neděle 15. května 2016

Ledoví muži přišli na čas

Ještě minulý týden meteorologové "politicky korektně" hlásali, že "ledoví muži přinesou letní vedra". Až na začátku tohoto zdráhavě připustili, že přijde ochlazení a ve vyšších polohách snad i sněžení. 11. 5. byla vytvořena předpověď, podle níž se na Pankráce odpoledně ochladí a začně pršet, která byla toho dne na Novinkách čtenáři již ráno komentovaná velmi sarkasticky, protože lilo a byla zima již od časných raních hodin.

Proč jsou "ledoví muži" tak důležití?

Ledoví muži jsou jednou z nejvýznamnějších změn počasí, vázaných tradičně na určitou dobu "pranostikových". Přicházejí s velmi vysokou pravděpodobností, která převyšuje pravděpodobnost většiny podobných kalendářně - počasových jevů, definovaných v pranostikách.
Podstatou tohoto jevu je uvolňování ledovců z Grónska a jejich putování severním Atlantikem (na tento jev doplatil i Titanic). Masy plovoucího ledu následně ochladí a zvlhčí ovzduší, které se v důsledku převažujícího západního proudění posunuje nad Evropu a přinese ochlazení a deště ("ledoví muži" a "počůraná Žofie").
Pro nás mají ten význam, že o "ledových mužích" může přijít poslední ochlazení, kdy se (vyjma horské polohy) mohou ještě objevit mrazíky. Další ochlazení, následující po teplém počasí, které "ledové muže" vystřídá, již nebývá na většině našeho území pod bod mrazu. Proto se po "ledových mužích" sázejí a sejí tropické plodiny, jako okurky, tykve, patizony, tsukety a jejich další příbuzné, a rovněž rajčata a papriky a fazole. Nehrozí už ani "nachlazení" celeru, které ho vyžene do květu v prvním roce života, takže nevytvoří bulvu.
Někteří "ledoví" mohou udělat škody na ovocném stromoví, kdy zmrznou květy nebo poupata, případně stromy odkvetou v době chladné periody počasí, kdy minimálně létají včely.

Posun "ledových mužů"

Pokud by došlo k nějakému opravdu významnému oteplení, jaké jsme tu měli např. v době středověkého klimatického optima, případně za vlády Jagelonců, došlo by k posunu "ledových mužů" směrem k nižšímu datu na kalendáři, případně by led na Atlantiku roztál tak rychle, že tato studená epizoda vůbec nepřišla.
Naopak, v období kolem kulminace doby ledové máme doloženy chladné výkyvy počasí se sněhem a mrazy, ještě v červnu. Je otázka, nakolik to byli opoždění "ledoví muži" nebo zda se jednalo o prohloubení další chladné periody (družicové snímky Atlantiku z té doby prostě nemáme), v extrémním případě došlo k propojení jarních a podzimních chladen a plískanic - "roky bez léta".
Mimo uvedené extrémy byla jediná doba, kdy se "ledoví muži" opozdili, léta před přijetím gregoriánského kalendáře, protože juliánský se s astronomickými i klimatickými jevy rozcházel o několik dnů a v důsledku tohoto jevu se "ledoví" přesouvali směrem k přelomu dubna a května. Z tohoto důvodu se také musejí starší záznamy z kronik a podobné písemné dokumenty převádět na gregoriánský kalendář, jinak se v nich dočteme nesmysly.
Uvedené skutečnosti jsou také důvodem, proč meteorologové letos "tahali očima" rtuť na teploměru a věštili na dobu "ledových mužů" letní vedra. Přání - politická zaangažovanost na "globálním oteplování" - se stalo otcem myšlenky.
"Ledoví muži" jsou prostě velice komplexní jev, do něhož vstupují síly, ovlivňující teplotu více než poloviny severní polokoule. Pokud by se cokoli z těchto dílčích jevů zadrhlo (uvolňování ledovců od Grónska, jejich pouť Atlantikem, vítr atd.), tak by prostě nepřišli vůbec, nebo mimo své obvyklé období. Pokud takovýto komplex jevů naopak jede podle svého "jízdního řádu", znamená to, že žádná událost z jeho příčinného řetězce nebyla narušena.
Bohužel pro oteplisty, "ledoví muži" asi nebyli poslouchat vědecké závěry a usnesení železničních inženýrů, teatrologů, kulturních antropologů a dalších klimatických vědců z Mezivládního panelu a, potvory, přišli i se Žofkou přesně podle pranostik.

Počasí za našimi okny by tedy mělo působit jako studená sprcha nejen na naše zahrádky, ale i na rozpálené hlavy globálních oteplistů.

Žádné komentáře:

Okomentovat