pondělí 21. dubna 2014

Co uplynulý týden dal

Na Ukrajině
je pořád nepřehledná situace. Samostatnost, nebo rovnou připojení k Rusku vyhlašují další ruskojazyčné regiony. Na rozdíl od Krymu, který jednak historicky Rusku patřil, jednak má klíčový význam pro přístup Ruska k Černému moři, je postoj Ruska k nim zdrženlivější. Zeman radí Ukrajincům s ruskojazyčnými regiony jednat. To jednání ovšem ztěžují reminiscence na protiruský odboj za WW2, k němuž (a jeho aktérům) se nová ukrajinská vláda hlásí.

V Nigérii
došlo k atentátu s více než 70 oběťmi, připisuje se islamistům ze skupiny Boko Háram. Ta se snaží "postavit do latě" podle ní vlažné souvěrce, nedodržující islámské příkazy a zákazy v plném rozsahu. Pochopitelně, ještě víc terorizuje "nevěřící".
V jiné části téhož státu provedli nájezd, při němž vypálili přes 170 domů a unesli kolem 200 dívek, dodnes se všechny nepodařilo osvobodit.

Plošný odběr DNA
(přes 500 osob) hodlají provést ve Francii v LaRochelle, v souvislosti se znásilněním 16 leté studentky katolické školy. Doporučuji článek na Oslovi, kde popisují techniku, jak ze vzorků DNA pořídit pravděpodobnou podobu jejího "majitele". Takováto technika by se docela hodila, protože by pomohla požadovaný počet vzorků výrazně zúžit.

Blbec
posvítil v noci laserovým ukazovátkem na motorizovanou policejní hlídku a zasáhl řidiče. Byl odchycen a bude obviněn z "výtržnictví". Já bych k tomu klidně přidal i obecné ohrožení, protože oslněný řidič mohl klidně i havarovat.

Dvě nezletilky
(kolem 16) z rodin Bosenských přistěhovalců v Rakousku se vydaly válčit do Sýrie. Se svými příbuznými se hodlají sejít až "v ráji", což se jim, vzhledem k dosti nepravděpodobné existenci něčeho takového nejspiš nepodaří. Lze předpokládat, že budou použity coby "záloha na hurisky". Třeba jim takovýto "ráj" bude stačit ... Ukazuje to na naprostou nekompatibilitu i muslimů evropského původu a presentovaných "znalci" islámské problematiky jako příklad civilizovaných muslimů, s evropskými hodnotami.

Kauza Amazon v Brně
pomalu doznívá. Faktem je, že brněnští zastupitelé, což nebylo moc ventilováno v celostátních sdělovacích prostředcích, dokázali nabídnout pouze místa (a Amazon měl zájem jen o takováto místa), kde je explicitně územním plánem zakázáno budovat překladiště a sklady. Korunu tomu nasadil soudruh hejtman, když nabídl plochu vedle leště, na níž je explicitně (v souvislosti s tím letištěm vedle) zakázáno stavět jakékoli budovy.
Můžeme na územní plán hledět jako na relikt minulého režimu, můžeme požadovat, aby bylo možné ho měnit pružněji, než jak je to možné v současné době, ale neměli bychom požadovat, aby se proměnil na kus papíru, kterým si kdokoli s visačkou VIP (či "světová firma!) může kdykoli vytřít jistý tělesný otvor.

Nové mapy
spustil seznam.cz. Problém z mého pohledu je v tom, že jedou jen na některých verzích některých prohlížečů (jsou příliš závislé na technologii javascriptu a zřejmě ještě ne moc kvalitně naprogramované), takže spousta lidí nejspíš zůstane po pár neúspěších u pana Googla, který těch omezení má daleko méně.

Třetí pohlaví
zavedli už i v Indii. Já jich chci rovnou sedm! Jako v té povídce Williama Tenna "Venuše a sedmero pohlaví", která vyšla poprvé česky v antologii Pozemšťané a mimozemšťané.

Skrčku na Babiše
vymyslela TOP 09: Chce ukecat Brusel, aby vydal směrnici, která by omezila vlastnictví médií. Je to nápad tak idiotský, že by jim v Bruseli mohli i vyhovět. A navazuje na nejkrásnější tradice "vládců", nechávajících se dosadit na pražský stolec zahraniční mocí.

Česko snad zatím nepošle
vojáky do Středoafrické republiky násilím islamizovat tamní obyvatele. Údajně na to nejsou peníze. Nebo mají účetní víc rozumu než politici.

