středa 16. září 2015

Jsou sluneční elektrárny ekologickým přínosem?

Nyní hodlám pominout veškerá fakta, usvědčující "bojovníky proti lidmi způsobenému globálnímu oteplování" z podvodu, i takové roztomilosti, jako sluneční elektrárny, jedoucí v noci na světlo z elektrických reflektorů, napájených ze sítě (protože výkupní cena elektřiny z nich je tak drasticky vysoká proti běžné ceně elektřiny, že se to vyplatí) a podobné zhovadilosti.

Představme si pole, které je pokryto solárními panely s takovými odstupy, aby se při rozumné výšce slunce nad obzorem vzájemně nestínily. Kolem nich se musí udržovat nízký porost, aby rostliny panely nestínily.
Co jsme takto vyrobili? Poušť, nebo alespoň polopoušt, kde je většina povrchu tvořena z anorganického materiálu. Proti klasické poušti je zde výhoda toho, že srážky z panelů stékají, takže nějak přispějí k vodní bilanci krajiny, ale rozhodně přispějí i k přívalovitosti odtékajících srážek. Panely se rozpálí snadněji něž třeba kamení nebo písek, takže zde dochází k velmi výraznému ovlivnění vzdušného proudění, které může u velkých elektráren nebo soustav menších vést k aridaci okolního území (takže si vlastně vytvářejí efektem "tepelného ostrova" své soukromé "globální oteplování").
Navíc prakticky černé panely mají posdstatně nižší odrazivost než třeba ta tráva nebo polní porosty, což vede k tomu, že daleko více ohřívají krajinu (ale i vzduch nad ní). Velice se obávám, že ji ohřívají podstatně více, než na kolik by ji ohřál CO2, který "ušetří" (a to pomíjím spornost té úspory, danou energetickou náročností výroby těchto panelů).
Celá tahle aktivita je totálně postavená na hlavu, a ještě stojí nemalé peníze, vytahované z kapes občanů, spotřebovávajících elektřinu ze sítě.
Patrně by to chtělo nějakou regulaci, která by vyhnala solární panely ze zemědělské krajiny a lesů na jižní fasády a střechy domů, kde takovýto efekt nenastává (jednoduše proto, že ho mají i stavební materiály a solární panely ho o tolik nezhorší).
Svého času jsem navrhoval a stojím si za tím dosud, že panely by se mohly klidně rozprostřít nad dálnicemi (opět území, které už je zbavené porostu), s tím, že by mohly jednak krýt jejich povrch před nepohodou (jako obrovská střecha), mohlo by na nich být zavěšeno osvětlení, dobíjené z těch panelů (což by spolu s předchozím mohlo výrazně omezit nehodovost) a přebytek energie by se pouštěl do sítě.
Patrně bude nutné nějakou takovou regulaci provést, pokud tedy nedojde k totálnímu zrušení solárních panelů coby neefektivní a neekologické výroby elektřiny.

A možná ještě něco

My, čtenáři SF, dobře víme, že solární panely nereagují jen na viditelné světlo, ale i na gama záření. Nebyl by problém u jaderných elektráren provozovat elektrárnu z křemíkových panelů, která by byla napájena radioaktivitou z primárního okruhu, vyhořelého paliva a podobných zdrojů. Takováto elektřina by měla (pomíjím vyšší výkon takto ozařovaných panelů) tu výhodu, že by mohla jet nepřetržitě, bez závislosti na rozmarech počasí, tudíž by poskytovala podstatně cennější formu elektřiny než solární. A jela by, pochopitelně, i při odstávce reaktoru.

1 komentář:

  1. "Gama elektrárny" je zajímavý nápad. Bylo by dobré, kdyby se tím inspiroval nějaký jaderný fyzik. Panely by gama záření pohltily? Lokální tepelné ostrovy způsobené fotovoltaikou- opět - existuje nějaké objektivní měření toho jevu?

    OdpovědětVymazat