pondělí 30. ledna 2017

Co uplynulý týden dal

Islám

V Kazachstánu

začala mírová jednání o Sýrii. Trumpova administrativa na nich není oficiálně zastoupena, ale je u "nitek v pozadí" (oproti tomu, co hlásají Trumpovi nepřátelé).

Trump

hodlá přesunout US ambasádu v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.
Izrael "s Trumpem v zádech" začal kroky k výstavbě dalších osad na sporných územích.

Sebevražedné

atentátnice v Nigérii začaly brát s sebou "do akce" svoje (nebo jiné) malé děti, aby snížily ostražitost hlídajících policistů a vojáků na trzích a podobných akcích s vyšší koncentrací lidí, které jsou jejich cílem a jsou proto hlídány.

Podle německých expertů

reálně hrozí i útok chemickými zbraněmi. Vzhledem k tomu, že takovéto akce již spáchány byly, je to úvaha zcela jednoznačně blízká realitě.

Muslimové

z organizace Šabáb spáchali další teroristický útok, tentokrát v Mogadišu a s nejméně sedmi oběťmi.

V Kuvajtu

provedli hromadnou popravu sedmi lidí, včetně člena královské rodiny. Problém není v samotném trestu smrti, ale v islámistickém soudnictví, které nezajišťuje právo na objektivní vyšetřování a spravedlivý proces.

Šestnáctiletá dívka,

kterou zradikalizovali islámští duchovní k útoku na policisty (který jen náhodou neskončil fatálně) byla v Německu odsouzena na šest let.

Asad

získal kontrolu nad zdrojem vody pro Damašek.

Český aktivista

byl v Súdánu za dovezení léků nemocným křesťanům odsouzen ke dvacetiletému trestu vězení. Islám v praxi a názorně.

Trump

nařídil úder v Jemenu. Zemřeli teroristé a několik civilistů.

Obecné


Samsung

potvrdil, že vybuchovaly jeho baterie do smarphonů. A dokonce i ty, které byly zákazníkům dávány k výměně.

NKÚ

konstatoval, že miliardové dotace do "životního prostředí" nijak nepřispěly k jeho zlepšení. Tohle by ovšem dokázal konstatovat, a dokonce předem, kdokoli, kdo tuto oblast sleduje a není vymozkovaný zelenou ideologií.

Kardinál Vlk

oznámil, že má rakovinu plic, a že "odchází". Vzhledem k tomu, že to nevypadá na možnost radikálního operačního řešení, je asi prognóza špatná.

Německo

chce zavést celoevropské mýtné. Problém vidím v tom, že by to nejspíš bylo jako s eurem = Německo by vydělalo, pár států by bylo šul-nul a spoustu států by to ekonomicky poškodilo.

Už i bývalý premiér

Francie a jeden z horkých kandidátů na presidenta prohlásil, že sankce proti Rusku jsou nesmyslné. Je zajímavé, že dotyčný pán bude asi "jedinou spásou před Le Penovou", která hlásá v podstatě to samé.

Ministerstvo obrany

začíná rozvažovat, jak utrácet peníze, které by mělo v příštích letech dostat, až se ČR bude muset dostat na zhruba čtyřnásobný než nynější vojenský rozpočet, aby vyhovělo smlouvě o NATO.

Slovensko

začalo legislativní kroky k zákazu prodeje o všech svátcích. Budeme jezdit do Maďarska, kde tuto hovadinu již vyzkoušeli a zrušili.

Českého šiřitele HIV

deportovalo Thajsko k nám. Dali ho s rouškou do klece. Tam by IMHO mohl i zůstat, dokud si to s ním virus nevyřídí. Místo toho byl poslán do standardní vazby.

TPP

by údajně mohla zůstat i bez členství USA. Tak se nechali slyšet někteří ekonomové. Je ovšem otázka, nakolik by poté o ni byl zájem. Už proto, že existují konkurenční dohody, které budou patrně výhodnější.
Pravděpodobně padne i obskurní transatlantická dohoda, kterou se její prosazovatelé ani neodvážili dát k dispozici poslancům EUroparlamentu (ti ji jen mají schválit, coby zajíce v pytli) a občanům teprve ne.

Novela

Zákona o národních parcích - obskurní právní normy šité na míru environmentálním extrémistům. Již malé průniky racionality do této zrůdnosti vyvolávají běsnění v řadách ekologistů.

Nastal spor

mezi premiérem a presidentem o jmenování Karla Srpa do etické komise. President se může točit na tom, že soud Srpa z obvinění ze spolupráce s STB "očistil", premiér zase na tom, že existují konkrétní lidé, kteří vědí, že je Srp udal (třeba Hutka). Srp se vzteká.
Zde se prostě tluče trestně právní a bezpečnostní pojetí. Z hlediska trestně právního můžeme jistě mnoho lidí z Cibulkových seznamů i z oficiálních seznamů, užívaných pro výdej lustračního osvědčení, osvobodit (protože patrně STB skutečně vytvářela i neexistující spolupracovníky), a to na základě nedostatku důkazů. V bezpečnostním pojetí by ale měl ten nedostatek důkazů působit opačně: Tj. pokud o takové osobě nebudeme mít jednoznačný důkaz, že opravdu na STB nedonášela, tak ji brát jako bezpečnostní riziko.

