středa 9. prosince 2015

Fénixcon 2015

V tomto roce ve dnech 4. a 5. 12. (jako tradičně, první celý předvíkend a víkend v prosinci) proběhl v Brně Fénixcon, tento rok spojený s Parconem. To se projevilo hlavně tím, že zde proběhlo vyhlášení výsledků Ceny Karla Čapka za uplynulý rok.

Měl jsem jednu z prvních přednášek (na téma kolísání medicíny mezi uměním a řemeslem). Potom jsme vyslechl excelentní povídání Františka Novotného o cestě z USA přes Kanadu, Grónsko a Island na Faerské ostrovy.
Druhý den jsem byl na přednášce Leonarda Medka o Homérově Odyssei (která byla vůdčím tématem letošního Fénixcanu), v níž rozebral způsióby, jak Homér (nebo jiný řecký básník téhož jména) rozkouskoval deset let Odyssei na šestitýdenní souvislý děj s četnými reminiscencemi na uplynulou dobu.
Stihl jsme navštívit křtiny nové knihy Vilmy Kadlečkové (restaurace kratšího textu, který vyšel ve sborníku Imperium Bohemorum s četnými kráceními) a Haniny Veselé (která křtiny nejnovější knihy spojila se stručným životopisem své telepatky Magnólie ve světě Asterionu - původně herním).
Františka Vrbenská měla excelentní rozbor zfilmovaných Odysseí, až po raritní kousky a vzpomenula úmrtí Pavla Weigela, překladatele z polštiny (přeložil např. kompletně Stanislava Lema, dosud vydané Pilipjuky a mnoho dalších, celkem asi 100 knih, zemřel 30. 11.).
Robert Waschka pak rozebral (a většinou totálně strhal jako naprosté nesmysly) bojové scény ve filmech (většinou šermovačky, ale i pár bitek na pěsti se v mukázkách našlo). Nejlépe z jeho kritiky vyšly klasické černobílé filmy se Zorro mstitelem z přelomu 30. a 40. let munulého století, černobílé. Současné filmy jsou vesměs po stránce bojových umění a jejich korektního provedení nesmyslné, včetně fantasy seriálu Hra o trůny.

2 komentáře:

  1. A kdo říká, že se filmové bitky mají navlas podobat skutečnosti? Zlatý tlučhuba Bruce Lee má přece parádní scény. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi to úplně realisticky nejde, ale na druhé straně by neměly ty jejich akce být úplně nesmyslné.

      Vymazat