středa 1. srpna 2018

H-Systém

Myslím, že dozrál čas, abych se vyjádřil k H systému a aféře kolem něj. Ten problém je mnohorozměrný a má tudíž i mnoho možných aspektů, z nichž bude vypadat pokaždé jinak. Jako slon v pohádce o třech slepcích, z nichž jeden, který mu ohmatal ucho, si ho představil jako obrovskou živou plácačku, druhý, který mu ohmatal břicho, ho prohlásil za velkou kulatou nádrž, zatímco ten, který vzal do ruky jeho chobot, dospěl k názoru, že slon je cosi jako velká živá hůl.

Aspekt státu

Z H-Systému byla vyvedena cca miliarda korun. Ať mi nikdo neříká, že ta miliarda nezanechala naprosto žádné stopy (to opravdu není pár mincí a knoflíků, které se rozlítnou po podlaze, když dítě bouchne prasátkem o zem, a něco z toho se nenajde). Každý soudný čtenář ví, jaké neskutečné buzerace jsou spojeny s převáděním jakékoli trochu větší částky peněz. A je to (v případě nejvyšší úspornosti) stotisíc desetitisícikorun (a vyšší bankovku nemáme). To se nedá odnést v krabici od vína!
Stát tady naprosto selhal při hledání těch peněz, případně dolování informací z vyšetřovaných a odsouzených. Je to IMHO přesně ta situace, kdy by měl smysl i výslech pomocí útrpného práva. Jeden ze zločineckých gangů v 90. letech se dostával k PINům a heslům tak, že vyslýchanému zavedl do konečníku kulmu a zapnul. Měl na tomto poli stoprocentní výsledky.
Možná to nějakému krasoduchovi bude připadat hrozné, ale postavení okradených v této kauze je daleko hroznější.
Mimochodem, hlavní aktér si odseděl 12 let. I kdyby jeho podíl činila jen desetina zmizelé částky, tak seděl za skoro 700 000 Kč měsíčně. Za ty prachy by se jistě našlo hodně lidí, kteří by šli sedět taky. A kdyby se dalo sedět řetězově, jako při některých hladovkách, tak i několikadenní příjem, při něco přes 23 000 Kč denně z takové akce, by byl zatraceně atraktivní.
Prostě stát zde jednoznačně selhal.
Je líbivé odsuzovat "Klausovu amnestii", ale justice měla opravdu moře času, aby kauzu řádně vyšetřila. Měřítko hodnocení její práce by nemělo spočívat v počítání tisíců stránek (vesměs je ten "odborný text" jen složenina ustálených frází a citátů ze zákonů, proložené drobnými úseky smysluplného a ke kauze se vztahujícího textu). Měla by být hodnocena podle svižnosti, s jakou se dobere podstaty věci a tu vyřeší. IMHO kdyby ke "Klausově amnestii nedošlo", justiční řízení s amnestovanými by stejně ještě neskončilo

Aspekt ilegality dostavby

Stát, respektive jím provozovaný soud, sice odstavil původního správce konkurzní podstaty, ale naprosto nedokázal jasně říct lidem, že dostavěním domů u nich nevznikne nárok na bydlení v nich.
Opět je to naprosté selhání státu, který měl s lidmi, potažmo s je zastupujícím bytovým družstvem, komunikovat, což neučinil. Naopak byli tito lidé dlouhodobě udržováni v přesvědčení, že jejich svépomocné dostavění bude nějak zohledněno při konečném vyúčtování.
Je to tedy další kiks, který má na svém triku stát jako takový (už proto, že pracovníci justice jsou i za daleko horší kiksy prakticky nepostižitelní).

Aspekt ekonomiky dostavby

Faktem je, že pokud by dostavba nebyla provedena, měly by v současnosti pozemky cenu stavební parcely mínus náklady na odstranění překážejícího zbořeniště, na něž by vítr, déšť sníh a mráz spolu s bezdomovci a sběrači "opuštěných" kusů kovu ty rozestavěné budovy proměnily.
A ještě by se mohlo stát, že by se v ruinách usídlila Pindruška zední, na úrovni EU chráněný druh, z parcel by se stala evropsky významná lokalita tohoto druhu a jako stavební pozemky by ztratily jakoukoli hodnotu (správce konkurzní podstaty by mohl vydělat nějaké peníze buď prováděním nebo naopak odháněním turistů).
S Pindruškou si, pochopitelně, dělám srandu, ale např. netopýři by se tam usadit mohli a třeba si v nějakých částečně zavalených sklepích udělat zimoviště, a to už by taková sranda jak Pindruška nebyla, protože všechny druhy netopýrů jsou u nás chráněné. Taky by se tam mohly usadit sovy, jako se podle Bible usadily v cihlových ruinách hříšného Babylonu po jeho pádu. A při naší ochraně zvířat by problémy způsobila i hnízda vran, jak kdysi zpíval Karel Gott v české verzi Rivers of Babylon, která je asi nejznámější zpívaná od Boney M.
Tím chci jen ukázat, že dostavba znamenala velmi výrazné zhodnocení trosek toho, co za sebou zanechal vytunelovaný H-System, a to nejen na úrovni současné odhadní ceny vzniklých bytů.