Všechny výrobky v EU
budou mít povinně označení země původu. Vypadá to hezky, ale je to opatření spíše antiintegrační, protože nejvíc problémů bodou mít výrobky vzniklé na základě mezinárodní spolupráce.

U Jižní Koreje se potopil trajekt
se studenty, nezvěstných je přes 300. Má to dvě dohry: Jeden ze zachráněných učitelů se posléze oběsil z výčitek svědomí, že on byl zachráněn a jeho svěřenci ne, kapitán byl zase vzat do vazby, protože utekl mezi prvními.

Nevidomých manželů
se zastal Ústavní soud. Podepsali "podnikateli" úvěr, za který ručili svým domem.

Byl zatčen duchovní,
který své postavení zneužíval k sexuálnímu nátlaku na ženy. Protože je obviněn i z pořizování pornografie s nezletilými, byl zřejmě daleko čilejší než jiní jeho kolegové. Další potenciální oběti dohledává policie pomocí inzerátů.

Dva Slováci
tiskli české pětistovky a tisícovky, údajně v mimořádné kvalitě. Což udělat "kozla zahradníkem" a nechat je to odsedět v tiskárně cenných papírů? Třeby by vymysleli lepší ochranné prvky...

V Británii
porodila dvanáctiletá dívka, otci je o rok víc. Chodili spolu s čisté lásky, od jejích deseti let. Zda horovali pro texasky se mi nepodařilo zjistit.

Asi desetina
našich obyvatel je nějak zdravotně postižena. Podle ČSÚ; řekl bych, že je to ještě hodně optimistické, protože spousta věcí není statisticky podchycena.

Václav Klaus
na sebe prozradil, že v referendu o vstupu do EU hlasoval proti.

Dálnice pod Troskami
podle analýzy, vypracované dle zadání Ministerstva pro místní rozvoj, není potřeba. Podle studie dopravní zatížení klesá a nebyla by využita. Obce zahajují vlastní měření dopravní zátěže, protože pokles zatížení průjezdů skrze ně nepozorují.

Pokles DPH
léků, knih, dětských plen a nenahraditelné dětské výživy na 10 procent má nastat v příštím roce.

Pěnice malá,
první exemplář zjištěný na našem území a odchycený (protože by naši zimu nepřežila) se v ZOO, kde přezimovala, vykrmila a byla okroužkovaná vypuštěna.

Češi nevěří
ve slevnění elektřiny v dohledné budoucnosti. Po zastavení příprav dostavby Temelína a Dukovan je to vcelku rozumný postoj.

"Nepotřebný kov"
pod elektrickým napětím vedl k těžkému postižení jednoho ze sběračů. Bohužel přežil a bude se léčit na náklady těch, kdo se živí prací.

Veverky by rády
získaly od Okamury peníze za své bývalé poslance, kteří nyní byli zvoleni za jeho Úsvit. Mno, chtít mohou.

LePenová
chce zrušit výjimky z jídelníčku pro náboženské důvody ve školních jídelnách ve městech, kde FN získala radnice. Zkrátka se do stravování školních dětí vrátí vepřové a výrobky z něj. I z hlediska výživy rozumný postoj.

I policisté
musejí dát přednost tramvaji, protože je větší a těžší, přesvědčili se 18. v Praze.

Banky nechtějí omezení lichvy
v legislativě, protože to, co dělají, se od lichvy nedá odlišit. Já osobně bych šel ještě dál, už delší dobu mi leží na disku rozepsaný text na toto téma.

Nulovou toleranci
paralelní islámské justici v Německu chce vyhlásit CDU. Jednotné zákony pro všechny, bez ohledu na náboženství či etnicitu, jsou atributem demokracie. Začíná to chápat stále více lidí. Je ovšem otázka, nakolik to myslí CDU vážně a nakolik chce jen přetáhnout voliče radikálnějším stranám, které něco podobného proklamovaly už před minulými německými volbami.

Americká stupidita
v přímém přenosu: V Portlandu (USA) hodlají vypustit vodovodní nádrž Mount Tabor o obsahu 143 milionů litrů, protože do ní někdi namočil. Soudruzi v americké kapitalistické republice patrně nikdy neslyšeli o samočistící schopnosti vody. Případně o tom, že ryby čůrají také.

V Doněcku
proruští povstalci rozdali místním Židům registrační formuláře. Zdůvodňovali to podporou místní židovské obce vládě vzniklé z Majdanu (což naše sdělovací prostředky vesměs zamlčují) a podporou Bandery a spol. za 2. světové války.

Po Bin Ládinovi
pojmenovali v Pákistánu knihovnu. Alespoň názorně vidíme, kam jejich srdce tíhnou. Přitom Pákistán bývá proislámskými agitátory vydáván za ukázku "islámského demokratického státu".

