středa 3. února 2016

Co politikové promarnili

Hlavním problémem v souvislosti s krizí, vyvolané přílivem "uprchíků", je nárůst nedůvěry mezi obyvatelstvem a politickými špičkami. Tato nedůvěra navíc stále narůstá a v podstatě vytváří situaci dvojkolejnosti, rozštěpení společnosti i státu.
Faktem je, že stávající počty "uprchlíků" jsou teoreticky zvládnutelné, ovšem v situaci, kdy stát funguje tak, jak fungovat má. Politici ovšem obyvatelstvu předvádějí stát naprosto nefunkční, který je zjevně nedkáže ochránit před tím, co už do Evropy dorazilo. A nedokázal by je ochránit ani před množstvím daleko menším.
Klasickou situací byla ona známá posilvestrovská noc. Kdyby v nastalé situaci zareagovala policie ve státech, v nichž se sexuální útoky odehrály, standardním způsobem, tj. byly by vynucen pořádek třeba i střelbou do živého a třeba i střelbou, zanechávající mrtvé, bylo by vše v pořádku. Lidé by viděli, zejména pokud by se stát a jeho složky chovali stejně i v dalších analogických situacích, že mají za zády fungující a odhodlanou státní moc. V tom případě by pro ně, ani objektivně, ani subjektivně, nebyli "uprchlíci" takové riziko, jako jsou v situaci, kdy je státní moc v reálu nefunkční a v rozkladu. A co horšího, kdy některé její složky přímo a zjevně kolaborují s nepřítelem. Konec konců, tuto situaci reflektoval dotaz na presidenta Zemana, který byl zodpovězen bonmotem o kalešnikovu.
Další důležitou věcí je obecný postoj významné části členů státních aparátů k islámu jako takovému.

Velice pěkne to na svém blogu vyjádřila Beatrice Radosa:
  • většina islámských "zdrojových textů" řeší podřízenost nemuslimů muslimům, a jsou proto z hlediska demokratického uspořádání společnosti nepřijatelné.
  • většina zbytku těchto textů řeší podřízenost žen mužům, a jsou rovněž z hlediska demokratické společnosti nepřijatelné
  • pouze zbytek zbytku obsahuje pasáže, které nejsou v explicitním rozporu s demokratickým uspořádáním společnosti, byť se pro nás nepřijatelné části vyskytují i zde.
Já bych šel ještě dál než zmíněná blogerka a uzákonil bych povinnost tyto texty vydávat (i výtahy z nich, např. do učebnic pro školy při mešitách) výlučně s komentáři, upozorňujícími na závadné pasáže, požadující vztahy v demokratické (a v některých případech i nedemokratické, leč civilizované) společnosti naporosto nepřijatelné. (Asi jak byl požadavek, aby se pouze v podobné formě směl vydávat Mein Kampf.)
Muslimům by mělo být dáno jasně a jednoznačně najevo, a to už od věku žáčků koránových škol, že uspořádání společnosti, po kterém tyto texty volají a prohlašují je za ideální, je odmítáno a toto odmítání je podloženo státní mocí (a v případě potřeby i mocí ozbrojených občanů, povolaný státem do služby k ochraně demokratických a civilizovaných pořádků). A pokud takovéto pořádky okolo sebe chtějí mít, nikdo jim nebrání odejít do jakéhokoli islámistánu, který je přijme.

Problém ovšem spočívá v tom, že politici čas k podobné akci, jak byla popsána výše, promarnili. I kdyby nyní udělali obrat o 180 stupňů, spousta lidí jim celá léta nebude důvěřovat. Jediným demokratickým východiskem z této situace jsou volby, v nichž by stávající garnitura politiků byla nahrazena zcela novými lidmi ze zcela nových politických stran a hnutí.

2 komentáře:

  1. Ano, je to hezká představa, že se volbami může něco změnit. Jenže: kdyby to bylo možné, vládnoucí třída určitě najde dost dobrý způsob, jak volby zrušit nebo aspoň (jako ve Švédsku) odsunout. Ale zatím nemusí mít obavy. Proti ní, která má "pod palcem" mainstreamové sdělovací prostředky, státní represivní orgány a státní rozpočet, kterým lze korumpovat širokém masy obyvatelstva stojí jenom jedinci, kteří kromě toho, že tyhle prostředky vládnutí nemají, nemají ani skutečný program. Odmítání multikulturalismu a EU je málo. Pozitivně se na ničem ani tato slabá opozice nedohodne, protože každá skupina má jiné zájmy.
    Společným zájmem je jenom to "NE!"
    Lidé se pořád mají příliš dobře na to, aby se "pohnuli" proti současné vládě. Mají pořád co ztratit. (Třetina lidí hodnotila příznivě Babišův návrh na snížení DPH u piva! Každého si můžeme kouopit a někdy to není až tak nákladná záležitost. Třeba koblihy...)
    A podle principu "pomalu vařené žáby" si ovčané zvykají na novou situaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem docela zoufalý z toho, že v Německu se řádné volby konají až za rok (!), stejně tak i v jiných evropských zemích. Za rok už můžeme být za bodem, odkud není návratu.. přinejmenším bez velkých a bolestných ztrát.

    S úctou
    Věrný čtenář

    OdpovědětVymazat