Aspekt těch, co nestavěli

Jistěže ti, co nestavěli a jen pasívně seděli a naříkali (případně nebyli schopni sehnat další peníze a zmobilizovat pracovní síly jako ti, co dostavovali) budou považovat za nejlepší vše prodat a peníze (část připadající na podvedené klienty vedle dalších věřitelů) rozdělit rovným dílem a nějaké zvyšování hodnoty vůbec nebrat v úvahu.
V tomto smyslu se také vyjadřují jejich zástupci, pokud komunikují se sdělovacími prostředky.
V této souvislosti bych ovšem upozornil na jednu věc, která s tím (alespoň jako analogie) do jisté míry souvisí: Pokud vám někdo vnutí nějakou věc nebo službu, může vás podle platných zákonů zkasírovat až do mrtě, a i exekutora na vás může poslat.
Jinými slovy: Pokud vám najednou začne chodit nějaký časopis a vy to necháte plavat s tím, že je to nějaký reklamní tisk, můžete se dočkat nepříjemného překvapení, spočívajícího ve vymáhání předplatného. Přičemž šmejdi, kteří tyto akce pořádají, je mají legislativne podchyceny tak, že je právo na jejich straně.
Maximálně se může argumentovat dobrými mravy, což ovšem byla i část argumentace bydlicích lidí z H-Systému.
Jinými slovy, i nebydlící lidé z H systému se měli (už dávno) starat o vztahy s bydlícími a nějakým způsobem je smluvně řešit, aby nemohli být persekuováni podle nemravných leč platných zákonů.


Morální aspekt celé kauzy

Faktem je, že morálka společnosti bude hlavně slyšet na to, že bydlící obyvatelé H-Systému jsou v podstatě trestáni za to že konkurzní podstatu celého systému výrazně zhodnotili. To jim soudruzi soudci z Nejvyššího soudu přijatelně nevysvětlí, ani kdyby zdůvodnění rozsudku deklamovali stojící na hlavě a v klaunském kostýmu.
Tento morální dopad je také vysoce významný. Upozorňuje na něj vícero právníků. Přičemž někteří explicitně prohlašují, že rozsudek, který je obecně vnínán jako nemorální, bude jednak obtížně prosaditelný, jednak velmi negativně přispěje k nazírání lidí na justici jako celek (což se může promítnout do podpory protestních stran, mimo jiné).
Jistěže celou kauzu akcentuje i fakt, že nový správce konkurzní podstaty je bývalý velmi agilní komunistický prokurátor se spoustou másla na hlavě, který by v případě nesametové revoluce měl dost zásadní potíže, pokud by revoluci vůbec přežil.
Taková Velká Francouzská revoluce, např., se s lidmi, i daleko méně "zaháčkovanými" do represívních složek svrženého režimu dost nemazlila. Lavoisierovi usekli hlavu jen proto, že byl formálně výběrčí daní, byť sám tuto činnost vůbec nevykonával, daně za něj vybírali druzí, a on sám to postavení do pozice jejich nadřízeného měl od krále jen jako svérázný druh "státního stipendia".
Čili i identita vítězné strany je zdrojem zlé krve (na úrovni morálky) a despektu k justici.

Rada

Snad asi nejlépe poradil bydlícím v domcích od H-Systému jeden z blogerů na iDnes:
Ať domy pomalují nějakými psychedelickými grafitti a prohlásí se za "alternativní kulturní centrum", po okolí ať rozháží použité injekční stříkačky (mé osobní vylepšení: nechť jsou v nich stopy HIV+ krve s drogami, a kromě těch stříkaček bych rozházel i vajgly marihuany). Mohou také vyhlásit nějaké fiktivní jazykové či na multikulturalismus a podobné neomarxistické nesmysly orientované kurzy. A budou na léta v pohodě.

K tomu bych si dovolil odcitovat fiktivní inzerát z obálky aktuálně posledního dílu příběhů Jakuba Vandrovce od A. Pilipjuka (Conan destilátor):
"Nemáš peníze ani bydlení? Otravuje tě každodenní chození do práce? Staň se uprchlíkem! Nabízíme afghánské pasy a výuku paštunštiny. Padesát hodin solária v ceně kurzu."
No, řekněte sami, milí čtenáři, není to inspirativní textík?

2 komentáře:

  1. Hezky napsáno.
    Ale co je to ta "pindruška zední"?
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vymyšlený organismus, jak bylo v textu naznačeno. Název inspirován Tv pohádkou "Kdo probudí pindruše".

      Vymazat