čtvrtek 27. července 2017

Jak jsem potlačil zánět oka.

Občas mívám zánět oka, který probíhá +- uniformě: Udělá se na oku v koutku "bolavý flek" a asi během dne se rozšíří na celé oko jako zánět spojivky a někdy i bělimy.

Co s tím

Je velmi pravděpodobné, že je tam někde nějaký fokus, z něhož se infekce čas od času vrací. Tuto teorii podepírá i zkušenost, že infekce je každým záchvatem rezistentnější na antibakteriální prostředky. Zatímco v dobách velmi dřevních ji stačil udlachnit Ophtalmo Septonex, později bylo nutno přejít na Ophtalmo Framykoin, ještě později na Ophtalmo Chloramphenicol (který se ovšem na začátku tisíciletí přestal vyrábět), takže bylo nutno přejíž na kombinaci Tobrax a Tobradex (kapky a mast s tobramycinem). Nicméně při předposledním záchvatu i toto antibiotikum 3. generace zabíralo jen velmi neochotně.
Fokus by se teoreticky dal najít a sanovat, nicméně hledání fokusu je docela náročná záležitost a stejně se nejlíp najde až při pitvě, což je diagnostický zákrok, na který se zatím moc nehrnu.

Alternativa

Jako úplně malý jsem bral na podobné problémy (nebo to už byly první ataky současné choroby, nevím) žlutou oční mast (míchanou v lékárně z očně masťového základu a žluté formy oxidu rtuťnatého). Fungovalo to velice dobře, přestože se to muselo aplikovat do oka dosti nepohodlně skleněnou tyčinkou (speciální pro tento úkon, taková malinká lopatička) z kelímku.
Mast se dnes už nedělá a původní nevydržela věčně ani v ledničce.
Kromě rtuti má dosti silný antibakteriální účinek stříbro.
Ještě nedávno (ještě poté, co jsem vystudoval) se novorozeným dětem aplikoval těsně po narození do obou očí, jako prevence infekčních zánětů, které se mohly objevit v důsledku nakažení dítěte průchodem porodními cestami, 1% roztok octanu stříbrného. Hlavním důvodem tohoto stavu bylo riziko onemocnění kapavkou, protože tato bakterie je s to vyvolat zánět s mohutnou tvorbou hnisu, vyvolávající poškození spojivky a rohovky (a může vést až k oslepnutí). Nicméně stříbro  zlikviduje i třeba střevní bakterie nebo i jiné nežádoucí breberky.
Oblíbenou otízkou nebožtíka profesora Guldy při zkoušce z farmakologie bylo, proč se dává octan a nikoli daleko častěji užívaný a běžněji dostupný dusičnan. Odpověď byla jednoduchá: Octan stříbrný má míru nasycení při pokojové teplotě ve vodě cca 10,01 g na litr, což je jen nepatrně nad používanou jednoprocentní koncentrací. Protože se tento roztok běžně užíval tak, že byla prostě širokohrdlá lahvička a kapátko mezi instrumentáriem na porodním sále, jen přikrytá spolu s ním sterilní rouškou, tak hrozilo vysychání. Octan na vyšší koncentraci vyschnout nemůže, nadbytečná sůl vypadne jako krystalky, velmi dobře ve vodě rozpustný dusičnan by se klidně vysycháním mohl zahustit na několikanásobek, tedy koncentraci, schopnou vyvolat poleptání oka.

Její příprava

Protože mám z dob analogové fotodrafie nějaký dusičnan stříbrný (jednak na vlastní fotografické citlivé vrstvy, jednak do fyzikální vývojky), vyrobil jsem si z něho pomocí kyseliny octové octan, který po neutralizaci kyselého roztoku vypadl jako sraženina, dal se zchytit na filtru, promýt a vysušit.
Nasycený roztok této sraženiny odpovídá onomu kýženému jednoprocentnímu roztoku, který se ještě do nedávna kapal do očí novorozeňatům.
Napřed jsem při zánětu zkusil malou kapku a protože nenastala reakce jako při vylití "supercloumáku" na podlahu (viz Limonádový Joe), začal jsem prokapáváním touto tekutinou několikrát denně zánět mořit. Po třech dnech (tedy podstatně rychleji než při antibiotické léčbě) jsem měl zánět pryč. Jedinou negativní věcí bylo, že zaschlé slzy na víčku (a řasách) černaly, ale daly se posléze oloupat.

Širší kontext

Farmaceutická lobby se snaží seč může o znedostupnění klasických a účinných léků a jejich náhradu léky podstatně dražšími (protože se platí držitelům patentů jak na látku samotnou, tak i na postupy při její výrobě), přičemž tyto léky nejsou schopny a jejich výrobci ani ochotni garantovat alespoň srovnatelný účinek jako zavržená klasika.
Z tohoto důvodu stále více lidí přechází na samoléčení na základě informací z internetových (nebo i jiných) zdrojů. Svého času jsem zde psal o využívání koloidního stříbra na léčbu vleklých zánětů (asi by se po patřičném naředění dalo do toho oka aplikovat taky), a jak na to na ně navázaná propagandistická lobby nadává.
Dalším problémem je jistě i nutnost peo pacienta nějak se dostat k odbornému lékaři, vybojovat (v připadě ledaskterého blbce na tomto postu marný) boj za to, aby člověk dostal preparát, který mu pomůže, a ne něco, na co už u něj existuje resistence. Takže v reálu stráví po zdravotnických zařízeních půl dne nebo i déle a ještě s ne zcela jistým výsledkem. Tudíž jako bonus má člověk k dispozici preparát, který má doma a jen pro něj sáhne do lékárničky.

Takže jsem si vyzkoušel samoléčení choroby, která mě opakovaně (+- jednou ročně) už léta otravuje, a to s jednoznačně kladným efetem.

5 komentářů:

  1. no, aha, a kde jsou přípravky s chininem? třeba, třeba vicedrin - to byla věc, plazmatickej jed, buněčnou membránou prolejzající, skřipku požírající, jo, jo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nicméně to fungovalo dobře, od parazitů až po velké viry.

      Vymazat
  2. Velice zajímavé. Naštěstí mi nic podobného netrápí, ale rád si to uložím k použitelným postupům pro případ, že by se to mně, nebo někomu v mém okolí hodilo.

    S tou lobby kolem léčiv máte bohužel pravdu, protože o prachy jde až na tom prvním místě a na lidi a to, s čím jak se budou trápit, se srdečně kašle, jen nesmějí hynout po desítkách a stovkách nad obvyklá čísla, aby z toho nešlo ty padouchy přímo obvinit. Známá je magistrou v lékárně a říká, že podle toho, s čím a v jakých počtech chodívají lidi na receptech prý hravě pozná, který zrovna zástupce byl naposledy obcházet doktory. Já bych jí věřil, statistické metody jsou docela věrohodné.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju, roztok koloidního stříbra je k dostání, koupím a vyzkouším. Když se osvědčí, zkusím vyrobit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady by se měla (třeba přes ten octan) předem vypočíst jeho koncentrace, protože do bílkovin může jít koloidní stříbro ve vyšší koncentraci než z octanu do vody.

      Vymazat