středa 18. srpna 2021

Problémy s covidem

Covid se opravdu chová trochu zvláštně a výsledkem tohoto chování je chaos a zmatek v opatřeních proti němu, spojený s jejich velmi problematickou účinností.

Imunita

Proti covidu funguje buněčná imunita (specifické T-lymfocyty a pomocné buňky, z látek rozpuštěných v krvi a tkáňovém moku cytokininy), dále protilátková imunita (imunoglobuliny typu IgG, kolující v krvi, míze a tkáňovém moku a nezávisle imunoglobuliny IgA, na sliznicích a v jejich výměšcích). Vynechávám podrobnosti o některých dalších imunoglobulinech, umožňujících např. rozeznat čerstvou infekci od již doznívající.
Uvedená trojcestnost má některé nepříjemné důsledky:

  1. v podstatě jak buněčná, tak kterýkoli ze dvou zmíněných protilátkových typů imunity jsou s to zabránit tomu, aby člověk onemocněl.
  2. kterákoli z těchto imunit může být negativní, aniž by tím byl člověk ohrožen (protože k jeho ochraně stačí jedna z těch dalších)
  3. pozitivita T. imunity a imunity zprostředkované IgG může být příčinou těžké až fatální reakce na očkování, ale také i na průběh nemoci
  4. pouze imunoglobuliny IgA jsou s to zajistit, že člověk není infekční (ovšem, pozor, mohou z něho lítat imunitním systémem inaktivované virové částice, dávající pozitivitu u PCR testů z nosní sliznice)


Jinými slovy:
Pokud se virus dostane na sliznici dýchacích cest, může vyvolat vznik protilátek IgA na této sliznici, které ho postupně ubezduší. Tím je infekce zvládnuta s příznaky lehkého nachlazení. Pokud virus není zastaven, projde dál a vyvolá vnik imunoglobulinů IgG, kolujících v krvi a míze a tkáňovém moku, a/nebo tvorbu specifických T-lymfocytů. Současně se objeví klasické (+- "chřipkové") příznaky různě těžce probíhajícího onemocnění. Pokud virus zůstane též na sliznici, nechráněné jejími specifickými protilátkami, bude nemocný po prakticky celou dobu infekční, než imunita virus udolá i tam. I v situaci, kdy protilátky a/nebo T- lymfocyty už člověk má, ale není s to vytvořit protilátky slizniční, bude po kontaktu s další infekcí nějakou dobu (řádově hodiny až dny) infekční. Pokud virus pronikne do organismu s velmi dobrou imunitou IgG a/nebo T-lymfocytů, může vyvolat hyperreaḱci imunitního systému, schopnou vyvolat i smrt. To samé se může stát i v případě očkování takové osoby.

Co to v praxi znamená:

I osoba, která je očkovaná a/nebo prodělala onemocnění může se nakazit minimálně slizniční formou a být infekční. V praxi to ovšem nejsme s to (z podstaty používané metodiky PCR testů) tuto infekčnost odlišit od situace, kdy jsou na sliznicích pouze neaktivní viry, zničené imunitou. Nebo dokonce již neinfekční částice, zachycené ze vzduchu (ničí je i delší expozice slunečnímu záření).
Očkování tudíž není s to stoprocentně garantovat bezinfekčnost, jen snížit její pravděpodobnost (snad). Současně však očkování i prodělání celkové infekce způsobí, že příznaky nákaz sliznic budou velice slabé až nepatrné, takže nemocný ani jeho okolí nebudou mít k dispozici žádné varovné příznaky, signalizující jeho infekčnost.
Na druhé straně je očkování bez předchozích testů dosti riskantní, protože může vyvolat nadměrnou imunitní odpověď, která je s to očkovaného i zabít. To samé se však může stát i při opakovaném kontaktu s infekcí (pokud z nějakého důvodu imunita napřed "zaspí" a potom "přestřelí").
Tato přestřelená imunitní reakce však zřejmě může nastat i v případě prvního kontaktu s virem.

Co by se tedy mělo udělat

  1. Měly by být zavedeny testy jak protilátkové tak i T-lymfocytové imunity. Alespoň orientační (podobné u té T-imunity klasickým tuberkulínovým testům, které budou starší čtenáři pamatovat ze školní docházky, kdy se dělaly plošně).
  2. Mělo by se pracovat na vývoji metod pro stanovení IgA v sekretu nosní sliznice, ve slinách či ve sputu. Předpokládám, že by se dal vyvinout nějaký RIA nebo ELISA test, kde by protilátky fixované na stěnu zkumavky byly v kompetici s protilátkami ve vzorku, do něhož by byl přidán značený covid antigen. Nicméně si dokážu představit i nějakou modifikaci imunoelektroforézy. A možná se dá najít i něco ještě jiného, mimo spektrum metod, které jsou mi povědomé.
  3. Postrádáme i výzkum, proč se u některých nemocných objeví jen protilátková nebo jen T-lymfocytová imunita.

Jsme zkrátka již v situaci, kdy je kontraproduktivní hasit požár všemi nádobami a všemi tekutinami, které nám přijdou pod ruku a začít zohledňovat jejich efektivitu (a nehasit požár sklenicemi oleje či naběračkami benzínu). Současný chaos je jistě pro některé skupiny i jednotlivce komerčně vysoce atraktivní, ale jeho udržování jen povede k tomu, že se to může rozhořet znovu. O ekonomických škodách nemluvě. A politické škody, dané poklesem důvěryhodnosti státu a opatření, která prosazuje, snad ani nemá cenu zmiňovat.
Někdo by nám také měl vysvětlit, proč jsme se loni s pouhými rouškami stali jednou ze zemí, které první vlnu infekce zvládly nejlépe, zatímco s respirátory vyšší třídy jsme se následně naopak stali jednou ze zemí, které na tom byly ve světovém měřítku nejhůře. Zcela jistě pro to bude existovat nějaké logické vysvětlení. Nebylo by to v historii poprvé, kdy více účinný (alespoň v parametrech v té době sledovaných) prostředek se ukázal být v praxi horší než prostředky v těch sledovaných parametrech horší.

Naše covid politika se dostává do situace, kdy bude zapotřebí docela razantně změnit její paradigma, bez ohledu na to, že některé skupiny přestanou vydělávat. Pokud toto nezvládneme, bude další vlna covid infekce ještě horší než ta, kterou jsme právě prošli, a to bez ohledu na míru lockdownů a dalších restrikcí, protože je jasné v podstatě všem (snad kromě těch, kdo na tom vydělávají), že jejich účinky jsou mizivé, pokud ne rovnou záporné.

Žádné komentáře:

Okomentovat