úterý 26. července 2016

Co bylo v posledních dnech


Dostalo se mi příležitosti se podívat na Island se zastávkou v Kodani. Byl jsem off - line, respektive s jakýmsi mizerným spojením přes Vodafonský telefon, v němž je cenzurována řada českých zpravodajských webů, a to i tehdy, když se člověk připojuje přes místní wi-fi, nikoli přes telefonní účet.

Nicméně jsem v podstatě o nic nepřišel:

Islámistický puč v Turecku bylo něco, co se více-méně dalo očekávat. Reakce bruselských a jim poplatných soudruhů se dala očekávat také: V podstatě ve stylu "pan Hitler je hodný, bez ohledu na Kříšťálovou noc", jak to, konec konců, známe od předchůdců dnešních "evropských" státníků z doby před druhou světovou válkou. Jedinou racionalitě se podobající reakci provedlo NATO, když "začalo zvažovat" stažení jaderných zbraní z tureckého území.
Druhým světlým momentem v uplynulých dnech bylo prohlášení britské premiérky, že v případě potřeby použije jaderné zbraně i za cenu, že budou zasaženi rovněž civilisté (což je u jaderných zbraní ex principio samozřejmost; pravděpodobně neexistují vojenské cíle, které by se daly jaderně zlikvidovat bez toho, že by přišli k úhoně nějací civilisté). Pochopitelně, za šíleného jekotu pachatelů dobra, který byl komentován ve smyslu "jaderné zbraně mají cenu tehdy, když jsme odhodláni je použít, jinak žádný smysl a odstrašující účinek nemají".
Útoky islamistů, kteří, pochopitelně, "nemají nic společného s mírumilovným islámem", stále houstnou. Z dálky (Island ani není v EU) "to tak vyzerá", že islamisté buď přepínají strunu, případně že se jejich vůdcům situace začíná vymykat z rukou, protože protiislámské a protiimigrantské (zatím každý útočník má imigrantskou minulost, přinejmenším v tom, že je potomkem imigrantů, demonstrujícím, že se muslimové ani  dlouhodobým životem v civilizovaných zemích nejsou s to stát civilizačně kompatibilními) nálady narůstají a podpora stran s takovýmto programem narůstá napříč Evropou (nejen EU) také. V EU se to projevuje i nárůstem preferencí "exitových" stran, které ani nemusejí mít nějak zvlášť vyjádřenu antiimigrantskou agendu. To je dáno i tím, že v praxi antiEUnijní a antiimigrantská agenda vzájemně splývají.
Je velice pravděpodobné, že to, co předvádějí muslimové a jejich příznivci v EU, zasáhne i do voleb v USA, protože proti očekávání odborníků po posledních evropských masakrech narostla podpora D. Trumpa. Dost "hezky" se zapojil do tamních voleb i bratr (nevlastní) nynějšího US presidenta, který, ač také muslim, jak sám přiznal, podporuje Trumpovu antiimigrantskou politiku včetně zákazu vstupu muslimů do země.
Jsem toho názoru, že tohle je hlas "umírněného muslima", který se chce modlit v mešitě, jako křesťané v kostelích a judaisté v synagogách, a jinak žít normálním životem amerického občana. Obávám se, že tato představa je dosti naivní, asi jako představa našich "osmašedesátníků" o možnosti vybudovat socialismus "s lidskou tváří" (tedy bez politických procesů a nevyprovokovaných represí, které ovšem tvoří podstatu socialismu jako takového). Tito lidé se buď reradikalizují nebo se s islámem nadobro rozejdou, asi jako ti "osmašedesátníci". Nicméně i ti později reradikalizovaní mohou sehrát kladnou roli, jak to ukázala i "velká sametová".

Možná ještě jeden postřeh:

V Kodani jsem viděl na ulicích daleko větší míru špíny a všeobecného nepořádku oproti Reykjavíku. Trochu mi to připomenulo, jak mnozí, co se dříve vraceli ze západních zemí, kritizovali nápadný nárůst špíny a nepořádku na ulicích u nás oproti tehdejším západním zemím. V tom Dánsku už není situace o nic lepší než tč. u nás (u nás se to po roce 1989 zlepšilo, tam se to zřejmě zhoršuje), takže přechod Kodaň - Brno nebyl z této stránky nijak šokézní.
Osobně to dávám do souvislosti s tím, jak se v EU rozmáhá socialismus, protože špína a b*del jsou prostě atributy tohoto politického uspořádání společnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat