pátek 18. dubna 2014

K toxoplazmóze

Reaguji stručně na odkaz, který má STK na svém blogu http://stary-kocour.blogspot.cz/:

- Tvar obličeje. Jde spíš o výraz, poměry napětí jednotlivých svalů a svalových skupin, tyto vlastnosti obličeje skutečně řada chorob může měnit. Tím se jednoduše dříve nikdo nezabýval, protože takovéto změny  neměly diagnostickou hodnotu (mimo skupiny tzv. "diagnóz na první pohled").
Tady jde spíš o velmi malé odchylky od "průměrného" stavu, které se běžně k diagnóze využít nedají. Proto ono "nakaženého poznáte podle tváře" je dost nadsázka.
Spíše se pozornost historicky soustředila na výraznější změny vzhledu obličeje, mající silnou vazbu na nějakou nemoc (facies adenoidea u dětí s nosohltanovou mandlí, facies nefrotica u selhávání ledvinových funkcí, facies Hippocratica před smrtí apod.).
Změny v obličeji a jeho výrazu může u žen vyvolat i těhotenství.

- Druhou věcí je změna postavy, délky prstů atd. Tohle by muselo platit jen pro skupinu lidí, kteří se nakazili před pubertou. Pokud se někdo nakazí v době po uzavření růstových chrupavek, už se mu postava změnit nemůže.

- Ta manipulace s napadeným organismem jistě existuje, ale je třeba si uvědomit, že toxoplasma nemůže být selektována na manipulaci s člověkem, protože lidské mrtvoly se až na opravdu výjimky kočkám k sežrání nedostanou. Čili toxoplasma prakticky nemá žádnou "zpětnou vazbu" na stavy, které v lidském mozku vyvolává.
Proto bych zde byl velice opatrný, protože lidský mozek je přece jen něco jiného než myší (naopak by ovšem mohlo studium takovýchto vlivů na mozky různých savců pomoci s tříděním takto ovlivnitelných vlastností na obecné a zvláštní).
I to libido je trochu problém, protože mezilidský sex šíření parazita zpět do koček nepodporuje.

- Dopravní nehody, tam asi nějaký vliv bude. Jde zase o jednu věc, že "kvalita" vyšetřování dopravních nehod velmi obtížně určuje viníka (= toho, kdo svým jednáním nehodu zavinil) a ne vždy to bude oběť.

- Schizofrenie. Z toho jsem, přiznávám se, trochu zmatený, protože z kontaktu s psychiatry vím, že prakticky neexistuje schizofrenie bez rodinné anamnézy (vyjma adoptovaných sirotků neznámých rodičů). Toxoplasma by mohla nabouráním metabolismu mozkové tkáně vyvolat zhoršení (případně zhoršení na takovou úroveň že bude odchylka od normy diagnostikovatelná), ale v této oblasti bych byl dost opatrný. Existují i jiné "prostřeďologické" vlivy, které některé studie potvrzují, jiné zamítají (např. plísňové toxiny a solanin ve starých bramborách mají odpovídat za sezónní kolísání četnosti narození budoucích schizofreniků, i za kolísání meziroční).

Žádné komentáře:

Okomentovat