úterý 20. prosince 2016

Metrén, Kosmo a teroristé

Trošku nesourodý název, ale k jeho smyslu se dohrabeme.

Metrénský incident

Tento film je fanfilm, vytvořený Star Trek klubem Kontinuum.cz. Lze ho oficiálně a zcela legálně stáhnout na stránce klubu. Film byl natočen v roce 2007, trvá téměř hodinu (asi jako jednotlivé epizody seriálu Star Trek), je zasazený do světa tohoto seriálu, ale jeho hrdinové jsou posádka jiné lodi a destinace planeta, která se v originálním seriálu (zatím) nevyskytuje. Technologie a další reálie odpovídají +- světu Star Treku.
Film je hrán neherci, členy klubu, a počítačové triky jsou také dílem nadšenců z tohoto klubu.
Lze konstatovat, že je to film dívatelný a že pravděpodobně by skutečné mezihvězdné posádky komunikovaly a gestikulovaly spíše jako hrdinové tohoto filmu než jako profesionální herci z originálního seriálu.
Film je také ukázkou, že už před devíti lety plus (protože před devíti lety měl film premiéru, dokonce v Brně, v kině Art) bylo možné natočit amatérskými prostředky v podstatě technicky schopný film. Tehdy ještě bylo pro amatéry nutno si některé věci (jako digitální kameru s fullHD rozlišením) zapůjčit, dnes by to zvládl už mobilní telefon nebo tablet v cenové kategorii kolem 10000 Kč nebo i o něco levnější fotoaparát.
Také počítačové triky by se dnes daly udělat v podstatě o generaci lépe.

Kosmo

Tento seriál (či pětidílný film) je dílem České televize. V řadě případů si co do levnosti kulis, exteriérů, vybavení apod. moc nezadá s o devět let starším (a totálně amatérským) "incidentem", počítačové triky jsou +- srovnatelné. Jediným rozdílem je, že v něm byli zaangažováni profesionální herci, byť relativně méně známých tváří (takže asi s nižšími nároky na honorář).
Tento seriál je na poli SF asi jediným počinem ČT za hodně dlouhou poslední dobu.
Seriál je lehce ironický a s mnoha narážkami jak na současné reálie českého státu i společnosti (podnikatel Hrabiš je vcelku jasný), EU a její demoralizující vliv (nesmyslný kosmický projekt a jeho totální rozkradení politickými činiteli) a mnohé další. Zapůsobil mezi jinak "normalizacoidní" tvorbou ČT dosti kontrastně, na druhé straně, pokud by se ČT nevyžívala léta v politické korektnosti a tvorbě prvoplánových politických agitek (které jsou prakticky nedívatelné) a třeba jen reflektovala realitu a nálady společnosti, tak by asi mezi její tvorbou zdaleka nekontrastoval tak, jak tomu je.
Předchozí kapitola přímo vnucuje hypotézu, že něco podobného by byla s to natočit se dnešními prostředky i amatérsko - ochotnická skupina, přinejmenším na stejné technické úrovni a herecky asi jinak, možná líp, možná hůř. Pokud je toto jediný "dívatelný" výsledek práce našich televizních tvůrců, je to docela tristní záležitost.
V zahraničí už byly vytvořeny fanfilmy, které technickou kvalitou překonávají jak Metrénský incident tak i Kosmo.

