pátek 27. srpna 2021

Vítězství Talíbanu

To, jak snadno padl prozápadní režim v Kábulu, je obrovská ostuda. Pokud se potvrdí informace od samotných "prozápadních" Afghánců, že totiž byli nuceni se vzdát desinformacemi a tlakem Američanů, bude to něco ještě horšího.

Globální pohled

USA vedly mezinárodní misi do Afghánistánu poté, co v něm umístěná teroristická organizace Al Kajda spáchala známé teroristické útoky 11. září. Talíban uprchl jako švábi po rozsvícení světla do horských pevností, kde se zčásti skrýval a zčásti se snažil udržovat jakousi vládu nad okrajovými a dalšími odlehlými částmi země. I Talíbové totiž musejí jíst a v horských jeskyních by si toho moc nevypěstovali.
V další fázi byla zničena nebo alespoň závažně oslabena Al Kajda a byly zlikvidovány její základny a výcvikové tábory. Toto dnešní popírači porážky předkládají jako vítězství. Tito lidé ovšem nedokáží vysvětlit, proč po vyhnání těchto teroristů ze země nebyla mise nějakým způsobem ukončena, když tedy "zvítězila" Dokonce i arcilotr bin Ladin byl zlikvidován v pákistánském exilu, a ne v Afghánistánu, z něhož zbaběle uprchl a o jeho útěku se vědělo.
Je tedy jasné, že uvedené nebyl strategický cíl této operace. Každému muselo být jasné, že odchod vojsk z Afghánistánu vyvolá stejný efekt, jako když se ve zmíněné zašvábované místnosti zase zhasne a švábi obnoví své aktivity na stejné úrovni, na jaké je provozovali před oním rozsvícením světla.
V této situaci chybí to, co udělá odpovědný majitel té místnosti, totiž že ty schované šváby jednoduše zlikviduje. Ani hluboké jeskyně a další úkryty v horském komplexu Tora Bora nejsou nedosažitelné. Japonci za druhé světové války měli podobné komplexy bunkrů a přirozených jeskyní a Američané je dokázali neutralizovat. Některé odřízli od světa destruktivními výbuchy mkolem všech vstupů, a Japonci vevnitř se mohli leda vzájemně pojídat, jiné byly prolity benzínem či naftou a vypáleny, do jiných pustili výfukové plyny z motorů. Vše bylo nakonec totálně umrtveno, ty kryty pak už žádné riziko nepředstavovaly. Přesně tohle se mělo udělat i s úkryty Talíbanu a nebyl bych ani proti vyvolání zhroucení celých horských úseků pomocí série dobře načasovaných a dobře rozmístěných (aby se vzájemně potencovaly) jaderných explozí. Tohle se klidně mohlo v tom Afghánistánu dělat celých dvacet let a dnes by tam prostě žádní Talíbové nebyli.

Porážka

Zcela jednoznačně je to, co se stalo ve druhé dekádě srpna tohoto roku, porážka. Porážka naprosto nesmyslná, zaviněná jednoznačně tím, že z nejrůznějších, především politicko - ideologických, důvodů nebyly využity všechny v našem dosahu existující prostředky na zničení nepřítele. S Talíbanem se mělo zacházet jako s nacistickým Německem, totiž jeho vedení mělo být zahnáno až do svého doupěte, a tam zlikvidováno, jak to prohlašovala sovětská propaganda o tom Německu a nakonec to i Rudá Armáda naprosto politicky nekorektně provedla. Dokonce donutili Hitlera spáchat sebevraždu (nebo to alespoň velmi věrohodně předstírat), protože mu bylo jasné, že v případě zajetí bude pochodovat v čele svých zajatých vojáků po Rudém náměstí na slavnostní přehlídce k oslavě jeho porážky.
Prostě, Talíban sice utrpěl taktickou porážku, ale ta nebyla dotažena do konce, a to mu umožnilo strategické vítězství.

Zrada?

