pondělí 23. ledna 2017

Co uplynulý týden dal

Islám

Turci dopadli

vraha z istambulského klubu Reina. Podle očekávání je to muslim, napojený na chalifát.

Začíná se hovořit

(včera bylo pozdě), že místem radikalizace muslimů jsou často věznice a velice často i legálně docházející imámové, poskytující "duchovní služby".

Další stání

v kauze "hidžábistů" na střední zdravotní škole proběhlo a bylo odročeno na další stání. Podpůrci obžalované ředitelky se zpěvem státní hymny dopustili "nepřípustného jednání".
Multikultiuralisté si zřejmě tuto školu vybrali jako oběť, protože podobná pravidla o odění má jen v Praze více škol.
IMHO ideální by bylo to řešit zákonem, který by explicitně šátky jako projevy sympatií k terorismu (nic jiného nejsou) ve veřejném sektoru plošně zakázal.
"Multikulturní Německo" v podobné situaci (učitelka v šátku) šátek jednoznačně zakázalo.

Potenciální džihádista,

který chtěl z Česka odejít bojovat do chalifátu za islám, zůstává ve vazbě.

Atentát s desítkami obětí

spáchali džihádisté na severu Mali.

Irácká armáda

obsadila východní Mosul. Chalifát celkově v posledních měsících přišel o čtvrtinu území a hlavně o obydlené lokality (poušť kontroluje v podstatě jen formálně). Provádí další destrukce v Palmyře.

Srbsko

žádalo Interpol o nalezení 22 kosovských Albánců, podezřelých z válečných zločinů a terorismu.

Obama ještě neodešel

a Američané začali bombardovat džihádisty v Libyi.

Imigrace


Merkelovou

Opustila dlouholetá spolupracoivnice i dlouholetá funkcionářka křesťanských demokratů Erika Steinbachová, a to explicitně kvůli nezvládnuté migraci a neschopnosti přiznat chybu a absenci snahy ji napravit.

Merkelová

se na Trumpa nechala slyšet, že "v Evropě máme osud ve vlastních rukou". Pokud by to byla pravda, tak by nebylo možné, aby jedna merkelbába narvala do Evropy několik milionů "uprchlíků", jejichž uprchlický statut je krajně nevěrohodný a nikdo rozumný je zde nechce.

Turecký imigrant,

který v roce 2013 znásilnil na Znojemsku dvě dívky, byl zadržen v Rakousku. Osudovým se mu stalo chování podle "iskámských kulturních vzorců", jak činy tohoto druhu bagatelizuje multikultůra, také ve Vídni, kde byl pro ně zadržen a shledán totožným s násilníkem od Znojma.
V Rakousku zadrželi i dalšího muslima, ten je zase podezřelý z přípravy teroristického útoku.

Ministr Chovanec

prohlásil, že Česko kvóty na "uprchlíky" nepřijme. Je otázka, zda si za tím bude i stát.
Navíc chce dostat právo na zbraně do ústavy, odkud by ho EUroislamisté nemohli tak snadno vynulovat.

Obecné


Evropské země

bojují s lednovými mrazy, které jsou v tuto dobu více-méně obvyklé. Trochu to připomíná známý vtip:
Kdo jsou čtyři největší nepřátelé budování socialismu? Jaro, léto, podzim a zima!

Kontraverzi

Vzbudil FB příspěvek o kvalitě předlistopadového (1989) luncheon meatu v konzervě oproti dnešnímu. Faktem ovšem je, že komunistí mají pravdu, tehdy se dělal z masa, dnes z bůhví jakých sraček, ani psovi nebo kočce bych se to neodvážil dát.
Luncheon meat v předlistopadové kvalitě vyrábějí některá menší řeznictví, ale ne jako konzervy ale jako šišky, z nichž se v obchodě odkrajují plátky, podobně jako třeba ze sekané. Asi by se to dalo zavařit do omniovky.