Teroristé

Událostí posledních 24 hodin (v době, kdy píšu tento text) je beze sporu teroristický útok na vánoční trh v Berlíně. Přitom lidé z IvČRN zachytili informaci, že další na řadě má být Praha (pročež pan ministr Chovanec zveřejnil na sociálních sítích opatření, která hodlá zavést).
Pan J. X. Doležal, jak s ním ne vždy souhlasím, si postěžoval na Reflexu, jak "naše" ČT informovala o tomto teroristickém aktu:
K útoku došlo kolem 20:00. Již ve 20:30 byly k dispozici oficiální informace seriózních tajných služeb, že se jedná o teroristický útok, organizovaný islámským státem (chalifátem). Přesto ještě ve 22:00 ČT trvala na tom, že neexistují žádné informace, které by tento čin řadily do kategorie teroristických útoků. K dispozici už byla, vedle zmíněných oficiálních zpráv, i četná svědectví a videa zcela jednoznačně dokazující, že pachatel se snažil najíždět do co největších shluků lidí, do stánků a snažil se i zlikvidovat vánoční strom. Takto vypadá nehoda leda po pořádně velké dávce LSD!
Až po 23:15 připustila naše "veřejnoprávní" ČT, že by mohla existovat souvislost s islámským teroristickým útokem v Nice, kterou od začátku chápali i totální volové.
Její zpravodajství bylo stejně idiotské a lživé, jako v případě reportáže z presidentských voleb v USA a mnoha podobných příležitostech (kausa Brady, kausa Ortel, co jen tak z voleje odpaluji).
Lze se tedy naprosto jednoznačně ptát: Komu tato organizace slouží? V čí prospěch pracuje?
Jediné, co můžeme konstatovat, že částkou 135 Kč, tedy přibližně 63 eur ročně, na ni přispívají všechny domácnosti s televizí i část těch, co televizi nemají. Celkově se u nás na ni vybere více než 0,2 procenta HDP, a jsme mezi těmi blbci, co si takovouto instituci platí, na 16. místě z hodnocených 54 zemí (evropských a "okolních"). Platíme např. víc než všechny ostatní země V4.
Otázkou je jistě především to, zda nám ČT za tyto horentní peníze něco dává. Odpověď je jasná: prakticky nic. Pokud se chce člověk dobrat skutečně pravdivých a úplných informací, musí toto médium nechat zcela stranou (a vzpomenout na vtípek Šimka a Grossmanna o světové šou: "A vědí naši televizní diváci, co je to světová šou? No, v ledničce ji neuvidí a v televizi teprv ne!"). Protože to samé, co říkali Š+G o světové šou v naší televizi (v době zřetelně nastupující normalizace), platí, bohužel, pro toto médium a jeho současný stav i o kvalitním a objektivním zpravodajství.

Abych to uzavřel:

ČT nám názorně předvádí, že ji v podstatě na nic nepotřebujeme.
Pokud náhodou něco slušného vyprodukuje (viz to zmíněné Kosmo), je to na úrovni, na jakou potenciálně dosáhnou i lepší amatéři (a neměl bych problémy s crowdfundingovou podoporou konkrétních projektů).
Její zpravodajství je informačně prakticky bezcenné a pokud bude mít i +- pravdivé a +- úplné informace, stejně si to člověk bude muset ověřit odjinud, je-li tomu opravdu (výjimečně) tak. Proto podpořím jakoukoli stranu, která "veřejnoprávní televizi" jednoduše zruší, přičemž si jako poskytovatel omezeného přírodního zdroje (vysílacích frekvencí) vymíní za definovaných okolností (válka, velké pohromy atd.) vstupy buď "putujícím textovým proužkem", nebo státním vysíláním místo kmenového, a to u VŠECH TV stanic, nejen té jedné (a na zajištění této služby bych byl ochoten cestou daní přispět částkou 1 - 2 eura ročně, což by mělo bohatě stačit).
Současný stav s ČT je neúnosný už proto, že ji sleduje tak málo lidí, že v případě nějakého opravdového průšvihu by ho občané z jejího zpravodajství ani nemuseli zaznamenat a ti, co ano, by se patrně ve významném procentu domnívali, že je to zase jen nějaká lež.
Aktuální události, které inspirovaly tento text nejsou nic nového, ale "nastavily nemilosrdně zrcadlo", abych citoval klasika, a tudíž vytvořily prostor pro diskusi na toto téma.

2 komentáře:

  1. 135 Kč za domácnost není nijak vysoká částka jestliže si uvědomíte, že ji platíte aniž máte povinnost vysílaný program konzumovat. Není povinnost mít televizní přijímač zapnutý ani povinnost vůbec mít televizní přijímač. Zatím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesto je mi líto a zároveň velmi proti srsti dávat i takto nevýznamnou částku na podporu jakési varianty válečného Göbbelsschnautze, pracujícího soustavně proti zájmům mým i většiny mých spoluobčanů.

      Vymazat