čtvrtek 20. října 2016

Zde stával rodný dům Adolfa Hitlera ...

Rakouští soudruzi si vyrobili zákon, podle něhož mohou vyvlastnit a zbourat rodný dům A. Hitlera v Braunau am Inn.

Můj názor

Je to totální pitomost.

Zdůvodnění

Fakticky tím přiznávají, že nejsou s to zvládnout rezidua nacismu. Je více než 70 let po válce, nacisté docházejí - vymírají a pokud se rodí noví, tak je asi něco zatraceně špatně. Nikoli v těch nacistech, to zdůrazňuji, ale ve společnosti, která vytváří situaci, kdy se v ní nacisté rodí.
Nehledě k tomu, že A. Hitler je pro nacisty osobou do jisté míry kontraverzní, protože jednak prohrál válku a jednak se zbaběle vyhnul opovědnosti (a je jedno, zda sebevraždou, která nebyla nikdy stoprocentně prokázána, nebo útěkem do jižní Ameriky, pro který platí to samé). Z tohoto důvodu se postavení jeho rodného domu coby "svatyně nacistů" patrně značně přeceňuje.
Druhou možností je, že se zaměřují na naprosto marginální problém (určité pidiprocento lidí s podobnými názory se vyskytuje prakticky v každé společnosti, ale pokud je tato společnost zdravá, tak nemá prakticky žádný význam).
Dalším problémem je, že nezanikne místo, kde ten dům stál a ať tam vznikne cokoli, tak to automaticky pro tu část nacistů, která tento dům ikonizuje, převezme jeho roli.
Nepomohlo by, řečeno s nadsázkou, ani obyvatele Braunau vybít, město srovnat se zemí a řeku Inn převést do jiného koryta, jak se o tom přesvědčili jejich soukmenovci a (téměř) ideoví souputníci v Lidicích. V době GPS a podobných hejblátek je podobné úsilí ještě více a evidentněji odsouzené k nezdaru než v době heydrichiády.

"Pozitivní návrh"

Soudruzi za dob reálného socialismu říkali občanům (i spolustraníkům), kritizujícím nějaké negativní jevy v socialistickém Československu, že kritika by měla být pozitivní a přinášet konkrétní návrhy na zlepšení. Takže tady je:
Hitlerova osobnost bude zapomenuta v situaci, kdy nebudou ve společnosti existovat negativní jevy, na jejichž pokřivené kritice, a s mnohdy absurdními a zločinnými návrhy k nápravě, si Hitler a spol. vybudovali svou politickou kariéru. Jediná věc, která bude v této souvislosti fungovat, je náprava příslušných (a podobných) chyb a nešvarů prostředky, ležícími uvnitř mantinelů demokracie. Pokud společnost na tento proces rezignuje (bez ohledu na to, zda oficiálně, nebo jen bude řešení odalovat), tak si vychová nové Hitlery, kteří se vylíhnou zcela automaticky a žádné kladení věnců k rodnému domu svého předchůdce nebudou potřebovat, ba ani provádět (leda až bezpečně uchopí moc, a to už bude pozdě s tím něco dělat). A, pochopitelně, zbouráním jednoho domu uvedené problémy ve společnosti nezmizí.
Jako daleko pozitivnější se mi jeví pokusy vedení města "zapojit" tento objekt do připomínkové a antinacistické agitace (pomník obětem nacistického násilí umístěný před ním, aktivity městského spolku pro současné dějiny apod.).
Projekt zbourání rodného domu A. Hitlera je prostě totální úlet, který by se dal pochopit v roce 1945 u čerstvě propuštěných vězňů z koncentráku. Tento motiv použil také Drnek v alternativní historii "Žáby v mlíku" v níž se Československo po Mnichovu bránilo a ubránilo a jedním z posledních válečných aktů československých vojáků bylo zničení Hitlerova rodného domu, v níž to autor také vysvětluje reakcí na právě skončenou válku.

A možná ještě něco

Jak velký význam rodiště A. Hitlera v reálu mělo a má, dokazuje nelichotivá přezdívka, kterou dávali Hitlerovi vyšší důstojníci Wermachtu, stojící vůči němu a jeho nápadům alespoň v částečné opozici: "Český kaprál". Pletli si totiž toto město s Broumovem (německy podobně, ale bez toho "am Inn") a měli za to, že byl původem z Čech.
Podle jiných nepotvrzených údajů ovšem jedna větev Hitlerových předků sahá opravdu do Čech, ale do židovské čtvrti v Polné. Takže mohl být tento "velduch árijství" klidně i příbuzným Hilsnera ...
Což trochu asociuje známý protektorátní vtip, že "dokonalý árijec je dlouhán jako Goebbels, blonďák jako Hitler a štíhlý jako Goering".

Za nejhorší možnou alternativu motivace této akce považuji tu, že má sloužit jako zástěrka pro tolerování reálných neonacistických a neonacismus podporujících tendencí v rakouské společnosti, ať už kvůli sympatizování s touto ideologií, nebo kvůli rezignaci na odstranění negativních jevů, které ji drží při životě.

1 komentář:

  1. > sloužit jako zástěrka pro tolerování reálných neonacistických a neonacismus podporujících tendencí v rakouské společnosti

    To si nemyslim. Spise naopak, nekdo ma pocit ze proste musi "Kampf gegen Rätchz" podporit. Tech nacku bude asi porad zanedbatelne mnozstvi (a bylo by jeste zanedbatelnejsi kdyby se verchuska nezblaznila) a toto je forma poukazovani na jejich nebezpecnost ("podivej Getrudo, i ten chudak barak jsme kvuli nim museli zbourat"). Nacci proste slouzi jako zasterka toho ze se spolecnost neustale fasizuje uplne jinym smerem.

    OdpovědětVymazat