čtvrtek 30. června 2016

Proč starší občané volili pro brexit?

Statistiky ukazují, že míra hlasování pro brexit narůstala s věkem. Levičáci to interpretují tak, že "bezperspektivní geronti zbavili mladé perspektiv".

Je to pravda?

Obávám se, že existují minimálně tři faktory, které uvedené tvrzení rozporují.
  • rozdílný poměr muslimů a nemuslimů v různých věkových skupinách
  • znalosti a zkušenosti
  • míra zodpovědnosti

Poměr muslimů a nemuslimů

Již dlouho vídáme zprávy, reflektující výrazně vyšší porodnost islámských imigrantů (a jako na imigranty je nutné se na ně dívat i poté, co získali občanství, jednoduše proto, že nesdílejí hodnotové postoje ostatních obyvatel).
Z výše uvedeného plyne vcelku jasně, že mezi mladými je vyšší podíl muslimských imigrantů a jejich potomků než mezi starými. Protože muslimové v naprosté převaze hlasovali proti brexitu, musel se tento poměr nutně projevit i na věkové závislosti hlasování pro a proti.
Dalším faktorem, který zcela jistě sehrál svou roli, je skutečnost, že islám, jakožto totalitní ideologie, má ukázněnější voliče než demokracie jako taková. Tím se mohl uvedený rozdíl ještě více zvýšit.

Znalosti a zkušenosti

Je třeba mít určitý věk, aby si člověk pamatoval poměry před vstupem Velké Británie do EU (a to samozřejmě platí i pro nás). Ti, kteří v té době ještě nebyli na světě, nebo si užívali radosti školní dnů, zcela jistě nemají zažito vše, co bylo v té době lepší, a co se od té doby výrazně zhoršilo.
Já sám to vidím na svých dětech, které prožily devadesátá léta v jeslích, školce a prvních třídách školy, jak naprosto nereflektují, o kolik byly poměry v té době lepší, než je současný stav. A nereflektují ani výrazný zlom, který se odehrál v souvislosti se vstupem do EU (nicméně starší dítko bylo v té době na gymnáziu a podle jeho slov ono i všichni spolužáci a spolužačky litovali, že jim není o něco víc, aby se mohli účastnit hlasování o vstupu do EU a hlasovat PROTI). Což ukazuje jasně, že vymozkovávání školáků EUropropagandou v té době ještě nebylo tak intenzívní, jako je tomu dnes.
Pokud člověk byl na nějaké odbornější úrovni (na jakou se propracovat také nějaký čas zabere), tak viděl, jak zavádění ISO norem v rámci "harmonizace s EU" jednoznačně škodí a degraduje mnoho pozitivního, co bylo dosaženo v předchozích letech (u nás to bylo akcentováno tím, že se mnoho pozitivního udělalo v první polovině 90. let, kdy zmizel "rudý špunt" na možnostech rozvoje).
Nicméně určitou reflexí porovnání stavu před vstupem do EU a po je i známá hláška "za komunistů bylo líp", o níž jsem před časem psal a od té doby se poměry u nás jen zhoršovaly. Ve Velké Británii je tento fenomén akcentován tím, že neměli před vstupem do EU komunistickou totalitu.

Míra zodpovědnosti

Zde je třeba jasně odmítnout výše citované blámolení o "zlých gerontech", kteří vzali mladým možnost být v "hodné EU".
Starší lidé volí zpravidla uvážlivěji, což je dáno mj. i tím, že mají děti, případně vnuky (a další příslušníky následujících generací) a chtějí pro ně to nejlepší. Jsou také s to lépe rozpoznat rizika hrozící nástupem ve vzdálenějším časovém horizontu a být vůči nim opatrnější.
Uvedený jev se projevuje také na protiislámistických demonstracích, kde je možné běžně vidět rodiče s dětmi, případně prarodiče se vnoučaty, protože těm dospělým jde právě o lepší život (nebo alespoň udržení stávajícího stavu) pro tyto potomky.
Naopak, mladí a bezdětní zpravidla volí výrazně sobečtěji. To je dáno jednak tím, že v případě průšvihu mají elán např. emigrovat, nicméně je u nich v průměru daleko vyšší "syndrom osobní imunity", který jim nedovoluje domyslet věci až do nějakých ošklivých konců. Nehledě k tomu, že průser hrozící v horizontu dvou desetiletí je pro ně něco daleko za limitem jejich úvah o věcech příštích.

Takže tyhle tři faktory (a zcela jistě existují i další) dle mého soudu daly vznik fenoménu s vyšším podílem hlasů pro brexit u starších voličů.

5 komentářů:

  1. Vidím to podobně. Navíc mi na straně příznivců unie zaráží míra současně projevovaných arogance, debility a nepoučitelnosti. Svým způsobem jsou horší než bolševici svého času. Ti by aspoň nenechali bez povšimnutí, reakce a plynout nějaké nekulturní hordy na své vlastní území a jen těžko by je nechávali volně masakrovat a napadat vlastní obyvatelstvo... Kdo něco takového nechce, je bezperspektivní geront? A není snad někdo, kdo něco takového tvrdí zaprodaný Quisling? A nezasloužil by za to náhodou kulku u zdi?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne. Pro takove je kulky skoda.

      > horší než bolševici svého času

      Bohuzel ano. Ke kurvam komusnistickym sli (krome idiotu a naivku) prospechari a svine... jejich cilem byl prevazne osobni prospech.

      Cilem aktualni verchusky je bud islamizace nebo uplna destrukce vlastni zeme/kontinentu.

      Vymazat
  2. "...průser hrozící v horizontu dvou desetiletí je pro mladé něco daleko za limitem jejich úvah o věcech příštích."
    To říká všechno, Pergille.

    OdpovědětVymazat
  3. u mladé generace bylo nízké zastoupení voličů volil téměř výlučně OxBridge...

    OdpovědětVymazat
  4. A nesehrálo na dosažení positivního výsledku hlasování o brexitu svou významnou roli „osvícené“ chování londýnského islámského starosty?

    OdpovědětVymazat