pondělí 17. října 2016

Co uplynulý týden dal

Islám

Talíban

postoupil do obklíčeného Laškargáhu.

Rusko

přeměňuje základnu v Tartúsu na trvalou.

Saúdové

přiznali útok na šíitský pohřební průvod v Jemenu. USA zaútočily na radarové základny na jemenském pobřeží, protože se podle nich účastnily raketového útoku na jedno jejich plavidlo.

Erdogan

se odvolal proti upuštění od stíhání německého satirika Böhmermanna za posměšnou báseň vůči jeho osobě.
Turci také kritizovali Clintonovou za pochvalná slova o Kurdech.

BBC

zveřejnila, že v Sýrii existuje nápravný tábor pro exbojovníky a zběhy chalifátu.

Dronem

údajne poprvé za svou existenci zaútočil chalifát.
Pravděpodobne je to nástup nového trendu, protože se chalifát snaží o přestavbu standardních dronů na létající bomby.

Hollande

se vyjádřil v tom smyslu, že francouzská Marianne bude jednou v burce. Pak se nelze divit, že tohoto defétistu, ne-li přímo kolaboranta s muslimy, Francouzi nechtějí a dávají hlasy LePenové.

Islamisté z Boko Haram

propustili část unesených studentek.

Aleppo

má být podle syrského presidenta Assada odrazovým můstkem pro tažení proti zbytkům chalifátu. I proto je důležité odolat skřekům humanitníků, naříkajících nad utrpením "civilistů", vesměs silných sympatizantů s džihádisty z chalifátu.
Někteří diplomaté se snaží zpochybňopvat přítomnost islámistů v Aleppu, ale ta je v podstatě jasně dána tím, že se tato část města nevzdává vládním silám, což by se stalo v případě, kdyby tam islámisté nebyli a nedrželi v rukou otěže moci.

USA a Velké Británii

se nelíbí úspěšné tažení prpti islamistům v Aleppu, a tak zvažují sankce proti Sýrii a Rusku.

O další masakr v kasárnách

si říkají USA: Přijaly do výcviku první muslimku.

Imigrace


Syřan,

plánující v Německu teroristické útoky a dopadený patrně nedopatřením dalšími imigranty se následně ve hlídané cele oběsil. Věřit tomu můžeme a nemusíme.
Podle policie měl vazby na chalifát.

Změnu ústavy

navrhl president Orbán. Ta by vylučovala možnost umístit na území Maďarska "uprchlíky" proti vůli maďarských občanů.

Imigranti

ve Švédsku znásilnili vozíčkářku, což způsobilo silné a současně silně politicky nekorektní pobouření obyvatel (tedy, jejich civilizované části).

Merkelová

naznačila mladým Afričanům, že mají o poměrěch v Evropě nerealistické představy. Problém je, že tím jen vytváří prostor pro daleko nebezpečnější migranty z islámistických zemí.

Abdeslam,

který byl údajně "mozkem" masakrů v Paříži, odmítl vypovídat. Je docela možné, že tak činí na něčí příkaz, aby absence informací umožňovala vyrábět "lepší image" islámu.

Německé tajné služby

se dožadují toho, aby byly u azylových řízení.

Obecné

Na domácí politické scéně dominovaly handly kolem koalic v jednotlivých krajích, kde leitmotivem bylo odstavení vítězného ANO. Velmi podobně to vypadalo i ve druhém kole senátních voleb, včetně agitační přípravy na ně.
President Zeman kritizoval snahy odstavit vítězné ANO cestou tvorby pochybných koalic, které z principu věci nemohou mít žádný funkční program.

Na Trumpa

se zjevně odrganizovaně vrhly spousty žen s obviněním, že je "sexuálně obtěžoval".

Samsung

stáhl z prodeje telefon, který vybuchuje.
IMHO hlavním problémem je skutečnost, že mobily mají tisíce možná potřebných, ale spíš zbytečných funkcí, které nejdou nijak uživatelsky omezit a žerou proud. Z tohoto důvodu musí mít baterka, schopná zajistit běh takového žrouta energie alespoň na jeden den, obrovskou kapacitu, která z ní při plném nabití dělá silně problémovou záležitost. Odhaduji, že se tato větev mobilů dostala až někam ke svým limitům, protože přidávání dalších funkcí povede k tomu, že přístroj bude muset být připojen prakticky neustále k síti, aby utáhl své funkce. Případně, že bude nutné s sebou nosit extra baterii, větší a těžší než byly první mobily.

Budovu Kliniky,

kde je ráj feťáků, pardon "alternativní komunitní centrum", dostala SŽDC. Na první pokus se do budovy její zástupci nedostali. Komentáře to hojně srovnávají s daleko razantnějším postupem exekutorů (zcela běžné je odvrtání zámku či vyražení dveří za policejní asistence).