Učebnice o islámu
pro školy byla vydána, jak informuje Neviditelný Pes. Je ve stylu těch nejlepších tradic normalizačního či protektorátního školství. Jediný rozdíl vidím v tom, že autoři zmíněných předloh zpravidla neměli jinou volbu, zatímco muslimové nejsou (zatím) v pozici, v jaké byla německá věrchuška v době protektorátu nebo věrchuška normalizační.

Švédská firma
bojovníků s globálním oteplením přišla na nápad, jak ušetřit spoustu pěněz za noční osvětlení: Natřít kus Měsíce na bílo, což by zvýšilo víc než pětkrát osvětlení tímto tělesem vydávané.
K tomu si dovolím komentář:
1. Obdobní bojovníci bojují proti "světelnému smogu" a tady by jim najednou nevadilo ozařování i oblastí člověkem nijak nevyužívaných a neosvětlovaných (moře, přírodní rezervace, ale i obdělávané plochy). Najednou jsou schopni tvrdit, že zvířata i rostliny budou mít čas se při několikaletém trvání projektu přizpůsobit.
2. Daleko jednodušší a levnější by bylo dostat na geostacionární dráhu obrovský bílý balón (materiály na něco podobného existují), který by navíc byl snáze likvidovatelný, kdyby se ukázalo, že takovéto celoplošné osvětlení není dobrý nápad.
3. Ukazuje se jasně, jak rádi by bojovníci proti "globálnímu oteplování" poroučeli větru dešti, i dalším věcem.

LePenová
v Moskvě obvinila EU z vyhlášení studené války Rusku. Faktem je, že opět (jako v jiných věcech) má značný díl pravdy, protože EU iniciovala a organizovala Majdan, který neústavním způsobem svrhl ukrajinskou vládu, a pak se postavila proti Rusku (byť v pozici ratlíka, štěkajícího na dogu). A už se rovněž ukazuje, že "ukrajinská krize" může být Bruselem využita k vyvíjení tlaku na "vyšší míru integrace"; rozumějmež: předávání dalších pravomocí do rukou nikým nezvolených a nikomu neodpovědných bruselských parazitů.

Premiér Sobotka
uctil památku obyvatel tří valašských vesnic, vypálených a vyvražděných Němci na samém konci války (Ploština, Prlov a Vařákova Paseka). Naprosto nesmyslně a bez jakéhokoli vztahu k reálným válečným potřebám (pokud ještě můžeme pro Německo té doby nějaké definovat). Nepochybuji o to, že Němci placení aktivisté budou odmítavě bručet až ječet.

Nákladní loď Dragon
dorazila na ISSS. Její start měl pro technické potíže (únik hélia) několikadenní zpoždění.

4 komentáře:

  1. mapy.cz mi vyhovují víc než do googlu. Na androidu mají celkem inteligentní verzi s off-linovými mapami.
    Až budou mít v google mapách turistické trasy, tak si povíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jde mi o to, že se na některých prohlížečích nezobrazují (v závislosti na verzi javascriptu).

      Vymazat
  2. Zdeněk Žíkovecký22. dubna 2014 v 11:03

    Stanisław Lem: Dvacátá první cesta

    Pentadoch Marmozel, který vládl podle hesla "divide et impera", uzákonil větší množství oficiálně přípustných pohlaví. Za jeho vlády byli vedle muže a ženy zavedeni ještě pluž a krouťas a dvě pohlaví pomocná - podpěrníci a dolézáci. Za Pentadocha byl život nesmírně složitý, zejména život erotický. Schůze tajných organizací se navíc svolávaly pod rouškou shora nařízeného šestipohlavního obcování, a proto byl projekt později částečně zrušen. Dnes už existují jen pluž a krouťas.

    OdpovědětVymazat
  3. Měsíc na bílo:
    Připomíná mi to vtip, kdy za americkým presidentem přiběhnou lidé z NASA a lamentují: "CCCP nás předhonil, natřel Měsíc na červeno!". President se zamyslí a pak rozvážně praví: Naládujte rakety bílou barvou a pište: COCA-COLA!

    ŠXvédská firma asi nedisponuje žádnými lidmi, kteří by vypočetli, kolik by nastříkání poloviny povrchu našeho souputníka stálo. Klidně jim tom podepíšu - bylo by to o čtyři řády dražší, než pilotovaná výprava na Mars. Takže ať klidně mluví dál, blbečkové. Nemají na to.

    OdpovědětVymazat