čtvrtek 24. prosince 2015

Úvaha slunovratová

Ve vánočním rozhovoru idnes "křesťanský intelektuál" (což je v podstatě protimluv, alespoň v dnešní době určitě), prof. Jan Sokol vyjádřil "geniální" myšlenku: "Veškerá civilizovanost vlastně přišla zvenčí." A že bez imigrantů bychom "chodili ve volských kůžích". Čímž zdůvodnil svůj podpis na pochybné "Adventní výzvě".
Intelektuál by měl vědět, že slunovrat zde slavili lidé zcela jistě (je to podloženo materiálními důkazy ve formě astronomicky orientovaných objektů, umožňujících stanovit oba slunovraty i období rovnodennosti) již celá tisíciletí před příchodem "imigrantů", přinášejících barbarství jménem křesťanství. Stanovovali tato atronomická data prostě proto, že bez nich nemohli s předstihem začít některé zemědělské práce (např. zasít před jarní sezónou dešťů). Předchozí, lovecké a pastevecké, civilizace takto přesně a s predikcí následního vývoje počasí stanovovat roční dobu nepotřebovaly, a tak se řídily primitivnějším kalendářem lunárním. A nějak se vypořádaly s přebývajícími či nedostávajícími se dny mezi slunečním cyklem a kulatým počtem cyklů měsíčních, což dodnes nezvládl např. kalendář islámský. Konec konců, i druhé (či první) nejvýznamnější křesťanské svátky mimo Vánoc jsou pohyblivé, právě pro závislost na primitivnějším kalendáři lunárním (takže křesťanství v této věci, jako v mnoha dalších, nebylo nositelem pokroku, ale naopak zaostalosti).
Intelektuál by mohl znát též významné autochtonní kulturní projevy, neovlivněné importem či imigrací, od Věstonické Venuše až např. po český architektonický kubismus. Mohl by vědět i to, že pro keltskou větev našich kořenů jsou české země místem zrodu tohoto etnika, takže autochtonním kulturním projevem je pro nás i např. všeobecně obdivovaný keltský zvěrný styl, známý především ze šperků a uměleckořemeslných výrobků. Znovuoživený v poněkud odlišné formě v abstraktních tvarech velkomoravských šperků. Do jisté míry se k němu některými zdobnými prvky hlásí i u nás velice rozvinutá secese.
Mohl by vědět rovněž, že podle archeologických nálezů (otisky na kouscích vypálené hlíny, asi setřepané při sušení zabláceného oděvu nad ohněm, možná pocházející též ze spálení do nepoužitelnosti vysloužilých oděvních součástí) víme, že už ti tvůrci Věstonické Venuše chodili v pletených oděvech (možná tehdy ze srsti, poztrácené na jaře línajícími mamuty), takže imigrantů k odložení volských kůží rozhodně nebylo zapotřebí.

Spíš by někteří "intelektuálové" měli odložit volské hlavy, či mozky šílených krav, což je, ovšem, poněkud obtížnější.

Skončím raději, abych se dál nerozčiloval, tradičním vánočním pozdravem:


Pokoj lidem dobré vůle,
a těm druhým taky - ale věčný!

3 komentáře:

  1. Věřící mají aktivovanou oblast mozku, která u pohanů spí - snad se jí říká fantazie. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady si dovolím nesouhlasit: To, co produkují tzv. "velká" náboženství, je z hlediska fantazie jako takové dost fádní a primitivní.

      Vymazat
  2. Stuprum: když vám někdo něco nalinkuje, tak už moc prostoru pro fantazii nezbývá ;)

    A posílám vřelé pozdravy panu Pergillovi!

    Věrný čtenář

    OdpovědětVymazat