pondělí 31. března 2014

Co uplynulý týden dal

Ukrajina
začala vyklízet Krym. Dochází k dalším disturbancím. Rusko doporučuje federativní uspořádání Ukrajiny (které by ovšem v jejich pojetí mělo blízko ke konfederaci). Další akce, jako obsazeni ruské meteostanice Ukrajinou nebo rozložení protitankových zátarasů na silničních tazích do Ruska jsou už jen gesta. Bude nutné počkat na to, jak dopadnou volby a jaká bude reakce na ně.
Naši publicisté si konečně povšimli i toho, že na Krymu leží rovněž legendární mezinárodní pionýrský tábor Artěk.

Ztrátu Boeingu 777
oficiálně vyhlásily Malaysian Airlines.
Zatím však žádné trosky nebyly jednoznačně identifikovány jako zmizelé letadlo. Pátrání a identifikaci nalezených trosek také komplikuje počasí.

V Egyptě
odsoudili, za strašlivého jekotu humanistů všeho možného ražení, k smrti 529 členů zločinecké organizace "Muslimské bratrstvo".

Ve francouzských volbách
silně postoupila "krajní pravice" (= Národní fronta Le Penové). Ta nakonec obsadila po dalším kole několik radnic. Co je ještě důležitější: Stále více Francouzů veřejně prohlašuje, že jim Le Penová nevadí.

Soudružka Válková
si pustila hubu na špacír a prohlásila, že "v Protektorátu se toho zase tolik nedělo". Nojo, o těch více než 300000 povražděných se mlčí a jejich forografie jsou zaměstnanci Němci vlastněných tiskovin často vydávány za fotografie "zavražděných Němců".

Spor s Lidickým památníkem
vyhrál (zřejmě už definitivně) sochař Jiří Hampl, který po smrti manželky dokončil známé sousoší lidických dětí s tím, že v něm provedl i některé tvůrčí změny. Proto musí být uveden i na příslušné informační tabuli, jak rozhodl soud. Hamplův tvůrčí podíl je jednoznačně menší, což tvrdí i on, ale není nulový, jako kdyby jen mechanicky odlil předlohy z pozůstalosti po manželce.

Utopilo se
více než sto uprchlíků z Ugandy do Demokratické republiky Kongo. Část uprchlíků pocházela i z Keni.

Tři Bulhaři
unesli v Plzni 17 letou dívku. Naštěstí svědkové únosu zavolali policii a ta naštěstí momentálně nepracovala na "důležitějších úkolech" a dokonce měla ještě dost benzínu v nádrži, takže vůz s únosci a unesenou dívkou dohnali, přinutili zastavit a únosce s použitím donucovacích prostředků zpacifikovali a vzali do vazby. Obviněni jsou z únosu, loupeže, vydírání a znásilnění (svižní hoši, co vše stihli za pár minut v autě).
Já ještě pamatuji klip Heleny Vondráčkové z 90. let o bulharských pasácích, kterým kladní hrdinové "ukradnou" (=osvobodí) sexuální pracovnici.  Proti klipu tehdy protestovalo bulharské velvyslanectví, takže ho měli v časopise Chip zařazen na doprovodném CD do sekce "Scandalload").

V Polsku
vyzval kněz při kázání věřící, aby se ozbrojovali k obraně evropských hodnot a připomenuli si odkaz "Turkobijce" Jana Sobieského, který vedl vyprošťovací oddíly na pomoc Vídni při jejím druhém obležení Turky.
Římskokatolická církev se, jak příznačné, od něj rozhodně distancovala.

Tataři
chtějí své referendum o Krymu. Nějak jim nedocházejí dvě věci:
1. I kdyby všichni hlasovali proti připojení k Rusku, tak je jich prostě příliš málo (a to by zřejmě někteří museli hlasovat jinak, než v referendu již proběhlém).
2. Mají dostat větší míru autonomie a jazykových práv, než jaká měli na Ukrajině.

Další skandál
mají na Ukrajině, tentokrát z uniklých prohlášení Timošenkové o vybíjení Rusů.

Ukrajinský ministr obrany
skončil. Nevalný výkon jeho podřízených k tomu jistě hodně přispěl.

Volyňští Češi
jsou zklamáni přístupem naší vlády k jejich současnému zvýšenému ohrožení.

Soud s muslimským vrahem
proběhl ve Velké Británii. Jeho polská manželka odmítla dodržovat ustanovení islámu a požádala o rozvod, načež byla manželem podle islámem předepsaných rituálů podřezána. Dostal 17 let. IMHO trest velice slabý, v tomto by si měli vzít Britové příklad ze své bývalé kolonie.

Novou fintu podvodníků
popisují už i běžné zpravodajské servery. Na specializovaných se objevila informace o ní víc jak před měsícem: Podvodníci mají formuláře velmi podobné formulářům Státního statistického ústavu, jejichž vyplňování je pro podnikatele povinné. Po jejich vyplnění ovšem účtují podnikatelům desetitisíce za "zařazení do databáze". Přinejmenším by měli být stíhatelní za porušení copyrightu, pokud to z nějakého důvodu nejde stíhat za podvod. A tresty by IMHO měly být velmi drsné, jinak stát ztrácí (a to právem) v očích občanů důvěryhodnost.

Naše Sněmovna
odsoudila anexi Krymu, Karzáí (Afghánistan) ji naopak potvrdil.

Italská tajná služba
varovala před zástupy imigrantů na libyjských hranicích.

Okamurův návrh
zákona o všeobecném referendu sněmovna zamítla. Je prostě nutné do sněmovny dostat více Okamurů.

Mrtvou ženu,
sedící cca půl roku u zapnuté televize, našli v Německu. Není to první podobný případ. Na některé důchodce se přišlo až poté, co jim došly peníze v bance na placení nájemného a byt byl soudně otevřen.