Celý týden

se pořád pátralo po zmizelé školačce z Ústí nad Labem, bez jakýchkoli (pozitivních či negativních) závěrů.

Slovenský poslanec

z hnutí "Obyčejní lidé" navrhl, aby funkci Kotlebovských hlídek ve vlacích převzali Romové. Problém vidím v tom, že jakýkoli incident by měl velmi bouřlivou odezvu (velmi špatnou pro Romy a lidi na ně navázané) a pravděpodobnost něčeho takového je limitně blízká sto procentům.

Ptačí chřipka

byla dále potvrzena na Strakonicku. Toto onemocnění měla i labuť, uhynulá u Hradce Králové. Další labutě uhynuly v Praze a příčina úhynu se vyšetřuje (laboratorně, na viry chřipky).
V zemi stále trvá stav epidemie lidské chřipky.
Epidemiologové mají největší svírání hýždí z toho, že by se oba viry ocitly v jednom nakaženém a mohly se přitom prokombinovat (jinak je ptačí chřipka mezi lidmi téměř nepřenosná). Touto kombinací by mohl vzniknout nový kmen, schopný vyvolat pandemii velmi závažné varianty chřipky (jako byla po první světové válce "španělská chřipka"). Nemocní s chřipkovými příznaky by se proto měli vyhýbat divně se chovajícím nebo umírajícím ptákům.

Zemřel

poslední člověk, který přistál na Měsíci (Apollo 17), Eugene Cernan, s českými a slovenskými kořeny.

Velká Británie

se k překvapení některých vyslovila pro "tvrdou" podobu brexitu. IMHO rozumné proto, že to eliminuje možnosti vydírání a "trestání" ze strany EUnijních koryfejů.
Ti se také stačili vyjádřit negativně k výrokům D. Trumpa o nutnosti změn ve společnosti i v organizaci NATO.
Skotská premiérka se vyjádřila, že se "nenechají odtrhnout od EU". Faktem ovšem je, že samostatné Skotsko by muselo absolvovat celé přijímání a mnoho států EU by je mohlo zablokovat. Např. Španělsko, aby odradilo od podobných kroků některé své provincie, možná z podobných důvodů i Belgie a mohly by to udělat "na truc" protivníkům brexitu i státy V4.

Německý ústavní soud

odmítl zakázat "extrémistickou" NPD.

Zajímavá kauza

s autem se stala na Opavsku. Majitel přímotopem v garáži zahříval auto a ono mu buchlo a shořela i garáž. Faktem je, že v autoškole, co jsem ji absolvoval, byla v testech otázka, zda je možné na rozmražení rozdělat pod autem oheň a správná odpověď byla, že ano. Tehdejší auta tedy byla odolnější než ta dnešní.

Divočáci

na Šumavě jsou z významné části nadlimitně radioaktivní, může za to jejich obliba v konzumaci podzemní houby z rodu Jelenka, která kumuluje černobylskou radioaktivitu (ale totéž dělají i jiné houby).

Obama

zkrátil trest Chelsea Manningové, která v mužské identitě předávala tajné dokumenty na Wikileaks, neomilostnil Snowdena.

Další dítě tří rodičů

se narodilo, tentokrát na Ukrajině.

Slovanská epopej

jde k soudu. Potomek a dědic autora se soudí o její propadnutí, protože Praha, které byla epopej darována s podmínkou jejího umístění do důstojných prostor, stanovenou podmínku nesplnila a neplní.

Italský novinář

Emiliano Fittipaldi publikoval knihu "Smilstvo", v níž popisuje, že římskokatolická církev dál zametá pod koberec případy zneužívání dětí kněžími.

ČSSD

vsadila na odborníky. Na svou volební kampaň najala agenturu, která řídila presidentskou kampaň Clintonové. Možná ještě nepostřehli, že Clintová v souboji s Trumpem skončila svěží, zatímco Trump předposlední.

Senát

navrhl zvýšení práv obcí, které postihlo to neštěstí, že byl kolem nich vytvořen národní park.