Faktem je, že Američané zanechali vládnímu vojsku, včetně speciálních vojsk, obrovské množství zbraní a munice, a k tomu ještě mnoho další vojenské výstroje a výzbroje. To vše padlo naprosto bez poškození do rukou Talíbanu. Bylo to to samé, jako když po Mnichovu a následném záboru zbytkového Česko-Slovenska v březnu 1939 padla Hitlerovi do rukou výstroj a výzbroj pro dvacet divizí, kterou by předválečný německý zbrojní průmysl vyráběl nějaké tři čtyři roky. A jako třešničku na dortu dostal Hitler ještě československé zbrojovky. To druhé se naštěstí nestalo, ale nedivil bych se, kdyby v rámci toho, co Talíban dostal, byly i nějaké opravárenské kapacity a materiál na jejich provoz.
Přitom Američané údajně dohlíželi na vládní vojsko, aby vše bylo Talíbanu v pořádku předáno.
Když zabrousíme do historie USA, tak se od "učitelky života" dozvíme, že na konci vlády Jamese Buchanana, když už byl zvolen Lincoln, ale ještě neuveden do úřadu, byly silně sabotovány snahy odvézt z území budoucí Konfederace (některé státy Jihu vyhlásily odtržení hned po Lincolnově zvolení, formálně ještě za presidentování Buchanana) zbraně, munici a další vojenský materiál, a to především zásahy dosluhujícího presidenta. Ten byl, kupodivu, demokrat. President za tu stranu, za niž presidentuje i Biden. Takž se dá říci, že podobné aktivity mají demokraté tak trochu "v krvi".
Můžeme tedy zcela jednoznačně konstatovat, že to, co se děje či před pár dny dělo v Afghánistánu, má svou předlohu v jedné z ne zrovna slavných a čestných stran americké historie. Na druhé straně se ovšem nabízí otázka, k čemu tyto zbraně mají sloužit. V tom přelomu let 1860 a 1861 měly takto zachované a nezničené - neodvezené zbraně a další vojenský materiál sloužit budoucí Konfederaci.
Komu ale mají sloužit ony zbraně, odevzdané Talíbanu? Mají opět zabíjet Američany, jako ty z toho 19. století? Řada z nich je zcela jistě velmi dobře použitelná i pro teroristické útoky. Plánuje snad Bidenova administrativa nějaké teroristické aktivity, při nichž by ona poskytla zbraně a muslimové "kanonenfutter"? A proti komu mají být zamířeny? Je to snad reakce na to, že podvody při posledních presidentských volbách tak řvaly, že o nich jako o faktu hovoří i někteří demokraté? Hodlají snad u těch dalších "korigovat" jejich výsledek žoldáky z Talíbanu? Faktem je, že ty volby se budou odehrávat v situaci, kdy snad demokratické jádro americké společnosti bude ještě více mobilizováno, i v souvislosti se šílenostmi, které Biden a spol. provádějí v oblasti ekonomiky.
To jsou ovšem problémy, které si budou muset vyřešit sami Američané, včetně toho, že podle některých politických pozorovatelů hrozí nové rozdělení USA, ale tentokrát nikoli na Sever a Jih, ale zhruba podle hranic mezi demokratickými a republikánskými státy. Tedy, +- "progresivistický severovýchod a jihozápad země versus pás od Floridy ke kanadsko - tichooceánskému cípu země.

Co my?

Jistěže i na nás do jisté míry dopadá ódium porážky, byť jsme ji nezavinili a naopak jsme dokázali ze země vyvézt významnou většinu našich místních spolupracovníků a jejich rodin, což jiné státy, především některé staré země EU, neprovedly.
Faktem je, že i tito lidé představují potenciální riziko, protože mezi nimi mohou být exponenti Talíbanu, jak se už stalo jiným armádám, kdy se z jejich spolupracovníka vyklubal Talíb, a nikoli řadový, ale významný vůdce této organizace. Opravdu si nejsem jist, zda Koudelka a jeho melodyboys dokáží něco takového hodnověrně a spolehlivě prověřit. Je to ošklivé, ale spíš si myslím, že ne.
Nicméně, i pokud budou všichni čistí, nastane obrovský problém s jejich kulturní nekompatibilitou, jaký běžně nastává i i zcela legálních imigrantů kdekoli v Evropě. A pokud ne přímo u těch, co do země přišli, tak u jejich potomků. Což se může vrátit nejrůznějšími cestami, až po podporu teroristů, jak to známe z Francie, Belgie a dalších států, kde už mají s něčím podobným reálné a neblahé zkušenosti.

Jak z toho?

