čtvrtek 19. srpna 2021

Skvělý vejvar jménem covidpas

Někteří publicisté hýkají blažeností, že budou mít v mobilu jakýsi covidpas s QR kódem, který umožní jejich identifikaci coby proočkovaných osob a přenese buzeraci úřadů na jiné lidi. Já si dovoluji to vidět trochu jinak.

Východisko

Soudruzi slibovali, že očkování bude nepovinné, a neočkovaní lidé nebudou nijak diskriminováni. Pravý opak je pravdou, Chystá se obrovské buzerování neočkovaných lidí. Dokonce i takových, kteří očkováni být nemohou, třeba proto, že covid prodělali a reakce jejich nabuzeného imunitního systému na očkování by je zabila. A, pochopitelně, také všech, kteří nemohou být očkováni z jiných příčin (i těch je dost a dost).

Realita

Připravuje se tedy, navzdory nejrůznějším ujištěním a slibům, těžké obtěžování všech, kdo nebudou očkováni.
Karantény, nepouštění do restaurací a obchodů a mnoho dalšího.
Pochopitelně, připravuje se covid pas, který by měl "těm správným", co se nechali naočkovat, třebas i naprosto zbytečně či dokonce s poškozením zdraví.
Covid pas by měl být jakýmsi dokladem o naočkovanosti.
Lidé bez covid pasu budou lidé nižší kategorie, asi jako Židé v nacistickém Německu.

Covid pas

Normální člověk by očekával, že dostane nějakou bumážku, na níž bude potvrzení, že byl očkován, případně tam bude nějaký odkaz na jeho doklady, rodné číslo, číslo občanského průkazu, pasu apod. To by mělo bohatě stačit na prokázání, že byl člověk očkován.
Faktem je, že existují také mezinárodní očkovací průkazy, a také by absolutně nebyl problém těm, co tento dokument mají, nebo si ho nechají vystavit, do tohoto dokumentu očkování proti covid zanést. Stejně tak by neměl být problém tuto informaci vložit i do nového typu OP s možností vkládání elektronických údajů, případně do podobně uspořádaných pasů (které byly k dispozici dříve), takže odhadem dobrá polovina dospělé populace by mohla takovýto standardní doklad mít.
Jsme ovšem v EU. Takže nějaká logika či normální uvažování musejí jít stranou.
Covid pas bude aplikace na mobilu, schopná na jeho displej vykreslit jakýsi QR kód. Takže si různí soudruzi libují, jaká to bude krása, až se např. v hospodě budou prokazovat mobilem.

Problém

Problém vidím v tom, že spousta lidí mobil nemá, a bude si ho tedy muset pořídit čistě jen jako obranu proti buzeraci ze strany covid gestapa.
Další spousta lidí sice mobil má, ale jejich zařízení není s to dostatečně kvalitně vykreslit příslušný QR kód, není schopno se spojovat s internetovými databázemi, případně jeho majitel nepotřebuje, a tak nemá, zakoupena mobilní data, atd. atd.
Jistěže je problém i to, že ze zákona žádný provozovatel hospody, obchodu, kulturního zařízení apod. nemá ze zákona právo "filcovat" návštěvníky. Ovšem, vládne nám něco podobného, jako byl Alexej Čepička neblahé paměti, zeť prvního syfilitického presidenta, paměti rovněž velmi neblahé, který se hned po "vítězném únoru" nechal slyšet, že "zákon poruší tolikrát, kolikrát to bude potřebné". Takže porušování platných zákonů vládními činiteli lze považovat za cosi samozřejmého.

Vejvar

Jinými slovy, celý covid se nám smrsknul na vejvar pro prodejce mobilních telefonů, kteří teď budou moci patřičně zdražit a prodají i naprosté šunty, které by skončily jako odepsané zboží. Prodejci připojení si budou mnout ruce nad tím, jak budou muset občané kupovat předražené datové balíčky, schopné zajistit komunikaci covid pasu v mobilu s nějakým pochybným covid centrem kdesi.
Kdo bude bit, jsou normální občané. Kterým by zcela jistě stačila kartička se jménem a potvrzením, že byli očkováni. A nějakým strojově čitelným obrazcem. Asi taková, jaké dávají obchodní řetězce věrným zákazníkům. Ovšem, to by nebyla pěkně po pirátsku "digitalizovaná" státní správa. Naopak, bylo by to něco pozitivního a obecně užitečného.

Kauza covid pas nám zase ukázala, že toto onemocnění je vy/zne/užíváno čistě k tahání peněz z kapes občanů a jiný význam "boj" proti této infekci v režii našich papalášů nemá.

8 komentářů:

  1. 1) Kontrolovaný nemusí být online, pouze kontrolor.
    2) Ten kód je možné vytisknout na papír a mobil pak není potřeba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K tomu druhému: Teoreticky by mohl být, ale kdo má natolik kvalitní tiskárnu, aby ten dost složitý QR kód byl čitelný? Proč to neudělat rovnou v kvalitě, zaručené státem a na kvalitnějším médiu?

      K tomu prvnímu - podle některých údajů má být při kontrole on line i držitel toho mobilu, nejsem schopen to rozhodnout.

      Vymazat
    2. 1) Kontrolorovo zařízení musí ověřit platnost kódu, zařízení kontrolovaného jen zobrazuje obrázek.
      2) QR kód v přiměřené kvalitě vytiskne jakákoli laserová nebo inkoustová tiskárna, nevyhovovala by leda jehličková.

      (Tý jo, že bych vytáhl starou EPSON LX-1050 a zkusil vytisknout čočkovací certifikát?)

      Viktor Š.

      Vymazat
    3. On je IMHO ten obrazec tak složitý a složený s dost drobných čtverečků, že bych nevěřil levnějším inkoustkám ani laserovkám (případně LEDkovým tiskárnám), že ho zobrazí s dostatečnou čitelností. Běžně vídám u pokladen v nákupním centru, jak mají problémy i s blbým čárkovým kódem.

      Vymazat
    4. čárkové kódy na pokladnách mají problém když jsou zmuchlané nebo silně znečištěné nebo je obsluha neumí naskenovat. Já si čárky na různých vstupenkách a pozvánkách běžně tiskl na notně ojeté Okipage 6e která tiskla skvrnitě a vždycky to všude přečetli. A to to fakt tisklo obrázky jak z Rudého Práva z roku 1975. Myslím že QR bude ještě odolnější, snímá se to kamerou a ne jen optickým snímačem, běžně se to dává i na barevný podklad a funguje to. A ikdyby to nepřečetlo, na té bumážce je ještě nějaký kód ve formátu "bždvOjitýMňiXiXtoCelYaSina2dvařÁdky" tak si to může kontrolní kontrola nacvakat do krabičky manuálně ručně.

      Vymazat
    5. Proto bych raději viděl nějakou kartičku v plastu, která se nepomuchlá, nesetře apod.

      Vymazat
  2. já jsem pokud jde o očkování, šel cestou nejmenšího odporu, prostě jsem to pořídil na počkání v obchoďáku. To potvrzení mi vytiskli přímo na místě i s tím čtverečkokódem. Je sice dost složitý ale je to poměrně blbuvzdorná věc, běžně se dá načíst telefonem i ve špatném světle a nerovném podkladu. Totéž se dá vytáhnout z toho jejich portálu očkovanců a testovanců a tisknout dle libosti nebo jen uložit v telefonu či noteboučku. Aplikace Tečka slouží jako futrál na bumážky, dá se do ní načíst ten čtvereček z papíru nebo se napojit na ten portál a ono si to samo aktualizuje platnost a stav. Myslím že pro běžnou kontrolu to nemusí být připojené, pokud někdo paušálně nezmění platnost, bude tam stav od poslední aktualizace a vždycky to umí zobrazit čtvereček a z něj si inšpektór laskavě vyčte vše co potřebuje přes svý služební připojení.
    A je teda fakt že to je zbytečně vehementní, klidně by člověka mohli oprávněnci identifikýrovat podle běžných osobních údajů a najít v patřičné databázi estli je očkovancem, prodělancem nebo nečistým. Mimochodem, k čemu je ten čip v občanském průkazu, to vážně netuším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má to prostě alternativy, které zapadají lépe do systému informace státu o občanech. Pokud má kontrolor propojení s databází, tak by mu mělo stačit jméno a číslo občanky, případně rodné číslo. Ale to by z toho nebyl vejvar s bumážkama.

      Vymazat