angličtinu ani na úrovni bazální komunikace).

Dohledání těchto informací a výše uvedeného citátu mi trvalo několik minut (a hledal jsem ho na netu jen proto, že mi bylo líno to opisovat z tištěného exempláře Vita Caroli, který mi stojí v knihovně).
Soudruzi studenti tedy předvedli naprosto názorně, že se za svých studií mimo politického aktivismu nenaučili ani korektní práci s literárními zdroji. Představují tedy přesně ten typ studia, o kterých se zmiňoval president Zeman, jako o zhola neužitečných oborech, jejichž studenti by si měli platit školné. Neužitečných, jak definuji já,  kvůli tomu, že se jejich studenti ani nenaučí korektní práci s faktografií a prameny.
Přitom některé obory sice nejsou přímo uplatnitelné na trhu, ale jejich absolventi se naučí zvládat samostudium a práci s faktografií, což přispěje pozitivně k rozvoji jejich osobnosti a umožní jim to nalézt práci i na postech s oborem studia bezprostředně nesouvisejících.

2 komentáře:

  1. Podle jmena bude Daniel Ort nejspise Nemec, ale pise cesky dobre (obsah nehodnotim). Nejpise teda povazuje Karla IV tez za Nemce, pak ale nevim proc nepozada o usporadani oslav a slozeni hymny nekde v Rajchu a s* se do Prahy.

    Navic si myslim ze K. bych nejspis Rom neboli Riman, protoze by si Svata rise rimska prece nevybrala za kazjera nejakyho cizince, ze?

    OdpovědětVymazat
  2. Těžko může být český nacionalista někdo kdo si vzal a přes dvacet let žije s Němkou...
    K tomuto druhu studenntů:
    http://www.spectator.co.uk/features/9376232/free-speech-is-so-last-century-todays-students-want-the-right-to-be-comfortable/

    OdpovědětVymazat