Jsem přesvědčen, že řešení existuje, ale je silně politicky nekorektní.
Jednak sami dospělí příchozí by měli být systematicky a periodicky prověřováni, protože, bohužel, existuje i něco takového jako "spící agent", a ten může klidně být aktivizován i za desítky let.
Opakovaně jsem o tom psal, nicméně to raději zopakuji. Američané mají tendence stát na sviňské kůži a sypat si na hlavu popel proto, že po Pearl Harbouru internovali americké občany japonské národnosti.
Já tvrdím, že to bylo naprosto správné. Jednak mezi nimi skutečně mohli být spící agenti, předstírající loajalitu, ale připravení konat podle rozkazů japonského velení. Téměř s jistotou mezi nimi byli i lidé, kteří měli blízké příbuzné v Japonsku a prostřednictvím jejich ohrožení byli vydíratelní. Je třeba si uvědomit, že rodina má v japonské hierarchii hodnot vyšší postavení než v naší a rozhodně by alespoň u některých z nich byla na vyšší pozici než loajalita k nové vlasti. I v souvislosti s tím, že Japonci i jako plnoprávní občané byli velice častým cílem rasistické šikany, což k té loajalitě poněkud demotivuje. Třetí možností je pak opatrná zpravodajskopsychologická hra, která původně loajálního občana změní v poslušný nástroj nepřítele pomocí manipulací a vydírání. Pokud nevíte, o co se jedná, přečtěte si znova Tři mušketýry a hlavně kapitoly, v nichž Mylady de Winter ve svém vězení zmanipuluje a zblbne věrného Buckinghamova služebníka Fentona tak, že ten nakonec svého pána zavraždí. Je to tam podáno jistě trochu ve zkratce, ale zpravodajci jsou trpěliví a zcela jistě kvalifikovanější než nějaká záporná hrdinka dobrodružného románu.
Dovoluji si také v souvislosti s oněmi zpravodajskými hrátkami upozornit na fakt, že informací zásadního významu může být i potvrzení pravdivosti novinové zprávy, k níž se dostala zpravodajská služba třeba přes neutrální státy. Sama jedna informace jistě ne, ale jako součást statisticky vyhodnotitelné databáze, umožňující např. vytypovat noviny, v nichž jsou publikovány téměř vždy pravdivé informace a těch, které na pravdu zase tak moc nehledí, to už může být zajímavější, ale to je jen příklad, co se s takovou databází dá reálně dělat.
Přesně takovýmto hrám s "našimi" Afghánci by měly naše zpravodajské služby zabránit a obávám se, že jinak než "šmírováním" jejich telefonátů a další komunikace to prostě nepůjde.
Jak jsem uvedl výše, hlavním problémem imigrantů, a zejména z islámských zemí, je problém radikalizace následující generace. Zcela jistě lze vyloučit nějaké "organizačně kohezivní" programy za miliony korun, které nedokázaly např. v souvislosti s Romy "zkohezovat" ani jednoho z nich. Tudy cesta prostě nevede.
Jako jistou cestu bych viděl rozumné stimulování a usměrňování vlivu sousedů, nejen na děti, ale i na jejich matku (matky), které by je přitáhlo alespoň k těm zvyklostem, které jsou pro ně jakžtakž akceptovatelné. To samé se týká i dětí: Dostat je do Skautu apod., snažit se jim vštípit zásady chování v české společnosti, v níž žijí a žít budou. Také by se tím rozšířil okruh lidí, schopných signalizovat nějaký nastupující průšvih před tím, než se někdo z nich odpálí v mateřské školce nebo vystřílí nějakou redakci. A zlepšila by se tím i jejich uplatnitelnost a úspěšnost ve společnosti, což by eliminovalo jeden z údajně hlavních motivů jejich radikalizace.
Za naprosto zcestné považují "přizpůsobování se", jak to dělají v řadě západních zemí, kde např. kvůli několika muslimským žákům zakáží ve školní jídelně vepřové, provádějí omezování látky ve výuce (historie, ale i dalších předmětů). Je třeba postupovat spíše cestou hájení užitečnosti toho, co tu máme. Ano, zákaz vepřového měl jakýsi význam pro kočovníky, neschopné na čadícím velbloudím trusu to maso zahřát na teploty, likvidující parazity. V současné době máme jednak hlídané chovy, jednak při úpravě masa běžně dosahujeme teplot, které parazita spolehlivě zabijí i v případě, že v něm nějaký je. Zahalování žen jistě má význam na poušti, kde by jejich obličej snadno poškodil písek, hnaný větrem. A má smysl i jako ochrana dýchacích cest. Ostatně proto se zahalují Tuarégové, a jsou to chlapi. Ve střední Evropě to žádný pozitivní význam nemá, naopak, je to spojeno s rizikem nedostatku vitamínu D. Nehledě k tomu, že nikde v Koránu explicitní nařízení zahalování obličeje ženám není.
A tak dále, spoustu těchto věcí by měl zvládnout vymyslet i ne úplně blbý absolvent gymplu.
Cílem by mělo být z příchozích Afghánců vychovat české občany chodící do mešity, +- ekvivalentní českým občanům, chodícím do kostela.
Nebál bych se i ateistického zpochybňování toho či onoho, byť bych to nehrotil, aby nevznikla naopak určitá zaťatost. Nicméně by jim měla být vysvětlena naše historie, v jejímž důsledku má v naší zemi náboženství tak špatnou pověst a přístup k němu je u většiny populace negativní nebo laxní. Důsledně bych je však, na úřadech i v občanském životě, neidentifikoval jako "muslimy", ale jako "Afghánce", případně "české občany afghánského původu". Rozhodně bychom neměli přistoupit na tolerování prvků šaríje, včetně zákazu vdávání muslimek za nemuslimy. Naopak, přesně tohle by mohlo prvky radikálního islámu u těchto příchozích silně narušit či eliminovat. Řekněme si to upřímně, přesně z tohoto důvodu Mohamed sňatky muslimek s nemuslimy zakázal.