Savčenková

navrhla vyměnit Krym za mír. Moc nadšení u ukrajinských nacionalistů nevyvolala.

Dobrá zpráva

Začala se připravovat stavba dalších energobloků v Dukovanech. Jinými slovy JED by pokračovala i po doběhnutí životnosti stávajících bloků, pro nové bloky není nutno budovat zcela novou infrastrukturu a silné napojení na síť.

Protikuřácký zákon

bude patrně napaden ústavní stížností.

Africký mor prasat

se objevil v Evropě a k nám by se mohl dostat buď přes Maďarsko nebo Polsko. Veterináři jsou v obavách, milovníci přírody spíše v naději, protože choroba, která by vybila těch cca 90 % prasat, co je jich nad normální a přiměřený stav tohoto druhu zvířat v naší přírodě, by byla obrovským prospěchem.
Tato choroba není přenosná na člověka.

V souhvězdí Labutě

se má do pěti let rozsvítit nová hvězda, která bude patřit k nejjasnějším na obloze (dočasně, asi rok). Vznikne splynutím dvou hvězd, které kolem sebe nyní rotují a postupně se k sobě přibližují, přičemž už nyní mají společnou atmosféru (ve skutečnosti se to už stalo, pokud se to stalo, protože je tento objekt od nás 1800 světelných let daleko).
Podobnou podívanou, ale s ještě větším jasem, by nám měl v dohledné době předvést veleobr Antares "oko Štíra", který se otřásá, vyvrhuje obrovská množství hmoty a chystá se propadnout za vsniku supernovy. Vývržky jsou tak velké, že se hvězda neobrazuje jako bod, ale v nejlepších dalekohledech jako nepravidelný chuchvalec žhavých plynů. Antares by měl být po explozi nějakou dobu viditelný i na denní obloze. Rozpětí očekávaného kolapsu a výbuchu supernovy je od zítřka do několika desítek let. I k této události již s vysokou pravděpodobností došlo.

Na Vranovské přehradě

se probořil a zahynul bruslař.

Sněmovna

jednou zase rozhodla dobře: Odmítla lobby výběrčích autorského výpalného a hodlá zvýšit autorské poplatky jen o inflaci.

Patnáctiletá dívka

se ubránila pepřovým sprejem muži, který ji chtěl znásilnit. Doufejme, že za to nebude potrestána.

Antidemokratická sběř

vyvolávala během inaugurace D. Trumpa i po jejím skončení pouliční kravály a násilnosti, rozbíjela výklady a zapalovala auta, prostě přirozené chování antidemokratického hnusu.
Po světě se demonstrovalo proti Trumpovi "za práva žen". Je zajímavé, že demonstrují ti samí, co jindy demonstrují za "právo" žen nosit povinně dehonestující oděv, nebo být ukamenována na základě obvinění z banálního prohřešku.

Jedna z prvních akcí

nového US presidenta bylo zrušení stránky o "globálním oteplování" na webu Bílého domu.
Dále se dal do rušení Obamacare.

Le Penová

se vyjádřila, že každá země musí mát možnost odejít od eura.

Ministr Ludvík

chce více studentů medicíny. Navíc přišel s návrhem na zrušení přijímaček (ty jsou fakticky bezcenné) a chce studenty "prosít" až v prvním ročníku. Pokud by se to udělalo rozumně, nemuselo by to být špatné.

Foxconn,

světový výrobce elektroniky, chce postavit v USA novou továrnu - asi první vlaštovka výsledků Trumpova snažení o návrat průmyslu do země.

1 komentář:

  1. na akumulaci cesia, pokud vím, neexistuje u lidí mechanizmus, takže lichá obava....stejně tak množství cesia, cos e dostalo na území je prakticky 0, zapálený hořák plynového sporáku v zimě v kuchyni je co se týče radioaktivity (z radonu) mnohem horší

    OdpovědětVymazat