středa 28. září 2016

Zklamaná "hovínka"

Skupina Ztohoven se starala o ruského uprchlého disidenta Olega Vorotnikova, jeho manželku a děti.

Proč?

Oleg Vorotnikov je na válečné stezce s režimem presidenta Putina a svou situaci nakonec vyřešil útěkem ze země. Skončil u nás, kde se ho ujala právě zmíněná skupina Ztohoven.
Tato skupina zajistila uprchlému disidentovi ilegální ubytování, potraviny, lékařskou péči a další humanitární pomoc. Nakonec, když byl chycen jak krade v samoobsluze, také pomoc právníka, který se skupinou spolupracuje.
Prostě předvedla názorně péči o uprchlíka.

Krach

Nakonec ovšem uvedená péče skončila krachem, který popisují členové skupiny v týdeníku Echo 24. V článku jsou i odkazy na FB stránky skupiny a jejích členů, kde jsou další podrobnosti o této akci, jejích peripetiích a konečnému krachu.
Ukázalo se, že Oleg Vorotnikov za projevenou podporu (která by mohla při důsledném vymáhání práva proti jeho podporovatelům skončit i přestupkovým řízením, minimálně, a mohla by i komplikovat postavení skupiny a jejích jednotlivých členů v dalším kole projednávání "kauzy červených trenýrek na Hradě") neprojevuje žádný vděk.
Disident tvrdě kritizuje, že u nás existují i média, která píší o jeho protivníkovi Putinovi pozitivně (či alespoň neutrálně). Není prostě zvyklý na pluralitu názorů a situaci zde si patrně představoval jako Putinii, ale naruby. Strašně se diví, že když se dopustí porušení zákona (jako třeba kradením v samoobsluze), že mu hrozí soudní jednání a, vzhledem k ilegalitě jeho pobytu u nás, je jednou z variant vyústění tohoto procesu i vyhoštění ze země (jinými slovy, předání Putinovi na stříbrném podnose).
Ukazuje se zkrátka, že, ač se hlásí k demokratickým hodnotám a je považován za zástupce "proevropských demokratických sil v Rusku", je v mnoha ohledech neschopen žít ve skutečně demokratické společnosti s pluralitou názorů. I on, ač je v opozici proti vládnoucímu režimu, je v podstatě tamními poměry deformován. Domnívám se v této souvislosti, že lhaní, které mu členové skupiny také vyčítají (i jeho ženě) je dáno prostě tím, že tamní disidenti jsou nuceni žít neustále ve lži a prostě si zvykli lhaním řešit všechny možné kontakty a konflikty s úřady, což u nás dost dobře nejde.
Je to dost rozpor s "naším" obrazem "ideálního disidenta" Ferdinanda Vaňka, který lhaní odmítal i v situaci, kdy by pro něho bylo jednoznačně výhodné a bylo i napůl oficiální a vrchností tolerované (o čemž je právě Havlova "Audience" s touto postavou).
Zkrátka a dobře, je to ukázka, že komunistický režim u nás byl podstatně měkčí, a že opravdový teror, jaký u nás trval jen pár let mezi komunistickým pučem a úhynem Stalina a Gottwalda, v tom Rusku působil a lámal charaktery celých generací.

Souvislosti

Pochopitelně, i takto totalitou deformovaný Vorotnikov je nám neskonale kulturně bližší než uprchlíci z islámských států, jimž byly lámány charaktery (a to i nemuslimům, svého času jsem se o tom zmiňoval), daleko drsnějším způsobem a po dobu mnoha a mnoha generací. Sýrie byla islamizována ještě za Mohamedova života v 7. století n.l. Co je proti tomu více než tisíci let lámání charakterů a cílené hovadizace obyvatelstva pouhých sto let (a to ještě ne celých) od VŘSR!
Kauza disidenta Olega Vorotnikova nám názorně ukazuje, že příchozí z cizí země, a dokonce přicházející v dobré víře, s dobrou vůlí a alespoň formálně vyznávající hodnoty nám blízké, už může být pro nás nepřijatelný a komunikace s ním obtížná až nemožná. A to jde navíc o politického uprchlíka, který je vysoce motivován, aby si to zde "nerozházel" a nebyl odeslán zpět, nejspíš do ťurmy nebo nějakého sibiřského lágru.
Pochopitelně, imigranti z islámského světa s námi mají společného podstatně méně. Shodneme se s nimi patrně na složení vzduchu k dýchání a potřebě vody (ale už ne na pitném režimu v celé jeho šíři), neshodneme se s nimi ani co se týče potravy (a pozor, pořád se pohybuji na úrovni bazálních biologických potřeb, jaké máme společné s řadou zvířat). Naše rozmnožovací zvyklosti jsou drsně odlišné. O dalších potřebách a vzorcích chování ani nemluvě.
Přitom od "uprchlíků", kteří se hlavně zajímají o to, jaké dostanou dávky a další zajištění, a pokud těch dávek dostanou dost, tak se jsou schopni klidně vypravit "na dovolenou" do země, z níž utekli, rozhodně nemůžeme očekávat nějakou motivaci typu "bude průšvih, když mě vyhostí zpět".
V lepším případě jsou tito "uprchlíci" jen profesionálními pobírači sociálních dávek (a hrozí vyvolat ekonomický krach či sociální vzpoury v naší společnosti), v horším sem jdou se záměrem zdejší společnost islamizovat.
Někteří s naivní představou, že islamizace Evropy je slučitelná s přetrváváním její ekonomické prosperity. Což je, pochopitelně, naprostý nesmysl: Evropa prospěruje právě proto, že hovada, která z mešit rozhodují o dění v islámském světě, či jejich křesťanské a judaistické ekvivalenty, byla u nás odstavena od reálné moci (byť, bohužel, ne vždy a všude zcela důsledně, jinak bychom se tu měli ještě podstatně lépe). Naopak, islamizace Evropy by s jistotou přivodila totální ekonomický krach s hladomory i opravdovými mory na bázi zhroucení hygienického zajištění lidských sídel. Brzy by zde byly poměry jako v Somálsku, nebo jiných "vysoce úspěšných" islámských státech.
V horším případě jsou tito lidé přímo islamizátory s výcvikem v chalifátu či jiných zločineckých centrech a je jim šumafu, co jejich aktivity udělají s ekonomikou islámem podrobených zemí. A je jim šumafu i to, jestli v důsledku svých aktivit i oni sami uhynou, protože se bude jednat o "smrt na džihádu" a oni odlétnou do ráje, š..kat nezletilé hurisky (a někteří z nich i hurisáky).

Sluníčkáři zcela názorně

Skupina Ztohoven jsou perfektní modeloví sluníčkáři, snad lehce říznutí pražskou kavárnou.
Názorně na sobě předvedli, že péče o uprchlíky, a to
  • opravdové
  • motivované se nám přizpůsobit
  • z kulturního okruhu nám relativně blízkého
je vysoce náročná a složitá a oni ji v podstatě nezvládli. A nakonec jim po prvních neúspěších došla i ochota problémy s ní spojené dále řešit.
Nicméně i tak nám budou kázat vodu (abychom přijali kulturně nekompatibilní pseudouprchlíky, naprogramované na naši likvidaci) a sami pít víno - o skutečného uprchlíka se postarat nedokázali.

A tak je to s těmi sluníčkáři zcela obecně.

Žádné komentáře:

Okomentovat