Do Litvy

dorazili první vojáci NATO, ktreří zde mají být lokalizováni. Jde o to, že případná smrt US vojáků při útoku by vedla k US odvetě, což je důležitější než jejich bojová síla. Tu mnozí kritikové tohoto rozmístění identifikují jako příliš slabou k odražení invaze z Ruska. V tom mají pravdu, ale po útoku by nejspíš nastal velký let raket s jadernými hlavicemi přes severní pól do Ruska.

Trump

rozhodl o zrušení Obamových "na poslední chvíli" dekretů, kterými se Obama pokusil zablokovat racionální využívání fosilních paliv (plyn a ropa) v USA. Ekofašisté zuří.
Nový US president rovněž, k velké nelibosti levičáků a islamofašistů, hodlá lépe zabezpečit hranici s Mexikem vůči ilegálním migrantům a rovněž zakázat vstup do USA obyvatelům některých rizikových islámistických států. Výnos o stavbě zdi na hranici s Mexikem podepsal už ve středu. Trump ji chce, v případě odmítnutí Mexika se na její stavbě podílet, financovat ze cla, uvaleného na mexické zboží.
Trump rovněž hodlá výrazně oslabit financování OSN, v čemž mi nezbývá než mu fandit, protože to se změnilo na klub antidemokratických a anticivilizačních států, financovaný euroamerickými demokratickými státy.
Další Trumpovou akcí je prověření volebních podvodů, kdy volí lidé, kteří nejsou občany USA, případně lidé registrovaní k volbám ve více státech současně. Tohle jsou věci, které se za otců zakladatelů prostě technicky nemohly dít ve větším měřítku, ale dnes opravdu není problém, aby někdo odvolil v New Yorku a přelítl k další urně do los Angeles a třeba i po cestě odvolil ještě někde jinde. Na koni nebo pěšky by se to, pochopitelně, stihnout nedalo.
Trump se vyslovil i pro obnovení watrerboardingu v situacích, kdy může být přínosem.
Přes blekotání demokratů o katastrofičnosti Tumpových ekonomických zásahů jsdou americké akcie nahoru.
Trump pozastavil přijímání "uprchlíků". Hrad (Pražský) tuto iniciativu uvítal. Americký soud (demokraté) tento výnos dočasně pozastavil.
Trump si zatelefonoval s Merkelovou a Putinem. Bílý dům hodnotí potenciální zlepšení vztahů USA - Rusko.
Demokraté škodí kde mohou, pokusili se i zrušit možnost presidenta použít jaderné zbraně.
Albrightová se vyjádřila, že pokud se budou v USA registrovat muslimové, tak se nechá registrovat také. Vzhledem k jejím sympatiím vůči islámským teroristům a radiálům, které projevila jednoznačně v době zásahů v bývalé Jugoslávii, by se zaregistrovat jako riziková osoba jednoznačně měla.

Problematická

organizace HRW zveřejnila "statistiku", podle níž zemřou na islámské atentáty v USA pouze dva lidé ročně. jak to počítali mi není jasné, protože už jen počet obětí ve WTC dá víc, i kdyby se přepočítal na roky od Kolumba po dnešek.

President Obama

chystá o svém presidentování knihu a hodlá vydělat půl miliardy dolarů. Takové autorské honoráře autoři jiných fikcí nemají.

Připravovaná

novela o soudních znalcích a tlumočnících má zpřísnit pravidla pro jejich práci. Mělo by se tedy stávat méně často, že obě strany sporu budou mít znalecký posudek ve svůj prospěch.

Byla naopak stažena

exministrem Dienstbierem protlačovaná novela, která by měla silně posílit pozici ombudsmana a vytvořit z jeho úřadu centrum se silnější pozicí, než má občany volený president.

V Rakousku

se ujal presidentování politický extrémista, marxista a ekologista, Van der Bellen.

Jeden z radních ČNB

se vyjádřil negativně o intervencích této instituce ke snižování hodnoty koruny.

Brexit

patrně pro Velkou Británii nebude v obchodní bilanci tak zlý, protože i tak více než polovina obchodu tohoto státu byla se subjekty mimo EU a těch se brexit nedotkne.

V souvislosti s ptačí chřipkou

byly v Česku vybity další chovy drůbeže.
Na Opavsku koncem týdne uhynuly dvě labutě, ptačí chřipka bude nejspíš potvrzena.

Maďarsko

hodlá cvičit záložníky a zavést výrobu zbraní.

Soud

ne zcela jednoznačně a důsledně zamítl žalobu "poškozené" studentky v "šátkové kause".

EU

uvaluje další cla na zboží ze zemí třetího světa. Přitom její šéfstvo spílá za přesně totéž Trumpovi.

Exšpion,

spojený s pochybnými "kompro" materiály na Trumpa, byl nalezen v Moskvě mrtev. Je otázka, zda to udělali Rusové, protože postupoval proti jejich zájmu (Trumpa nemusí, ale Clintonovou považovali za možný zdroj vzniku jaderné války), nebo US demokraté, protože práci odflákl a mohl by následně mluvit.

Po zmizelé

školačce z Ústí pátrají sami občané.

Benot Hamon

vyhrál socialistické primárky ve Francii. Mezi šesti socialistickými kandidáty patří k nejlevicovějším.

Žádné komentáře:

Okomentovat