úterý 24. listopadu 2015

Zemřela proislamistická aktivistka

Minulý týden podlehla rakovině děložního čípku Lucie Bittalová, aktivistka z udavačské organizace "Hate Free", proislamistických nevládních organizací a dalších proislamizačních struktur. Po stanovení diagnózy se angažovala v proprohlídkové kampani "Měsíc raka".
Tereza Stonišová v Reflexu vyčítá "kopání do holky s rakovinou" těm, kdo kritizují její aktivity, jmenovitě Evě Hrindlové a Petru Hamplovi.

Vezmu to po řadě:

  • Proislámističtí Pavlíci Morozovové z Hate Free, ekvivalentní konfidentům gestapa nebo STB, rozhodně nepředstavují nic pozitivního, lidsky ani politicky. Jsou to jednoznační nepřátelé demokracie (už proto, že jednou z nutných, či spíš přímo atributivních, podmínek demokracie je svobodná diskuse). Pokud se někdo dá na takové aktivity, tak ho ani rakovina nevyviňuje z toho, že, ať už z vyslovené zlovolnosti, nebo z čiré blbosti, dělal něco špatného a napomáhal zlu. A neměl by být z tohoto titulu nekritizovatelný, byť by na tu rakovinu třebas i zemřel (stejně jako lze kritizovat dementního starce s parkinsonismem a mnohočetnou závislostí na drogách - Adolfa Hitlera, a zejména jeho činy).
  • Jakoukoli prevenci lze dělat dobře nebo špatně. "Měsíc raka" přinejmenším nebyla prevence dělaná dobře.
  • Hampl oprávněně kritizuje to, jak se místo nějaké poctivé práce věnovala jen šikanování lidí, trollingu na internetu a podobným, bezcenným a škodlivým aktivitám.
  • Hrindová ji kritizuje za její proislamizační aktivity, za aroganci vůči našim občanům, ale i např. vůči utrpení žen v islámu. Dobrá, píše o karmě, já to posléze pojmu trochu jinak.

Rakovina děložního čípku a její prevence

Rakovina děložního čípku je multifaktoriální onemocnění, v němž ovšem významnou roli hraje opakovaná infekce různými typy lidských papilomavirů, z nichž některé jsou prokazatelně onkogenní (rakovinu vyvolávající). Tyto viry se chovají genderově nekorektně, protože riziko pro ženy je mnohonásobně vyšší, včetně toho, že méně často u mužů jimi vyvolané bradavice na kůži okolo pohlavních orgánů a mezi scrotem a konečníkem se odchytí snadněji a jejich případné "podezřelé" chování je dobře pozorovatelné. U ženy dlouhodobě probíhá jimi vyvolaný proces skrytě, bez jakýchkoli příznaků, pozdější příznaky progrese onemocnění jsou takového charakteru, že mohou být delší dobu považovány za příznaky banálního infektu ze špatné hygieny při pohlavním styku (nebo partnera/ů). Zejména pokud má žena v tomto ohledu ne zcela čisté svědomí.
Vedle virů se uplatňuje ještě i např. kouření (věnuji pietní vzpomínku kolegovi, který v této souvislosti vždy připomínal film Emanuela 2, kde se kouřily cigarety i jiným tělesným otvorem než ústy), případně další "prorakovinové" prvky životního stylu.
Primární prevencí tohoto nádoru je nepromiskuitní sexuální život. V případě střídání partnerů (náhodných partnerů) důsledné používání bariérové ochrany (kondom). Proti části uvedených virů je možné očkování, není sice všelékem, ale výrazně riziko této choroby snižuje. Tato informace je zásadní a měla by být součástí jakékoli preventivní výchovy.
Sekundární prevencí (tj. nádor vznikne, ale je s vysokou pravděpodobností odchycen v dobře léčitelném stádiu) jsou pravidelné gynekologické prohlídky (buď prohlídka v zrcadlech, hledající makroskopické příznaky stádií předcházejících vznik rakoviny jako takové, nebo stěr z čípku děložního a jeho cytologické vyšetření, pátrající po zhoubně změněných buňkách). Sekundární prevence by měla řešit pouze karamboly, vzniklé i v případě řádně prováděné prevence primární.
Bude-li přílišně zdůrazňována sekundární prevence, pak to, bohužel, může sklouznout k pochopení typu: "mohu š..at jako králík, střídat (silně promiskuitní) partnery několikrát denně a přitom stačí, když půjdu čas od času na prohlídku".
Zdravotní prevence je prostě věda a když se dělá špatně, tak může mít klidně i negativní odezvu, tj. riziko "preventované" choroby naopak zvýší.

Závěrem

Nehodlám kopat do mrtvoly, ale dotyčná si svou smrtí "kádrový profil" nijak nevylepšila a nevylepšila ji ani pochybně vedenou kampaní "Měsíc raka".
Nesdílím názor paní Hrindové o špatné karmě, protože kdyby to takto fungovalo, tak by celá Anti Hate tlupa úřadovala z lůžek na onkologii. Což se, bohužel, neděje. Nemůžeme se prostě spoléhat na to, že nějaký pán na obláčku sešle na gaunery rakovinu. Gaunery a politické extrémisty musíme vytlačit z politické scény porážkou ve volbách (čím dříve, tím lépe, nebo se ještě dočkáme toho, že volby zakážou) a jejich následným zákonným umravněním.
Vize, jak si dušička - holubička slečny Bittalové nyní své proislamizační aktivity vyříkává v návi s dušičkami - holubičkami žen zavražděných ze "cti", ukamenovaných či jinak ve jménu islámu bestiálně umučených, a to v oblaku vyrvaných peříček, může sice být hezká, ale k řešení současných problémů společnosti nic nepřinášející.

1 komentář: