středa 19. července 2017

Hadi, nožičky a politdrukové

Nedávno publikovaly Britské listy canc "Hadi mají nohy", kterým se snažily parodovat reakce "plebsu" na žvásty neomarxistických politdrugů. Jako vždy při podobných příležitostech se shodily.

Hadi a nožičky

Jakákoli slušnější učebnice biologie nám dá na vědomí, že hadi se vyvinuli ze čtyřnožců, takže nohy pochopitelně mají, ale zakrnělé. Na kostře se ovšem zbytky končetinových pletenců, předevím pánevního, najdou. Existují i druhy hadů, kteří mají ještě viditelné, protože z trupu trčící, zbytky zadních nohou.
Situaci komplikují nepříbuzné druhy, které se k "hadovitosti" dostaly vývojovou konvergencí, jako např. slepýš.
Na zjištění uvedených fakt stačí např. "Veselovský: Světem zvířat. Díl IV, Pláštěnci, bezlebeční, ryby, obojživelníci a plazi". Je to sice pro děti, ale podrobné a vědecky erudované (dneska by pro tuhle věkovou skupinu vyráběli nejraději komixy s vykřičníky a hvězdičkami "pro méně sečtělé čtenáře", jak praví klasik).
Takže negramotní (v exaktních vědách) politdrugové z Britských listů (respektive to odkudsi převzali) zcela bezděky předvedli hloubku své nevzdělnosti.

Typičnost příkladu

Nicméně tento příklad je velice typický právě proto, že názorně ukazuje, jak se nevzdělaní politdrukové, schopní se vyznat pouze v zásobníku neomarxistických frází, jako rudí studenti v Číně za Kulturní revoluce ve výboru citátů z Mao c'Tunga pro pologramotné, se snaží ty své bezcenné nesmysly cpát lidem daleko vzdělanějším, než jsou oni sami (což normálně inteligentnímu člověku moc práce nedá, v tomto případě na ně stačí knížka, určená trochu chytřejším dětem).
Uvedená situace také názorně předvádí, proč jsou návrhy, doporučení a snahy o rozkazy ze strany těchto individuí společností šmahem odmítány: Jestliže vidím, že něco prosazuje polovzdělaný hlupák, tak se k tomu stavím přinejmenším rezervovaně. A dotyční se presentovali a presentují právě tak, bez ohledu na formální úroveň vzdělání, získanou na nějakých pochybných "humanitních studiích".
Jistěže odpor vůči těmto lidem narůstá, a to ze dvou důvodů:
-spousta lidí postupně ztrácí ostych před akademickými tituly, postiženými naprosto drsnou inflací, především na neexktních oborech, kde stačí k úspěšnému absolutoriu jen bezcenné kecy, prokořeněné "správnou" ideologií
-dotyčná skupina postrádá jakoukoli zpětnou vazbu a schopnost sebekritiky, a tak se odkopává stále výrazněji a čitelněji, což zvyšuje počty lidí, zahrnované předchozím bodem
Významný počet předrevolučních vysokoškoláků také s hrůzou (či pobavením, podle nátury) zjišuje, že na "humanitních" oborech opravdu stačí k úspěšnému absolutoriu to, co oni měli jako "vedlejšák" (čtyři zkoušky během osmi semestrů a ti později narození i státnici) v podobě povinného marxismu-leninismu vedle odborného studia.

Volání po regulaci

Pokud se absolventi "humanitních" oborů takto veřejně a s vysokou mírou arogance a přezíravosti ke komukoli dalšímu presentují (včetně veřejné presentace rozsahu své hlouposti a nevzdělanosti), pak je celkem logické, že se množí dotazy, proč by se takové naprosto zbytečné studium mělo platit z celospolečenských prostředků.
Nabízí se (hovořil o tom za velkého jekotu "pražských kavárníků" a jiných sociálních parazitů, již president Zeman), zda by přístup na tato zbytečná studia neměl být regulován pomocí školného. Jednak proto, že tamní studeni mají placeno od státu (tj. z peněz daňových poplatníků) pět (nebo až sedm) let "sladkého nicnedělání", jednak proto, že absolventi těchto oborů jsou naprosto bezcenní pro ekonomiku státu.
Další věcí je, že "uplatnění" těchto absolventů spočívá většinou v zašití se do nějaké politické neziskovky, kde dále parazitují na společnosti (což by vadilo méně) a současně jí aktivně škodí (což vadí a "je vidět" podstatně více).
Jako druhá možnost regulace těchto oborů se nabízí to, že by byly otevřeny pouze pro absolventy nějakých smysluplných oborů jako druhá vysoká škola. Mělo by to, pochopitelně, ošklivý dopad na vyučující i tvůrce kurikukla těchto oborů, protože by tam najednou měli lidi výrazně inteligentnější a sociálně vyzrálejší, s nimiž by vypadal dialog naprosto jinak než s "matrošem", který tam mají nyní, a který (přiznejme si to) na vysokou školu jako takovou svými znalostmi, pílí a intelektuální kapacitou prostě nemá.

A ještě něco

Odezva, nad níž se soudruzi z Britských Listů tak rozčilují ("strategie / metoda přeskakující gramofonové desky"), je jednou z doporučovaných asertivních metod odmítání, bez ohledu na to, zda se jedná o nabídku drogového dealera, tlak party na kouření, alkohol, nechráněný sex a podobná alotria, nabídku "hrnců za 30000 Kč, co samy vaří", nebo třeba nabídku "misionářů", vymozkovaných nějakou zvlášť vlezlou odrůdou náboženství (třeba Svědků Jehovových).
Je to tedy strategie psychology doporučovaná a při důsledném dodržování zpravidla i úspěšná.
Prostě: "Melte si ty svoje bezcenné bláboly, když vás to baví, u mě to žádnou odezvu nevyvolá".

Reakce Britských Listů jednoznačně ukazuje, že systematické odmítání neomarxistických hovadin metodou "přeskakující gramofonové desky" je úspěšná, což jejich dopisovatele a redaktory štve. Navíc, jako bonus pro čtenáře, se přitom jejich ansámbl předvedl coby tlupa biologických negramotů.

3 komentáře:

  1. Na Blicí listy pokud možno nechodím, protože i bez nich potkám za den docela docela obstojně arogantních pitomců co „vědí úplně všechno a ze všech nejlíp“. Nicméně to s těmi hady je docela roztomilé :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, jen se zeptám, dají se někde dohledat názvy - obsah - diplomových prací? Aby bylo známo co někteří "studenti" z FF vystudovali :) P.H.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slušnější vysoké školy vystavují fulltexty absolventských prací na internetu (ve veřejně dostupné části sváho vebu) méně slušné je skrývají. Nicméně absolventská práce je veřejná věc a přes knihovnu by měly být sehnatelné všechny.

      Vymazat