Co dalšího

Musíme reflektovat, že sociální sítě začínají být zaplavovány videi a fotografiemi, případně popisy a svědectvími, brutalit a zrůdností, které Talíban začíná na ovládnutých územích provádět. V současné době jsou cenzoři natolik zblblí, že to pouštějí. Pouštějí to i levičácké plátky, které jinak islám a jeho propagandu podporují. Do jisté míry tím napomáhají šířit talíbanskou propagandu. Je třeba tyto informace stahovat a uschovávat, protože je velmi pravděpodobné, že dříve nebo později začnou být tyto informace různými způsoby blokovány, alespoň pro sprostý smradlavý plebs, kterému je předkládán islám jako něco vysoce humánního, kulturního a prostě "úžasného". Hlavně politickými silami, kterým "islamizace Evropy nevadí".
To samé se stalo i se včerejším sebevražedným atentátem na Kábulské letišti. Jen pár hlupáků zdůrazňuje, že se Talíban od toho distancoval (aniž by reflektovali, že muslim má explicitně nevěřícím lhát, kdykoli je to pro islám výhodné. A aniž by reflektovali to, že sice atentát provedl "islámský stát", nicméně "Islámský emirát v Afghánistánu" je fakticky to samé, jen řečené jinými slovy.
Všechny tyto informace by měly být shromažďovány a presentovány s tím, že právě toto je onen "úžasný" islám našich multikulturních politruků (pokud tedy nepoužijeme východoslovanský význam tohoto slova (užas = strach, hrůza)). A měly by být používány v boji proti těm zmíněným, kterým "islamizace Evropy v zásadě nevadí", protože je třeba názorně ukázat to, co konkrétně dotyčným tedy "nevadí". A rovněž je třeba jasně konstatovat, že pokud se v Evropě dostane islám k moci, budou se naprosto stejné scény odehrávat i zde. Pouze s tím rozdílem, že těmi mučenými a vražděnými budeme my a naši potomci.
Při dobré strategii a taktice by tedy vítězství Talíbanu mohlo v Evropě zapůsobit podobně, jako sovětská invaze do Československa v roce 1968, která socialismus dost zdiskreditovala.

Vítězství Talíbanu v Afghánistánu je jednoznačně negativní známkou, vystavenou západní civilizaci, do níž alespoň částečně patříme, a zejména Bidenově administrativě v USA. Může, přes všechna negativa, která ji doprovázejí, zapůsobit očistně v zemích, které takové očisty jsou ještě schopné. Snad jsme takovou zemí i my.

Žádné komentáře:

Okomentovat