čtvrtek 17. srpna 2017

Sportovkyně a testosteron 1

V současné době se zpravodajské weby zabývají kauzou běžkyně Caster Semenyaové.
Nicméně celá kauza má, pochopitelně širší souvislosti a důsledky.

Ženy a testosteron, normálně

Za normálních okolností u žen vytváří malé množství testosteronu kůra nadledvin, jejíž nejstarší buňky před svým zánikem produkují pohlavní hornomy obou pohlaví, tedy vedle testosteronu i estrogeny a progesteron, a to nejen u žen, ale i u mužů. U obou pohlaví tedy nalézáme v krvi pohlavní hormony druhého pohlaví, samozřejmě, normálně ve velmi nízké koncentraci.
Testosteron má anabolické účinky a také působí na psychiku, zejména v době pohlavního vývoje, kdy se postará o sexuální cítění mužského typu a nastavení chování mužského typu v jiných oblastech (což feministky zuřivě popírají, ale zcela jistě to existuje a znamená to, mj. že muži jsou lepšími vedoucími a jejich kolektivy jsou stabilnější a výkonnější).
Za normálních okolností se testosteron ještě podílí na řízení mohutnosti ochlupení (s tím, že jeho rozmístění je u žen dáno estrogeny). Ženy s vyšší hladinou testosteronu mají obecně větší ochlupení (existují výjimky a existuje i kosmetika, holení, depilace apod.).

Ženy a testosteron, patologie

Pokud se tvorba testosteronu v nadledvinách zvedne nad určitou úroveň, dochází k virilizaci, tedy zmužštění, se všemi možnými důsledky. Tyto stavy se musejí hlídat, protože jejich příčinou mohou být nádory kůry nadledvin, nejčastěji, naštěstí, nezhoubné, ale i ty se musejí řešit kvůli zachování ženské úrovně hladiny testosteronu. Pokud k tomuto jevu dojde před pubertou, dojde ke vzniku nepravé předčasné puberty (nepravé proto, že hormony nejdou z pohlavních žláz), přičemž ta (obecně) může směřovat k dospělci stejného nebo opačného pohlaví, takže v případě nadprodukce testosteronu dojde k vývoji směrem k mužskému fenotypu.
Další možností je tvorba testosteronu někde jinde.
Ponechávám stranou hormonálně aktivní zhoubné nádory, protože se jedná jednak o velice rozsáhnou a nepřehlednou problematiku, ale na druhé straně se tak chovají nejčastěji velmi zhoubné nádory, v nichž došlo k silné dediferenciaci původních buněk (takže jsou hormonálně aktivní i buňky, pocházející ze tkání, které normálně žádnou hormonální aktivitu neprovozují), nicméně pro vysokou zhoubnost těchto nádorů se nejedná o dlouhodobý stav, protože buď se podaří nádor vyléčit (a tedy i zlikvidovat coby zdroj nepatřičných hormonů) nebo ne, a pak pacient poměrně rychle umírá. Navíc se z důvodů nádorové kachexie např. anabolický účinek testosteronu nemůže u těchto pacientů projevit.
Daleko zajímavější jsou odlišnosti v karyotypu, které vedou k nadprodukci testosteronu, protože část (u jediců s různým karyotypem v jednom těle, kterým se říká chiméra a vznikají splynutím dvojčat různého pohlaví v raném embryonálním vývoji) nebo všechny (u geneticky mužů, kteří nezvládli vytvořit ženský fenotyp) buňky v jejich organismu mají mužskou kombinaci pohlavních chromozomů, XY.
U chimér je to jasné, jedná se o ženy, které mají v buňkách pohlavních žláz mužskou kombinaci chromozomů, což vede k nadprodukci testosteronu (protože jej ve větší nebo menší míře produkují i pohlavní žlázy, nejen kůra nadledvin).
V případě mužů se ženským fenotypem jde o nezvládnutí obrany raného embrya proti ženským pohlavním hormonům (za normálních okolností již šestimilimetrové mužské embryo, tedy staré dva až tři týdny, produkuje tolik testosteronu, že jím přebije ženské pohlavní hormony, které se do něj dostávají skrze placentu z krve matky). Pokud se toto nestane, vyvíjí se morfologie mužského zárodku směrem k ženě, která má ovšem mužský karyotyp (XY) a má i vyšší hladiny testosteronu. Zpravidla má ne zcela normální utváření genitálu.
Podobné důsledky může vyvolat i příliš intenzívní anabolický doping, protože prakticky veškerá anabolika jsou derivována z testosteronu a mají vedle anabolického účinku ještě účinek "mužsky hormonální".
Vykládal se za Husáka vtip o jedné z československých silových sportovkyň, že šla k doktorovi, protože má chlupaté břicho. Doktor se jí ptal, kam až směrem dolů ty chlupy jdou. "Až k ptákovi," zněla odpověď.
Nicméně takto morfologicky utvářené ženy vznikají i bez zásahů moderních medicínských a dopingových prostředků. Jsou zmiňovány již v Kámasůtře, v tom smyslu, že v harémech svými poštěváčky o velikosti malého penisu uspokojovaly spolumanželky, kterým momentálně manžel nevěnoval (nebo věnovat nestačil) pozornost. V současném erotickém průmyslu fungují pod názvem "shemale". Je ovšem nutno si uvedomit, že to, co tyto osoby předvádějí v obrazových materiálech, bývá často výsledkem plastických operací.

Žádné komentáře:

Okomentovat