Dětské skupiny
dostaly od poslanců zelenou. Mají ulevit školkám, jejichž kapacita nestačí. Byla kolem nich také kontraverze, že některé budou odmítat přijímat "moderně" neočkované děti.

Turecký soud
nařídil uvolnění blokády Twitteru, mezi tím islamofašista Erdogan nařídil blokování Youtube.

Arabské země
odmítly uznat Izrael jako "Židovský stát". Kdybychom ovšem my vyhlásili ČR jako "český stát", tak budou Židé první mezi těmi, co budou vřískat jako Viktorka u splavu.

Květnové EUrovolby
zatím registrují jen cca 2/3 našich občanů.

"Byla by to chyba plivat na pomníky",
zpíval K. Kryl. A někdo na pomník sovětských "internacionálů" nasprejoval jméno Jan Palach. Takže vlastně neplival ...

Je dobré vědět,
že v případě řešení opravy auta z pojistky viníka dopravní nehody existuje judikatura ÚS, která smetá ze stolu častou námitku pojišťovan, že "auto se opravou zhodnotilo".

Další vada nového Občanského zákoníku
vyplynula na světlo: Děti mohou od 14 let odmítat lékařské zákroky organizované rodiči a v případě neshody rozhoduje soud. Obrovský vejvar pro právníky, kolegy těch, kteří tento paskvil dávali dohromady.

Počet věřících
se podle statistiků tč. zmenšuje, ale "nadějí" jsou jejich početnější a stabilnější rodiny. Problém vidím v tom, že věřící častěji berou sociální dávky a tím parazitují na "nevěřících".

ČNB
vyhlásila záměr dalšího znehodnocování měny.

Tuberkulózu od kočky
dostali "poprvé" dva lidé ve Velké Británii. Do uvozovek to dávám proto, že v dobách hojnějšího výskytu této nákazy se prostě tato cesta nákazy nemusela brát v potaz a nebyly k dispozici testy, které by prokázaly významnou shodu bakterií z různých jedinců.

Na okraji Sluneční soustavy
byla nalezena další trpasličí planeta (průměr kolem 450 km, přibližně kulatá). Od dosavadně nejvzdálenější Sedny se liší tím, že její perihelium je dál od Slunce, než má Sedna, ta však na své dráze zalétá od Slunce mnohem dál než nově objevené těleso.

Astronomové mají i další objev, možná i významnější: U asteroidu Chariklo (obíhá mezi Saturnem a Uranem) objevili dva prstence.

Incidence rakoviny
narůstá. Může za to více faktorů. Nyní je snaha řešit tuto situaci preventivními prohlídkami, které ovšem představují pouze sekundární prevenci a řeší případy, kde už je narušeno zdraví.

Provalilo se,
že romská rodina, která terorizuje Strýčkovice, totéž dělala za blahosklonné "neutrality" policie a soudů ve vesnici Brodě nad Tichou, odkud se přistěhovala.

Globální oteplování
se ukázalo v celé své hrůze: Za poslední zimu průměrná čeaká rodina uspořila 6500 Kč za topení.

Josef Somr
dostal Thálii za celoživotní činnost.

Epidemie Eboly
v Guinei už má nejméně 70 mrtvých. Sousední Senegal zavřel hranice.

Urychlovat stárnutí
mají cereálie, hranolky a káva. Problém je, že bez cereálií hrozí vyšší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku, v kávě (ale jen zrnkové a nefiltrované) je faktor, snižující hladinu cholesterolu a u těch hranolků se taky jistě něco pozitivního najde.

Fico
prohrál presidentské volby na Slovensku.

Komunistku Semelovou
prověřuje policie kvůli výrokům o procesu s Horákovou (a dalším). Jak nejsem příznivcem verbálních trestných činů obecně, tak v tomto případě jsem ochoten udělat výjimku.

2 komentáře:

  1. Kristepane, Pergille,
    proč by měli Židé začít řvát, kdyby se Kotlinka nějak zřetelně prohlásila za "český stát". Ona jím de facto je - tak o co by (jim) šlo?
    Tohle tvrzení mi připadá ""akési zmätené"

    A Semelovou bych netrestal. Je to její názor i když pro mnohé hodně provokativní. Stejně jako paní "mini-stryně" se svým výrokem o tom, že se Čechům za okupace zas tak moc nedělo. Sice dělo, ale když to beru podle své rodiny, tak opravdu ne "zas tak moc".
    Tátu sice div nezabili v koncentráku a strejda musel jít válčit s Rommelem do Afriky, kde ho taky málem zabili - ale jinak... Takové hnusoty byly k vidění předtím ba i potom. Zase názor jedné popletené (prý) Sudeťačky.
    Nesouhlasím - ale trestat za názor? To není dobře..
    Když někdo bude tvrdit, že je Země placatá a nesou ji čtyři sloni a dostane se do pře s člověkem, který bude dokazovat, že se Slunce otáčí kolem Země - to je popravíme oba za kacířství?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle toho, jak řvali proti Národní straně a jak řvou proti DSSS, které obě hrají na národoveckou notu (MMCH - DSSS se prohlašuje za dědice M. Horákové), tak soudím, že by řvali.
      Pokud se týká Válkové, tak netrestat za názor, ale ministryní by být neměla. U té Semelové, tam jí to přeji prostě proto, že její strana zacházela s "pomýlenými" mnohem hůř.

      A k tomu vašemu poslednímu příkladu: Budou-li se ten svůj názor prosadit jako jediný správný a snažit se např. o postavení astronomie mimo zákon, tak nějaká forma ochrany společnosti před nimi nutná je - viz ostatně muslimové.

      Vymazat