úterý 31. ledna 2017

Platí, že Bissonnette = Grynszpan?

Existují paralely mezi dvěma atentáty, které dělí skoro osm desítek let, a jejich pachateli?

Alexandre Bissonnette

Ǔdajný pachatel atentátu na mešitu v Quebecu, při němž zahynulo šest muslimů a další byli raněni. Hoax o "zabitých dětech", který pohotově začali šířit sluníčkáři, byl vyvrácen.
Okolo atentátu je mnoho nejasností: Dotyčný byl údajně sympatizantem Le Penové, ale nijak se neprojevoval ("tichý student" podle těch, co ho znali). Při útoku podle více svědectví křičel "Alláhu akbar". Nejasná je i úloha jeho společníka, vedeného jako svědek. Je dobré při té příležitosti zmínit anglosaskou právní zvyklost, že nejpohotovější pachatel se může vyvinit do pozice svědka, pokud svědčí proti ostatním. IMHO když jdou dva někam střílet, tak ten druhý je těžko "jenom svědek".
Pochopitelně, nikdo není s to vyloučit (a pravdu se zcela jistě nedozvíme), že nekonvertoval k islámu a ten útok na mešitu nedostal jako úkol. Nebylo by to poprvé ani naposled, kdy muslimové organizovali atentát na vlastní lidi pod falešnou vlajkou. Asi nejznámější případ byl minometný útok na sarajevské tržiště, z něhož byli ihned obviněni Srbové. Po několika letech bylo bezpečně prokázáno, že bylo stříleno z muslimských pozic a muslimskou municí. To ovšem už bylo Srbsko vybombardované a v odtrženém Kosovu získali Albrightová a spol. od kosovskoislámských teroristů kontrakty na využívání tamního nerostného bohatství.

Herschel Feibel Grynszpan

Tento židovský mladík spáchal 7. listopadu 1938 v Paříži na německém velvyslanectví atentát na diplomata Ernsta vom Ratha.
Atentát byl Němci prakticky okamžitě využit jako záminka k tzv. "Kříšťálové noci" (už noc z 8. na 9. listopadu). Přitom bylo prokázáno, že akce Kříšťálové noci byly dopředu naplánované, nacističtí aktivisté věděli, které obchody mají být vybity (název noci pochází od hromad skleněných střepů z rozbitých výloh židovských obchodů), které synagogy mají být vypáleny a které ne a dokonce i byly předem stanoveny počty "rozzuřeným davem ubitých Židů" pro jednotlivá města a regiony.
I hodně blbému musí být jasné, že tato akce se musela chystat relativně dlouho dopředu (i s internetem by se to nedalo stihnout za něco málo přes 24 hodin). Není jasné v podstatě pouze to, zda celou akci mělo odstartovat něco jiného, co bylo skrečováno v důsledku "vhodného" neplánovaného incidentu (taková úprava akce by se reálně stihnout dala), nebo zda byl Grynszpan někým ze svého okolí (kdo mohl být agentem německé tajné služby) k atentátu ponoukán. Považuji za málo pravděpodobné, že by atentát provedl vědomě ve prospěch nacistů, spíše mu mohlo být namlouváno, že zabitím diplomata, kterému má hostitelská země zajišťovat ochranu, vyprovokuje válku mezi Francií a Německem.
Variantu, podle níž byl Grynszpan nositelem nějakých informací, které se neměly dostat na veřejnost, podporuje fakt, že byl držen stranou od ostatních vězňů a nakonec "zmizel", takže nevíme ani rok jeho smrti. Pravděpodobně Němci nechtěli, aby se svět dozvěděl, kdo ho k atentátu inspiroval či navedl. Případně se jim podařilo zlikvidovat všechny osoby, co s ním přišly do bližšího styku (prostě z něho byl takový malý německý "muž se železnou maskou").

Paralely

Grynszpan spáchal svou akci krátce poté, co Francie spolu s Velkou Británií zaprodaly Hitlerovi Československo. Tím se drasticky zhoršila strategická situace pro boj proti nacistům. Navíc tím klíčové státy demonstrovaly naprostou nechuť k účinnému boji proti postupu nacistů. Řada lidí na to reagovala útěkem nebo přípravami na útěk z Evropy, Grynszpan atentátem.
Dokážu si představit, že se u něj v průběhu let appeasementu zvyšovala beznaděj, ekvivalentní pocitu krysy, zahnané do kouta.
Bissonnette spáchal svůj čin v době, kdy Kanada akcentuje hovadskou multikulturalistickou politiku ve prospěch islamismu a její činitelé si počínají vůči muslimům a jejich zástupcům přesně tak, jako si počínali appeaseři vůči nacistům s Hitlerem v čele. I jejich aktivity na tomto poli narůstají v kvalitě i kvantitě.
Určitou roli mohlo sehrát i zvolení Donalda Trumpa v USA, jehož politika proti islámským teroristům je s tou kanadskou ve drastickém kontrastu.
Může být, že už tohle mohlo stačit k vyprovokování takovéhoto činu, byť z hlediska boje proti islamizaci naprosto nesmyslnému a škodlivému, daleko zjevněji než byl Grynszpanův atentát na německého diplomata (tedy oficiálního zástupce nacistického státu). Právě ta zjevná nesmyslnost pak podporuje variantu s nějakou nečistou hrou či "akcí pod falešnou vlajkou". Podporu těmto úvahám podporuje i obor, který Bissonnette studoval, a který je prolezlý (učitelé i studenti) spíše osobami levicové až ultralevicové (a tudíž i proislámistické) orientace. Mezi takovými lidmi bych autentického bojovníka proti islamizaci i autentického podporovatele Le Penové očekával asi se stejnou pravděpodobností jako filosemitu mezi příslušníky SS.
JXD v Reflexu si myslí spíš nesmysly. Pouze s jeho závěrem se dá souhlasit, že totiž nedojde-li k radikálnímu obratu v politice, bude takových činů spíš přibývat.

Praktickou jistotu budeme mít ve chvíli, kdy se dozvíme, že Bissonnette ve vězení začal hlouběji studovat islám, proti němuž "bojoval", a nakonec k němu konvertoval. Nicméně i jeho případné záhadné úmrtí bychom měli chápat jako vysoce podezřelou věc.

3 komentáře:

  1. Bude to chtít sledovat reakce. Sice ani z těch se nebude dát s jistotou dovodit, zda nějaký zavilý řvoun byl v už pozadí událostí, nebo zda jen dokonale nevyužívá náhodnou nahrávku na smeč. Se závěrem JXD se dá souhlasit, je v celku logický.

    OdpovědětVymazat
  2. Záminka - třeba případ Geiwitz - přepadení německého rozhlasového vysílače "Poláky". Často používaná metoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Má to společného jmenovatele, čemukoliv, co se až příliš nahlas, příliš dlouho a příliš intensivně line z uřvaných médií se, prostě už z principu nemá věřit a má se to co nejvíc ověřovat.

      Vymazat