Rozdávaly se

Nobelovy ceny. Vypadá to, že rozumněji než v předchozích letech.

S podobnou přípravou

na válku, jaká nedávno proběhlůa v Německu, přišel i Petrohrad, který plánuje 300 g chleba na osobu a den.

Odvolací soud

potvrdil osvobození policisty, střílejícího na auto, které odmítlo zastavit a ujíždělo před policií, v němž byla střelbou ze služebních zbraní usmrcena spolujezdkyně (kterou navíc policisté neviděli).

Podpora CDU

klesla na historické minimum a dostala se pod 30 procent. I tak je pořád tato strana s nejvyšší podporou, takže Merkelová může #přijímat i nadále.

Ztracený film

průkopníka kinematografie a trikových snímků Méliese "Soutěž eskamotérů" byl nalezen v daru, který obdržel Národní filmový archiv. Je dobré připomenout, že původním filmům "tikají hodinky" na bázi chemických a fyzikálních změn v celuloidu i filmové emulzi a umělé prodlužování "autorských práv" může vést k nenávratnému zničení jedinečných dokumentů (u nichž jsou často autorská práva nejasná a náklady na dohledání jejich držitele by mohly převýšit reálný zisk z distribuce).

Francie

začala dávat pokuty českým řidičům za to, že mají příliš nízké platy. Opět jeden z důvodů, proč odejít z EU.

Na Clintonovou

se objevují další a další nepříjemné skutečnosti. Tentokrát z jejích mailů vyplynulo, že "nenávidí obyčejné američany", což se u chamtivé multimilionářky dá docela očekávat.

Rybáři

se začali snažit obnovit život v řekách, které byly vyžrány v rámci "ochrany přírody" přemnoženými kormorány.

Kabinet

schválil letní čas na dalších pět let. Po vzoru EU. Opět další důvod proč nevolit kabinetní strany i proč podporovat odchod z EU.

Žebříček "špinavých podniků"

vyrobili ekosoudruzi z Arniky. Je v celku jasné, že jde hlavně o významné podniky, podílející se jak na "táhnutí" ekonomiky státu, tak i na vysoké zaměstnanosti. Mnohdy se jedná i o podniky, využívající špičkové technologie. Prostě: "zpět na stromy!".

Italský premiér

se opakovaně vyjádřil, že státům EU, které nechtějí na svém území uprchlíky, by měly být odebrány dotace. Tomu fandím, ale pak je nutno říct jasně i "B": Dotace jsou to jediné, co částečně kompenzuje řadu nevýhod, spojených se členstvím v EU. Jejich odebrání bude obrovským popudem pro odchod dalších států z EU.

V budově Matematicko - fyzikální fakulty UK

zpřístupnili rotundu sv. Václava, respektive její základy a torzo podlahy, které byly objeveny při rekonstrukčních pracech. Rounda nebude přístupná trvale, ale při různých významnějších příležitostech.

Za výroky

o M. Horákové a sovětské invazi se omlouvat komunistka Semelová nemusí. K totalitám jsou naše soudy velmi vstřícné.

Skotsko

vyhrožuje novým referendem o setrvání ve svazku Velké Británie, pokud by proběhl brexit. Faktem je, že by se zařadilo mezi menší a méně vyspělé státy a řadu výhod (a výjimek), které nyní má vlivem váhy Velké Británie jako celku, by zcela jistě nemělo.

Nový druh,

navíc asi endemický, objevili čeští vědci z UK na Českolipsku. Pojmenovali ho "včelák český" a podle analýzy DNA je odlišný od všeho ve své skupině živočichů - samotářských včel a vos, lovících hmyz.

Na Floridě

se zase objevil další typ komára, který je s to v místních podmínkách přenášet virus zika.

Experti z UNESCO

"objevili", že Zeď nářků v Jeruzalémě není židovská.
Izrael tuto organizaci přestal sponzorovat. Přidali se k němu i Japonci.

Záhadnou smrt

malých děvčátek z Nizozemí (sester) vyjasnil mezinárodní tým s významným podílem českých vědců. Rodiče dívenek jsou nositeli genů, které se při nevhodném kombinování v dítěti projeví zhroucením jeho imunity ve věku kolem jednoho roku. V Nizozemí jsou nositelé těchto vadných variant genů (alel) častější než v jiných takto vyšetřených evropských zemích.

Nové boje

se rozhořívají na Ukrajině. Kyjevské jednotky se snaží zlikvidovat východní provincie a ty se intenzívně brání. Ukázalo se, že se vyzbrojily od Ruska.
V Kyjevě prošel městem průvod banderovců.

28. 10.

bude první nuceně zavírací den. V nákupních centrech je i řada obchodů pod 200 čtverečních metrů, které by teoreticky nemusely zavírat.

Babiš

se po relativně neúspěšných volbách nechal slyšet, že by bylo nejlépe senát zrušit.

Žádné komentáře:

Okomentovat